Maverick Viñales heeft zaterdagmiddag voor de tweede keer op rij pole postion behaald in de MotoGP klasse op het Misano World Circuit Marco Simoncelli. De Monster Energy Yamaha coureur verbrak het ronderecord opnieuw met Jack Miller en Fabio Quartararó daarachter op de tweede en derde plaats. Pecco Bagnaia was op weg naar zijn eerste MotoGP pole maar kwam in zijn snelste rondetijd buiten de baan terecht.

Zaterdagmiddag om 13:35, vijf minuten later dan gebruikelijk vanwege een uitgelopen MotoE kwalificatiesessie, ging de half uur durende vierde vrije training voor de MotoGP klasse van start op het Misano World Circuit Marco Simoncelli. Met fel schijnende zon, een buitentemperatuur van zo’n 27°C en een asfalttemperatuur van 41°C leken de omstandigheden nagenoeg ideaal op het Italiaanse circuit aan de Adriatische zee.

FP4
De omstandigheden leken nagenoeg perfect maar of dat ook daadwerkelijk zo was viel te betwijfelen. Er scheen toch een behoorlijk straffe wind te staan en voor Bradley Smith en Takaaki Nakagami ging het dan ook al heel vroeg in de sessie mis. Beide coureurs verloren de voorkant van hun machines in de snelle bocht 15 omdat hun banden nog niet volledig op temperatuur waren. Smith schreef zijn Aprilia RS-GP vrijwel compleet af, Nakagami zorgde eveneens voor veel schade aan zijn Honda RC213V.

Aan het einde van FP3 kwam Miguel Oliveira hard ten val en schreven we of het niet zeker was dat hij de rest van het weekend nog wel in actie zou komen. De Portugees heeft in de tussentijd een bezoek gebracht aan het medical centre en was daar fit verklaard. Wel had de Red Bull KTM Tech 3 coureur veel last van zijn pols en zal hem dat vast nog enigszins hinderen voor de rest van het weekend. In ieder geval is hij er wel gewoon weer bij.

Opmerkelijk was dat Pecco Bagnaia in deze sessie met een soft-compound voorband en soft-compound achterband de baan op ging. De vierde vrije training wordt altijd gebruikt om met name de bandenkeuze voor de race te bevestigen aangezien deze sessie niet meetelt voor doorgang naar Q2. Vrijwel alle andere coureurs lieten een hard-compound voorband monteren en was de keus voor de achterband ongeveer 50/50 tussen medium en soft.

Aan het einde van de zeer interessante vierde vrije training was Pecco Bagnaia met een 1’32.005 het snelst voor Joan Mir en Maverick Viñales. Pol Espargaró kwam naar de vierde tijd voor Fabio Quartararó en Danilo Petrucci, daarachter eindigden Alex Márquez, Iker Lecuona, Brad Binder en Miguel Oliveira in de top tien. Franco Morbidelli, winnaar van de MotoGP race afgelopen zondag, sloot de sessie als elfde af voor Valentino Rossi. Met name de 41-jarige Italiaan leek een stap te hebben gemaakt wat betreft zijn racesnelheid in vergelijking tot afgelopen weekend.

Q1
De MotoGP coureurs die na de eerste drie vrije trainingen buiten de top tien geklasseerd stonden gingen van start in deze eerste kwalificatiesessie. De twee snelsten in deze Q1 sessie mochten verder naar Q2 om daar de strijd aan te gaan voor pole position, voor de rest van de coureurs zou hun startpositie hier worden bepaald.

Aan het einde van de eerste run had MotoGP rookie Iker Lecuona de snelste rondetijd in handen voor Andrea Dovizioso (rijdend met ‘Unemployed’ op zijn overall). De coureurs kwamen naar binnen voor een nieuwe set banden om het daarna nog eens te proberen.

Het zou uiteindelijk een spannende slotfase worden met Aleix Espargaró, Miguel Oliveira, Johann Zarco, Iker Lecuona, Andrea Dovizioso en Jack Miller die streden voor de twee plaatsen in Q2.

Voor lange tijd had Lecuona de snelste rondetijd in handen maar Jack Miller bleef koel en reed met een 1’31.559 de snelste rondetijd voor merkgenoot Andrea Dovizioso. Lecuona kwam net tekort en moest genoegen nemen met de derde tijd in Q1, dit levert hem de dertiende startplaats op voor de race van zondag. Ook Johann Zarco zorgde wederom voor spektakel. De Fransman crashte bij het ingaan van bocht 14 (Carro) maar kon zijn Ducati weer oppakken en reed daarna alsnog zijn snelste rondetijd. Helaas voor Zarco was het niet genoeg voor een plaats in Q2 en zal hij zondagmiddag vanaf de veertiende plaats moeten starten. Verder eindigden Miguel Oliveira, Aleix Espargaró (crash in bocht 14), Alex Márquez, Alex Rins, Bradley Smith en Tito Rabat in de top tien.

Q2
Vervolgens was het aan de twaalf snelste MotoGP coureurs op het Misano World Circuit Marco Simoncelli om te bepalen wie er zondagmiddag vanaf pole position mag starten. In tegenstelling tot de Moto3 kwalificatiesessies gingen de MotoGP coureurs meteen de baan op om optimaal gebruik te kunnen maken van de 15 minuten beschikbare rijtijd.

In de eerste run was Pecco Bagnaia het snelst met een 1’31.313 voor Petronas Yamaha SRT coureurs Fabio Quartararó en racewinnaar Franco Morbidelli. De coureurs kwamen naar binnen voor een nieuwe set banden om vervolgens het tempo nog eens verder op te schroeven.

Maverick Viñales probeerde geen seconde te verspillen en ging al gauw de baan weer op. De Spanjaard dook onder de tijd van Bagnaia door en leek op weg te zijn naar de tweede pole position op rij. Bagnaia gaf echter niet zomaar op en wist er vervolgens een fenomenale rondetijd uit te persen. De Italiaan reed voor het eerst een rondetijd onder de 1’31 grens maar in de laatste bocht voor start / finish kwam hij buiten de baan terecht en was de rondetijd dus niet geldig.

Met een 1’31.077 behaalde Viñales wederom pole position op het Misano World Circuit Marco Simoncelli en was het ronderecord opnieuw verbroken. Jack Miller kwalificeerde zich als tweede met Fabio Quartararó daarachter op de derde plaats. In de allerlaatste seconden van de sessie kwam Pol Espargaró naar een keurige vierde rondetijd voor Pecco Bagnaia en Red Bull KTM teamgenoot Brad Binder. Valentino Rossi zakte daardoor naar de zevende plaats en zal zondagmiddag vanaf de derde rij moeten starten. Daarachter maakten de Italianen Franco Morbidelli, Danilo Petrucci en Andrea Dovizioso de top tien compleet.

Het zou uiteindelijk een dramatische middag worden voor Takaaki Nakagami. Net als in FP4 ging de Japanner hard onderuit in bocht 15 in zijn eerste ronde uit de pits waardoor de banden nog niet op temperatuur waren. Binnen een uur had Nakagami dus twee RC213V’s vrijwel volledig afgeschreven en zou het een lange dag worden voor de monteurs van het LCR Honda Idemitsu team.

Zondagochtend om 09:20 uur komen de MotoGP coureurs nog in actie op het Misano World Circuit Marco Simoncelli voor de twintig minuten durende warm-up sessie. De MotoGP race over 27 ronden gaat om 14:00 uur van start.

 

Handige links Gran Premio TISSOT dell’Emilia Romagna e della Riviera di Rimini 2020:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
FotoverslagBent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek 

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar office@racesport.nl kan ook.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App