Vier op een rij: Jonathan Rea pakt de 2018 WorldSBK wereldtitel

62
Jonathan Rea | foto© Kawasaki Racing

Zaterdagmiddag wist Jonathan Rea de eerste World Superbike race op het Circuit de Nevers Magny-Cours te winnen en daarmee zijn vierde opeenvolgende wereldtitel in de wacht te slepen. Hoe is het seizoen voor de Noord-Ierse Kawasaki coureur verlopen? 

Jonathan Rea heeft wederom geschiedenis geschreven. Na één van zijn meest zware uitdagingen heeft de Noord-Ierse coureur opnieuw een indrukwekkende prestatie geleverd door, met maar liefst 130 punten voorsprong terwijl er nog vijf races te verrijden zijn, het behalen van zijn vierde kampioenschap op rij in het MOTUL FIM Superbike World Championship .De 31-jarige coureur uit Ballymena in Noord-Ierland blijft maar doorgaan met het schrijven van geschiedenis met de niet te stoppen combinatie van zijn talent en zijn snelle Kawasaki ZX-10RR. Sinds het debuut van het Kawasaki Racing Team WorldSBK in 2015 is Rea samen met zijn groene machine een dodelijke combinatie met vier wereldtitels op rij en tot dusver 52 overwinningen in vier seizoenen.

In 2018 schreef hij geschiedenis door het doorbreken van het record van meeste overwinningen aller tijden in de World Superbike klasse (60 overwinningen van Carl Fogarty) tijdens de eerste race in het Tsjechische Brno. Hij is sinds zaterdag naast Fogarty ook de enige coureur met vier wereldtitels in de klasse en de allereerste coureur met vier titels op een rij.

Het bleek dat 2018 de moeilijkste uitdaging tot nu toe zou zijn waarin hijzelf en zijn Provec Racing team hard hebben gewerkt om zich aan te passen aan de nieuwe technische WorldSBK reglementen die dit jaar zijn ingevoerd, bedoeld om meer gelijkheid te creëren in de klasse. Rea ging deze uitdaging niet uit de weg en wist, ondanks een moeilijk voorseizoen met ziekte en een vingerblessure en een lastig eerste raceweekend van het seizoen in Australië met een vijfde en tweede plaats, keihard terug te slaan tijdens de tweede ronde in Thailand op het Chang International Circuit. In race 1 was hij zoals vanouds en wist hij op dominante wijze te winnen, echter in race 2 was het geluk niet aan zijn zijde en eindigde hij met een remprobleem slechts als vierde.

Toch was dit genoeg voor de koppositie in het kampioenschap alvorens het hele World Superbike circus terugkeerde naar Europa. In race 1 op MotorLand Aragón was Rea opnieuw de winnaar maar de nieuwe regel van de omgekeerde grid bleek hem in race 2 toch dwars te zitten waardoor hij Davies niet kon verslaan en tweede werd.

Het daaropvolgende weekend ging het kampioenschap door naar het TT Circuit Assen in Nederland waarbij, één van de favoriete circuits van de Noord-Ier. Hij zou er gekroond worden tot de onbetwiste King of Assen waarbij hij door winst in race 1 de coureur was met de meeste overwinningen op het Drentse circuit in de Superbike klasse. Echter kon hij in race 2 teamgenoot Tom Sykes niet bijhouden en kon hij na drie dubbels en acht zeges op rij de vierde dubbel niet op zijn naam schrijven.

Het kampioenschap ging richting Ducati gebied op het Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari di Imola in Italië voor de vijfde ronde van het seizoenen. Hier wist hij opnieuw te domineren door de dubbel te pakken en zijn 59e WorldSBK overwinning te veilig te stellen. Hij verliet Italië met een voorsprong van maar liefst 47 punten.

Vervolgens verplaatste het kampioenschap zich naar het thuisland van de Brit op Donington Park maar hier bleek Rea geen partij te kunnen bieden aan de Nederlander Michael van der Mark die daar niet alleen zijn eerste World Superbike overwinning behaalde maar ook meteen de dubbel in de wacht sleepte. Ondanks dat bouwde Rea zijn voorsprong in het kampioenschap wel uit.

In race 1 in Brno sloeg Rea weer terug en won hij op overtuigende wijze de race. Dit was ook zijn doelstelling en verwachting voor race 2 maar hier kwam hij op zondagmiddag in aanraking met teamgenoot Sykes, kwam hij ten val met als gevolg zijn eerste DNF van het seizoen.

Dit bleek echter weinig invloed te hebben op zijn prestaties en behaalde hij vervolgens een groot aantal zeges op rij. Op het Laguna Seca circuit in de Verenigde Staten was hij onverslaanbaar en dat was ook het geval twee weken later op het Misano World Circuit Marco Simoncelli in Italië.  Op beide circuits pakte Rea de dubbel.

Een lange zomerstop volgde maar Rea wist zijn vorm te behouden en was opnieuw niet te verslaan op het Autódromo Internacional do Algarve Portimão in Portugal waar hij domineerde en opnieuw de dubbel pakte. Na deze zes overwinningen op rij had hij zaterdag in Magny Cours de eerste kans op het binnenhalen van de titel, iets dat hij dat een jaar eerder ook al wist te doen.

Zaterdag tijdens de eerste wedstrijd van het weekend bleek Rea voor de zoveelste keer dit seizoen een maatje te groot voor de rest van het veld en won hij de eerste race op overtuigende wijze en schreef daarmee voor de vierde keer op rij de World Superbike wereldtitel op zijn naam.

jonathan-rea
Jonathan Rea | foto© Kawasaki Racing

Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK): “Het is echt ongelooflijk. Ik heb er eigenlijk geen woorden voor. We hebben onze tactiek precies op de juiste manier uitgevoerd dit weekend, met de juiste snelheid over één ronde en de perfecte snelheid voor de race. Ik voel me zo gezegd erg gelukkig nu. Ik was eigenlijk maar gewoon een jong kind uit Noord-Ierland met een droom en nu ben ik viervoudig wereldkampioen en dat is meer dan ik ooit heb durven dromen. Ik bedank iedereen die in me geloofd heeft gedurende de afgelopen jaren, ik had het niet zonder jullie kunnen doen. Bedankt.”

Handige links Acerbis French  Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

 

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App