Verwondingen Tom Sykes lijken mee te vallen: ‘slechts’ een zware hersenschudding

5996
tom-sykes
Tom Sykes - crash | foto© Randy van Maasdijk

De verwondingen van Tom Sykes lijken mee te vallen. De BMW Motorrad WorldSBK Team coureur heeft ‘slechts’ een zware hersenschudding overgehouden aan zijn zware crash zondagmiddag tijdens Race 2 van de Hyundai N Catalunya Round op Circuit de Barcelona – Catalunya.

De schrik zat er zondagmiddag goed in binnen de WorldSBK paddock nadat Tom Sykes en Lucas Mahias vlak na de start van de tweede WorldSBK race van de Hyundai N Catalunya Round beiden ten val kwamen. Ondanks dat de crash zelf niet in beeld was zagen we de BMW Motorrad WorldSBK Team coureur bij het zien van de eerste beelden roerloos en stil op de grond liggen.Mahias snelde meteen naar zijn eveneens gevallen collega coureur, zag meteen de ernst van de situatie en wenkte de baancommissarissen om medische assistentie te komen verlenen. Ook Racesport.nl fotograaf Randy van Maasdijk stond in de eerste bocht en zag het ongeval door de lens van zijn camera. Ondanks dat er geen duidelijke beelden zijn van de crash is het wel duidelijk dat Sykes zelf ten val kwam, dat Mahias hem niet meer kon ontwijken en vervolgens de 36-jarige Brit aanreed.

De race werd meteen stilgelegd om de circuit artsen en de ambulance vrij baan te geven op weg naar de 36-jarige Sykes. Het was duidelijk dat Sykes bij de crash zijn bewustzijn had verloren. Nadat de medische assistentie ter plaatse was en de artsen de situatie onder controle hadden werd de BMW-coureur op een brancard de ziekenwagen in gedragen. Hierbij kwam er een eerste opluchting, Sykes liet namelijk de op afstand staande fotografen middels een duimpje weten weer bij kennis te zijn.

In eerste instantie werd Sykes per ambulance overgebracht naar het op Circuit de Barcelona – Catalunya gelegen medical centre voor verdere medische checks. De artsen hier vonden het echter toch verstandiger om Sykes voor een aantal uitgebreidere medische checks en scan over te brengen naar een nabijgelegen ziekenhuis. De WorldSBK coureur onderging hier zondagmiddag de nodige onderzoeken en deze hebben volgens de eerste berichten uit het ziekenhuis vooralsnog geen ernstig letsel aan het licht gebracht. Volgens de eerste diagnose heeft hij ‘slechts’ een zware hersenschudding, maar geen gebroken botten of inwendige verwondingen, overgehouden aan de crash.

Hoe lang Sykes, die in het bijzijn is van zijn meest trouwe supporter die hem nagenoeg elke race vergezelt (opa Sykes), ter observatie in het ziekenhuis zal moeten verblijven en hoe lang het herstel zal duren is op dit moment nog niet bekend.

Alex Lowes en Chaz Davies
Ook Lowes en Davies kwamen zondag stevig ten val. Davies brak hierbij twee ribben terwijl Lowes zijn verwondingen ‘beperkt’ bleven tot een naar eigen zeggen bont en blauw lichaam.Handige links Hyundai N Catalunya Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
FotoverslagRacesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter