Maverick Viñales heeft maandag in Sepang de snelste tijd op de klok gezet tijdens de tweede dag van de Official MotoGP Test. De Movistar Yamaha MotoGP Team coureur was een fractie sneller dan teamgenoot Valentino Rossi die de tweede tijd liet noteren en LCR Honda Castrol coureur Cal Crutchlow die de tweede dag afsloot met de derde rondetijd.

Op een opnieuw zeer warm Sepang International Circuit gingen maandagochtend om 10:00 uur de lichten op groen voor de tweede dag van de eerste Official MotoGP Test van 2018. Ondanks dat het de afgelopen nacht niet geregend had bleek de baan het eerste uur nog te vochtig waardoor er in eerste instantie nog weinig actie te bekennen was.

Even na 11:00 uur was het MotoGP debutant Takaaki Nakagami die als eerste de pitbox verliet. Niet veel later volgden een groot aantal andere coureurs en was het om 12:00 uur Pol Espargaró die de lijst aanvoerde met een snelste rondetijd van 2’00.262 voor Jack Miller, Johann Zarco, Jorge Lorenzo en Maverick Viñales.

Terwijl diverse teams hun rijders de baan opstuurden met diverse verschillende ‘fairing’ en technisch directeur Danny Aldridge voor de camera’s van motogp.com bekend maakte dat de toch wel opzichtige kuipdelen (uitstekende winglets) van Honda en Yamaha voor komend seizoen goedgekeurd zijn om te gebruiken in de MotoGP klasse was het Valentino Rossi die als eerste een tijd op de klok wist te zetten onder de 2’00 grens, een voorbeeld dat niet veel later gevolgd werd door Andrea Dovizioso en Marc Marquez.

Om 15:00 uur lokale tijd was het Dovizioso die de lijst aanvoerde gevolgd door Rossi, Marquez, Alex Rins en Cal Crutchlow.

Nadat eerder op de dag al Franco Morbidelli en Bradley Smith al gecrasht waren, Andrea Iannone zijn Suzuki vlam zag vatten en deze met een technisch probleem langs de kant moest parkeren zorgde Red Bull KTM Factory Racing coureur Pol Espargaró rond 15:15 uur voor een rode vlag situatie vanwege een stevige crash in bocht 4. De Spanjaard werd overgebracht naar het medical centre, echter op het moment dat de sessie na ongeveer 25 minuten hervat werd kwam tevens het bericht dat Espargaró oké was en slechts een paar blauwe plekken op zijn linker onderarm had overgehouden aan de crash.

Met nog een uur te gaan was het Marquez die de lijst aanvoerde en even eerder 0,002 seconde onder de op dat moment nog snelste tijd van Dovizioso wist te duiken terwijl Rossi nog steeds volgde op de derde plaats.

In het laatste uur was het vervolgens Zarco die als eerste een snellere tijd op de klok wist te zetten. De Monster Yamaha Tech3 coureur liet een rondetijd noteren van 1’59.702, een tijd waarmee hij op dat moment naar de bovenste plaats op de lijst wist te komen. Lang bleef de tijd van de Fransman echter niet staan want even later was het Crutchlow die uit het niets ineens naar de bovenste plaats op de lijst kwam door maar liefst 0,259 seconde sneller rond te gaan dan Zarco.

Nadat de pogingen van Pedrosa en Lorenzo strandden was het met nog een kwartier te gaan Rossi die een tijd op de klok zette van 1’59.390 en daarmee niet alleen naar de bovenste plaats op de lijst wist te komen, maar tevens als eerste tijdens de tweede dag onder de snelste tijd van Pedrosa, gereden tijdens de eerste dag, dook.

Lang kon Rossi niet genieten van deze bovenste plaats op de lijst want een paar minuten later was het teamgenoot Maverick Viñales die nog sneller rondging en met een snelste rondetijd van 1’59.355 de Italiaan afloste als snelste van de dag.

Niemand wist vervolgens in de laatste minuten nog onder de tijd van Viñales te duiken waardoor de tweede dag een 1-2 werd voor het Movistar Yamaha MotoGP Team. Achter Viñales en Rossi sloot Crutchlow de tweede dag af als derde gevolgd door Lorenzo, Jack Miller, Zarco en Marquez.

Dovizioso zakte in het laatste deel van de dag nog terug naar de achtste plaats op de lijst, net voor Danilo Petrucci en Iannone die daarmee de top tien afsloot.

De elfde tijd werd maandag op de klok gezet door Aleix Espargaró gevolgd door de snelste man van de eerste dag Pedrosa, Alex Rins en Pol Espargaró die met de veertiende rondetijd van de dag (2’00.262) nog steeds binnen een seconde zat van de snelste tijd van de dag gereden door Viñales.

Samengestelde rondetijden dag 1 en 2
Met een rondetijd van 1’59.355 voert Viñales na twee dagen de lijst aan voor teamgenoot Rossi, Pedrosa, Crutchlow, Lorenzo en Miller.

 

Handige links Official MotoGP Test Sepang:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag