Eerste podium voor Julian Lier een feit ! De grote afvaardiging Staphorster 50cc coureurs reisde afgelopen zaterdag af naar het Drentse land. Op de kartbaan ÒpottendijkÓ nabij Emmen stond de derde NK op het programma. Na de pech in Brakel, waar hij op de vijfde plaats liggend op moest geven met technische malheur, hoopte Julian Lier nu op meer succes. De formule coureur heeft geen gebrek aan zelfvertrouwen en dat is altijd een goede zaak. De training werd afgesloten met een derde tijd. ÒHet ging gewoon enorm lekker, aldus Julian, ik kon een lekker tempo rijden en de machine stond lekker afgesteld voor de race. Dit bood me veel vertrouwenÓ.

Dat dit niet onterecht was bleek meteen na de start. Via een perfect vertrek lag Julian na de eerste doorkomst tweede. Hij moest deze plek prijsgeven aan koploper Schuurmans maar door een remfout van deze kon Julian weer opschuiven. ÒHet ging echt prima, was het commentaar, De start was goed, ik kon het tempo goed volgen, behalve Martin Veldman die meteen weg reed. Maar door de fouten van Schuurmans bleef er steeds hoop op die tweede plek. Toen hij toch weer langszij kwam en ik geen gevaar van achteren zag heb ik me op die derde plaats geconcentreerd. Ik ben hier enorm blij mee en had niet gedacht dat ik hier nu al kon staan, echt fantastisch!

Reinold en Harm moesten in de expi klasse dus proberen dit succes te herhalen. Harm had als vierde getraind en zag op dit stuur baantje wel mogelijkheden voor een podium, temeer daar het hier niet echt op topvermogen aankomt maar meer op de stuurman.
Wegens problemen na een valpartij van Staphorster coureur Bert Coster moest er echter opnieuw gestart worden. Deze tweede start verliep voor Harm aanmerkelijk minder dan de eerste toen hij met de koplopers mee ging. In deze tweede poging moest hij als een van de laatsten aan de race beginnen. Via een schitterende inhaalrace bekroonde hij dit alsnog met een vierde plaats. Bijna een evenaring van de Argentijn Porto die in de eerste 250cc GP ook het complete veld doorkruiste. Hij eindigde nog een plaatsje hoger, als derde.
Reinold heeft wat moeite om het seizoen te starten, dit ligt niet altijd aan hem want hij heeft gewoon het geluk nog niet echt mee. Deze keer was een kapotte voorvork het probleem, Òhet leek wel een fietspompÓ, was een gehoord commentaar van de aanwezige Duntep supersport coureurs Arno en Joan Veijer.
Ondanks deze fietspomp wist Reinold toch een tiende plaats uit het vuur te slepen, plus de daarbij behorende punten.

De volgende krachtmeting voor de 50cc mannen is op zaterdag 8 mei in Arkel, liggend onder de rook van Gorinchem. Daarna volgt nog een race in Valkenswaard die gevolgd word door de thuisrace in Staphorst op tweede pinksterdag.

Henk Haasjes