Walid Khan wint bij zijn comeback tijdens IDM in Most

2712
Walid Khan na zijn verrassende zege in Race 1 | Foto credit: Damon Teerink

Walid Khan heeft voor een absolute sensatie gezorgd in Most, door tijdens zijn comeback de eerste IDM Supersport 300 race te winnen. De tweede race werd gewonnen door Lennox Lehmann. Glenn van Straalen finishte als vijfde in de vroegtijdig afgebroken IDM Supersport 600 race, die gewonnen werd Patrick Hobelsberger. Mike Roscher en Anna Burkard wonnen in de IDM Zijspannen.

Zondag stonden voor de IDM Supersport 600 coureurs en de IDM Zijspannen hun tweede race in Most op het programma. De IDM Supersport 300 categorie reed vandaag hun beide wedstrijden op het Tsjechische circuit. Het verslag over de IDM Superbike 1000 wedstrijden is later te lezen in een artikel op Racesport.nl.

IDM Supersport 300 – Race 1
De eerste startrij werd gevormd door Toni Erhard, Marvin Siebdrath en Luca De Vleeschauwer vormden de eerste startrij. Twan Smits en Walid Khan, die als invaller bij het Freudenberg KTM team zijn comeback maakte, waren met een zevende en achtste plaats de beste Nederlanders op de grid. Mieke Abbink ging niet van start, nadat ze in de kwalificatie hard ten val was gekomen. Abbink probeerde het nog in de warm up, maar het bleek niet te gaan.

Dat Khan het racen niet verleerd is, liet hij gelijk in de eerste ronde zien, toen hij brutaal de leiding pakte. In de tweede ronde maakte hij een foutje, waardoor hij wat terugviel in de kopgroep, waar ook Smits en Thom Molenaar deel van uitmaakten. In de tweede helft van race lieten Khan en Smits zich regelmatig vooraan in de kopgroep zien, die met elf rijders aan één lint de laatste ronde inging. Smits remde zich in de laatste ronde onderuit en nam daarbij Dirk Geiger mee in zijn crash. Khan ging als tweede achter zijn teamgenoot Lennox Lehmann het laatste rechte stuk op. Het duo kwam praktisch gelijk over de eindstreep. Nadat de fotofinish was gecheckt, werd Khan tot winnaar uitgroepen. Een geweldige comeback van de 21-jarige coureur! Micky Winkler werd derde. Molenaar moest in de slotfase lossen uit de kopgroep en werd tiende, één positie voor zijn teamgenoot Sven Doornenbal. Luuk de Ruiter werd achttiende.

IDM Supersport 300 – Race 2
In de tweede race bleef er openingsfase opnieuw een grote groep bij elkaar. Halverwege de race viel de groep wat elkaar. Zeven rijders gingen vooraan strijden om de winst waaronder Khan. Smits, Molenaar en Doornenbal misten net de aansluiting. Het werd opnieuw op de finishstreep beslist, deze keer in het voordeel van Lehmann die nu net voor zijn andere teamgenoot Geiger over de finish kwam. De Vleeschauwer scoorde een podium voor Erhard. Khan eindigde na zijn sterke optreden in de tweede race als vijfde. In de slotfase wist Smits toch weer aan te sluiten bij de voorste groep en eindigde als zevende. Doornenbal eindidgde deze keer net voor zijn teammaat Molenaar op plaats tien en elf. Luuk de Ruiter kwam als achttiende over de eindstreep.

IDM Supersport 600 – Race 2
Glenn van Straalen en Rob Hartog waren op jacht naar revanche, nadat zij beiden vroeg in de eerste race ten val waren gekomen. Net als in de zaterdagrace was er een crash in de eerste bocht, deze keer was Marcel Brenner het slachtoffer. Ook voor Melvin van der Voort, die in de eerste race negende was geworden, was de tweede race in de eerste ronde al voorbij nadat hij ten val kwam met Noah Lequeux.

Van Straalen pakte na de start de derde plaats net voor Hartog. Beide Nederlanders verloren in de openingsfase een positie aan Martin Vugrinec. Aan kop wist Patrick Hobelsberger net als in de eerste race weg te rijden. Daarachter ontstond er een mooie strijd om de tweede plaats met in deze groep ook Van Straalen. Met nog drieënhalve ronde te gaan was er een crash waarbij Colin Velthuizen en Severin Bingisser betrokken waren. De Zwitser Bingisser bleef langs de baan liggen en er volgde een rode vlag. Hobelsberger werd tot winnaar uitgeroepen voor Vugrinec en Enderlein. Debise werd vierde en Van Straalen, die net naar voren was gekomen in de groep, eindigde als vijfde. Hartog werd als zesde geklasseerd. Rick Dunnik eindigde als vijftiende, drie plaatsen voor Jeroen Hilster.

IDM Zijspannen – Race 2
De strijd om de winst in de tweede IDM Zijspannen race leverde veel spektakel op. Josef Sattler en Luca Schmidt hadden een slechte start, maar wisten zich al snel naar leiders Mike Roscher en Anna Burkard toe te rijden. Roscher en Burkard waren gastrijders, aangezien zij rijden met een 1000cc combinatie. De twee spannen wisselden constant van positie en kwamen zelfs in de laatste ronde met elkaar in aanraking. Beide teams spinden, maar de voorsprong was. Roscher en Burkard waren het snelste weer weg en wonnen de tweede race voor Sattler en Schmidt. Wiggert Kranenburg finishte met zijn Duitse bakkenist Knobloch als twaalfde en laatste. Bakkenist Ferry Segers werd vierde samen met Max Zimmermann.

Handige links IDM Most 2021:

Tijdschema en volledige uitslagen
Live videobeelden races (zaterdag)
Live videobeelden races (zondag)
Fotoverslag

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter