Viu wint In Aragon laatste race van het seizoen, Steeman veertiende

28
Victor Steeman (21) en Sasha de Vits (9) | foto© Racesport.nl - Nico Schneider

De Spanjaard Aleix Viu is zondagmiddag in Aragon winnaar geworden van de laatste Red Bull MotoGP Rookies Cup wedstrijd van het seizoen. Victor Steeman werd met de veertiende plaats de best geklasseerde Nederlander.

Terwijl de titel een dag eerder al binnengehaald was door de Japanner Kazuki Masaki begonnen zondagmiddag drieëntwintig Red MotoGP Rookies Cup coureurs – de Brit Dan Jones ging niet van start vanwege een eerder dit weekend opgelopen blessure – aan hun laatste wedstrijd van het seizoen.

Terwijl er vooraan het veld meteen een grote groep van elf rijders ontstond verloren Victor Steeman, Sasha de Vits en Loran Faber meteen al veel terrein en de aansluiting bij deze voorste groep.

De kopgroep van elf werd halverwege de wedstrijd uitgedund naar negen man nadat de Japanners Ai Ogura en kampioen Masaki ten val kwamen. Even later moest ook de Brit Rory Skinner de groep laten gaan waardoor er met nog zes ronden te gaan nog acht over waren.

Met nog vier ronden te gaan was het vervolgens Aleix Viu die uit de voorste groep wist te ontsnappen en een klein gaatje wist te slaan op de rest van de groep. Can Oncu zag het gevaar, probeerde het gaatje dicht te rijden maar moest dit even later bekopen met een crash.

Viu wist zijn voorsprong in de slotfase vast te houden en na vijftien ronden als winnaar de finish te passeren. In de tot zeven coureurs uitgedunde groep was het vervolgens Adrian Carrasco die aan het langste eind trok en de tweede plaats voor zich opeiste voor Omar Bonoli die hiermee als derde met de twee Spanjaarden naar het podium mochten.

Steeman wist zich gedurende de race nog op te werken naar de veertiende plaats in de wedstrijd en daarmee twee punten mee terug te nemen naar Nederland.

De Belg De Vits greep met de zestiende plaats net naast de punten terwijl Faber na een moeilijk en teleurstellend weekend niet verder wist te komen dan twintigste plaats.

Kampioenschap
Nadat Sasaki zaterdag al de titel veilig had gesteld wist Viu met zijn overwinning de tweede plaats over te nemen van de in deze gecrashte Can Oncu. De Turkse coureur, die halverwege het seizoen nog onverslaanbaar leek, moest hierdoor genoegen nemen met de derde plaats in de eindstand.

De dit weekend afwezige Walid Soppe werd met 43 gescoorde punten op de vijftiende plaats de best geklasseerde Nederlander.

Volgend seizoen
Voor een groot deel van het Red Bull MotoGP Rookies Cup veld breken er na de laatste wedstrijd spannende minuten aan, dit omdat zij later op de dag te horen krijgen wie er volgend seizoen wel of niet meer geselecteerd zullen zijn.

 

Handige links Gran Premio Movistar de Aragón:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag