Viñales wint dramatische MotoGP race op Misano, Bagnaia verspilt debuutzege

364
Maverick Viñales - Misano World Circuit Marco Simoncelli | foto© motogp.com

Maverick Viñales heeft zondagmiddag de MotoGP race op het Misano World Circuit Marco Simoncelli gewonnen voor Joan Mir en Pol Espargaró. De Monster Energy Yamaha coureur werd daarmee de zesde verschillende racewinnaar in zeven races. In het kampioenschap zijn de verschillen ongekend klein.

Zondagmiddag om 14:00 uur ging de MotoGP race over 27 ronden van start op het Misano World Circuit Marco Simoncelli. Na regenval tijdens de Moto2 race hing er nog steeds dreigende bewolking rondom het Italiaanse circuit maar ondanks dat scheen er een felle zon.

De teams waren wel allemaal voorbereid op een flag-to-flag race mocht het begonnen te regenen tijdens de race, de tweede machines van de coureurs stonden allemaal klaar in pit-lane voorzien van regenbanden.

Zoals altijd in de MotoGP klasse zou de bandenkeuze een belangrijke rol spelen in de race. De meeste coureurs kozen voor een hard-compound voorband en de soft-compound achterband.

De bandenlijst van Michelin voor de MotoGP race op het Misano World Circuit Marco Simoncelli.

Jack Miller startte zeer goed en ging als leider de eerste bocht in voor polesitter Maverick Viñales en Fabio Quartararó. Pecco Bagnaia maakte een plaats goed en nam de vierde plaats in handen voor Pol Espargaró en Valentino Rossi.

Voor Aleix Espargaró ging het al in de eerste ronde mis, de Aprilia coureur kwam ten val in bocht 8 (Quercia). Het leek erop dat Franco Morbidelli hierbij betrokken was want de racewinnaar van afgelopen zondag viel terug naar de laatste plaats.

In de tweede ronde ging Valentino Rossi in de fout bij het insturen voor bocht 4 (Rio). De thuisrijder verloor de voorkant van zijn Yamaha YZR-M1 en schoof onderuit. Hij kon de machine oppakken en zijn weg vervolgen maar een goed resultaat zat er hierdoor niet meer in.

Een aantal bochten later sloeg het noodlot toe voor Brad Binder. De Zuid-Afrikaan verloor de voorkant van zijn KTM bij het insturen voor bocht 14 (Carro) en ging onderuit. Ook hij kon zijn weg vervolgen maar een kans voor zijn tweede podiumfinish van 2020 was verkeken.

Maverick Viñales kende een sterke openingsfase en wist een klein gaatje te slaan richting Pecco Bagnaia. Pol Espargaró reed op de derde plaats met Fabio Quartararó en Jack Miller daar kort achter.

In de zesde ronde maakte Viñales een klein foutje in bocht 4 (Rio) en wist Bagnaia daar optimaal gebruik van te maken. De Italiaan ging voorbij aan de Spanjaard en nam de leiding over. Al gauw wist Bagnaia daarna een gaatje te slaan en was het duidelijk dat de Moto2 kampioen van 2018 een stuk sneller was dan Viñales.

Na acht ronden kwam Jack Miller in de pits. Aanvankelijk werd er gedacht dat de Australiër last had van zijn flinke crash in de warm-up maar hij was druk aan het gebaren dat er iets mis was met zijn Ducati Desmocedici GP20.

Het leek een redelijk saaie race te worden met een flinke voorsprong voor Bagnaia maar met zeven ronden te gaan ging de Italiaan in de fout. In bocht 6 schoof de Italiaan onderuit waardoor hij zijn eerste MotoGP zege door zijn handen zag glippen. Hinkend verliet Bagnaia de grindbak en kwam het besef dat hij een overduidelijke zege had weggegeven.

Dit zorgde ervoor dat Viñales de leiding over kon nemen en hij had een voorsprong van zo’n vier seconden richting Pol Espargaró op de tweede plaats. De KTM coureur had echter veel problemen met zijn achterband en het was zichtbaar dat deze zijn beste tijd had gehad. Fabio Quartararó kwam dichterbij maar kreeg het niet voor elkaar om de Spanjaard te passeren.

Een aantal ronden later had Joan Mir de aansluiting gevonden maar in tegenstelling tot Quartararó aarzelde de Suzuki coureur geen moment. De jonge Spanjaard ging door middel van een agressieve inhaalactie voorbij aan Quartararó en niet veel later wist hij ook Espargaró te passeren. Mir nam de tweede plaats over waarna Quartararó de derde plaats achter hem overnam en Espargaró daardoor naar de vierde plaats werd terugverwezen.

Met twee ronden te gaan kwam Iker Lecuona ten val, de MotoGP rookie was bezig met zijn beste race in de koningsklasse tot dusver op de zevende plaats.

Terwijl Viñales een grote voorsprong had en Mir weg was gereden van Quartararó en Pol Espargaró werd het duidelijk dat Quartararó te vaak naast de baan was gekomen en een Long Lap Penalty moest uitvoeren. De Fransman voerde deze niet uit waardoor hij een penalty van drie seconden kreeg.

Viñales kwam uiteindelijk als winnaar over de streep en werd de zesde verschillende winnaar in zeven MotoGP races. Mir reed opnieuw een ijzersterke race vanaf de elfde startplaats en kwam als tweede over de finish. Quartararó kwam als derde over de streep maar vanwege zijn tijdstraf werd hij teruggezet naar de vierde plaats en promoveerde Pol Espargaró naar de derde plaats. Miguel Oliveira finishte als vijfde voor Takaaki Nakagami en Alex Márquez, daarachter eindigden de Italianen Andrea Dovizioso, Franco Morbidelli en Danilo Petrucci in de top tien. Uiteindelijk wisten slechts dertien coureurs aan de finish te komen.

In het kampioenschap is het nu allemaal nóg dichterbij elkaar komen te staan. Dovizioso leidt met 84 punten voor Quartararó en Viñales die allebei 83 punten hebben. Mir staat vierde met 80 punten.

Komend weekend komen de MotoGP coureurs alweer in actie voor hun achtste raceweekend van het seizoen op het Circuit de Barcelona-Catalunya.

Handige links Gran Premio TISSOT dell’Emilia Romagna e della Riviera di Rimini 2020:

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar [email protected] kan ook.