Victor Steeman overleden aan gevolgen crash in Portimão

27703
victor-steeman
Victor Steeman | foto© Randy van Maasdijk

Victor Steeman is dinsdagavond 11 oktober in het ziekenhuis van Faro overleden aan de gevolgen van zijn verwondingen welke hij afgelopen zaterdag opliep bij een crash tijdens de eerste WorldSSP300 race van de Pirelli Portuguese Round op het Autodromo Internacional do Algarve in Portugal.

De negende ronde van het 2022 FIM Superbike World Superbike Championship seizoen in Portimão is zaterdagmiddag overschaduwd door een noodlottig ongeval. In de derde ronde van de eerste WorldSSP 300 race van de Pirelli Portuguese Round vond er een zwaar ongeval plaats waarbij meerdere coureurs betrokken waren.

Victor Steeman kwam in bocht 14 van het Portugese circuit met een flinke highsider ten val. Een drietal rijders raakten vervolgens elkaar waarbij José Luís Perez González de gevallen Nederlander niet meer kon ontwijken en zowel Steeman als ook González in het gravel belanden. Steeman werd hierbij hard geraakt door één van de twee machines. De race werd meteen stilgelegd en het was meteen duidelijk dat de Nederlander zware verwondingen had opgelopen terwijl González daarentegen ongedeerd bleef.

Steeman werd lange tijd op de plaats van het ongeval behandeld alvorens hij werd overgebracht naar het op het circuit gelegen medical centre. Hier bleek dat er sprake was van zwaar hoofdletsel, dat de situatie kritiek en levensbedreigend was en dat de jonge Nederlander vocht voor zijn leven. De artsen wisten de 22-jarige coureur echter zodanig te stabiliseren dat hij kort na 13.30 uur lokale tijd – met een polytrauma en ernstig hoofdletsel – per helikopter van het Autodromo Internacional do Algarve naar het ziekenhuis in Faro kon worden gevlogen.

Na aankomst in het ziekenhuis onderging de Nederlander later op de dag nog een operatie maar het was duidelijk dat de situatie zeer ernstig en kritiek was. Zondagochtend was de situatie nog steeds ongewijzigd.

Dinsdagavond 11 oktober ontvingen wij het trieste bericht dat alle inzet van de medicals op het circuit, in het medical centre van het circuit en de specialisten van het ziekenhuis in Faro niet heeft mogen baten en dat Steeman in het Portugese ziekenhuis aan de gevolgen van zijn zaterdag opgelopen verwondingen is overleden.

Een verklaring van Victor’s familie luidt: “Iets waar je als ouder van een motorracer altijd bang voor bent geweest is nu gebeurd. Onze Victor heeft deze laatste race niet kunnen winnen. Ondanks het ondraaglijke verlies en verdriet zijn we ontzettend trots om met jullie te delen dat onze held door zijn overlijden 5 andere mensen heeft kunnen redden door zijn organen te doneren. Wij willen iedereen bedanken voor de manier waarop jullie de afgelopen dagen met ons hebben meegeleefd. We zullen onze Victor enorm missen.”

Steeman kende een sterk 2022 World Supersport 300 seizoen en maakte afgelopen weekend tijdens de Pirelli Portuguese Round zelfs nog kans op de wereldtitel. Met vier overwinningen, vijf podiumplaatsen en drie pole positions op zijn naam dit seizoen wist hij in 12 van de 14 races punten te scoren. Met zijn onlangs op Circuit de Barcelona-Catalunya behaalde pole verscheen zijn naam ook nog eens in de geschiedenisboeken als de coureur met de meest behaalde pole positions in de WorldSSP300 categorie.

Namens het gehele Racesport.nl redactieteam wensen we de familie Steeman, alle leden van het MTM Kawasaki Racing team en verdere naasten veel sterkte in deze moeilijke en ongetwijfeld zeer zware tijd.

#RIPVictor | #AlwaysOurVictor