Wayne Tessels 2023 Dutch Superbike kampioen

2492
wayne-tessels
2023 Dutch Superbike kampioen Wayne Tessels | foto© Jan Timmerman

Wayne Tessels heeft zaterdag in Assen de 2023 Dutch Superbike titel voor zich opgeeist. De Druijff Kawasaki Racing coureur had aan een tweede plaats in de eerste race van de dag voldoende om de titelstrijd te beslissen. De winst in deze eerste race van de dag ging naar Eddie de Boer terwijl Tessels met de titel op zak als winnaar werd afgevlagd in de tweede race.

Een kwalificatie en twee races stonden er ook voor de Dutch Superbike coureurs op het programma tijdens deze finaleronde van het 2023 IDC kampioenschap. Het was Eddie de Boer die zaterdagochtend het snelst was tijdens de kwalificatie en tijdens de twee races vanaf de pole mocht starten. Wayne Tessels en Maarten Bekker vergezelden De Boer op de eerste startrij.

Race 1
Bij de start was het de vanaf de pole vertrokken De Boer de leiding nam en na de eerste ronde als leider doorkwam voor Johny Kolk, Tessels. Joris Lentfert en Jordi van der Westen terwijl de vanaf de derde plaats op de grid gestarte Bekker een mindere start van deze eerste race kende en slechts als achtste doorkwam.

De Boer en Tessels wisten al snel een gaatje te slaan op de rest van het veld terwijl Bekker na een minder goede start al snel een aantal plaatsen goed wist te maken.

Achter de twee koplopers ontstond er een prachtige strijd voor de derde en laatste podiumplaats tussen Kolk, Lentfert, Van de Westen en de inmiddels aangesloten Bekker.

Met de titelkansen in zijn achterhoofd bleef Tessels vooraan het veld De Boer als een schaduw volgen terwijl halverwege de races Lentfert op de derde plaats reed gevolgd door Van der Westen, Kolk en Bekker.

In het tweede deel van deze tien ronden tellende race wisten de twee leiders ronde na ronde nog iets meer afstand te nemen van de achtervolgers. De leidende positie van De Boer kwam daarbij niet meer in gevaar en zo na tien ronden als winnaar de finish te passeren voor Tessels.

Op ruim eenentwintig seconden van de winnaar wist Van der Westen de strijd voor de derde plaats in zijn voordeel te beslissen voor Lentfert en Bekker.

Voor Tessels was de tweede plaats voldoende om zich met nog één race te gaan tot 2023 Dutch Superbike kampioen te mogen laten kronen.

Race 2
Ook in deze race was het de vanaf de pole vertrokken De Boer die meteen na de start de leiding nam en na de eerste ronde als leider doorkwam voor Tessels, Lentfert, Bekker en Ferry van Rijn.

De Boer en Tessels wisten net als in de eerste race meteen weer een gaatje te slaan op de rest van het veld terwijl Van der Westen in de tweede ronde ten koste van Van Rijn naar de vijfde plaats wist te komen.

Het tweetal vooraan het veld wist hun voorsprong ronde na ronde te vergroten en halverwege de race was het nog steeds De Boer aan de leiding, op ruim een seconde gevolgd door Tessels en op ruim een halve seconde gevolgd door Lentfert, Bekker en Van der Westen die rijdend op dertien seconden van de leider als vijfde doorkwam.

In de zesde ronde zag we Tessels de leiding overnemen van De Boer, die hiermee voor het eerste tijdens deze finaledag de leiding af moest staan in een race.

De Boer probeerde vervolgens uit alle macht om de leiding weer in handen te krijgen, bleef aan het achterwiel van de eerder op de dag tot Nederlandse kampioen gekroonde Kawasaki coureur om bij het ingaan van de laatste ronde in de Haarbocht toe te slaan en de leiding weer over te nemen. Tessels liet het echter niet bij en even later was het de Kawasaki coureur die counterde en uiteindelijk als eerste de finish passeerde.

De winst ging hiermee naar Tessels voor De Boer die op de finish 0,081 seconde tekortkwam om deze laatste race van het van het seizoen winnend af te sluiten. Achter het tweetal passeerde Lentfert op iets meer dan achttien seconden als derde de eindstreep gevolgd door Van der Westen en Bekker die in deze finalerace van 2023 de top vijf completeerden.