Winst voor Mikhalchik en Puffe, IDM Superbike podium voor Brink op Lausitzring

196
Ricardo Brink op weg naar zijn eerste podium in de IDM Superbike | Foto credit: Tiny Kolsters

Ilya Mikhalchik en Julian Puffe hebben de IDM Superbike wedstrijden op de Lausitzring gewonnen. Ricardo Brink leverde een knappe prestatie. Na een vierde plaats in de eerste race eindigde de SWPN-coureur als derde in de tweede manche.

Race 1: Mikhalchik wint ingekorte wedstrijd en Brink eindigt als vierde
Met zonnige weersomstandigheden ging de IDM Superbike klasse van start voor de eerste race van het seizoen. Regerend kampioen Ilya Mikhalchik, Julian Puffe en Erwan Nigon vertrokken van de eerste startrij. Ricardo Brink (P7), Pepijn Bijsterbosch (P9) en Bobby Bos (P13) zijn de drie Nederlanders in het veld. Puffe pakte de leiding na de start voor Nigon en Mikhalchik. Het drietal wist zich gelijk ook los te rijden en daarachter ontstond er een groep van zo’n acht rijders voor de vierde plaats met daarbij ook de drie Nederlanders. Mikhalchik wist in de derde ronde naar de leiding te komen, toen Marc Moser zijn motorblok kapot ging in de eerste bocht en onderuit ging over zijn eigen oliespoor. Er volgde meteen een rode vlag, omdat het oliespoor zich op de ideale lijn bevond.

Er volgde een herstart over negen ronden. Deze keer pakte Mikhalchik meteen de leiding en reed gelijk weg bij Puffe. Achter de coureur van het Alpha Racing Van Zon BMW Team reden de nummers twee t/m tien lang niet ver van elkaar, maar ook niet voldoende om bij elkaar in de aanval te kunnen gaan. Mikhalchik reed onbedreigd naar de overwinning voor Puffe en Nigon. In de slotfase ontstond er wel een mooi duel voor de vierde plaats. Brink had zich in de beginfase opgewerkt van plaats zeven naar vijf en vond in de voorlaatste ronde ook het achterwiel van Toni Finsterbusch. Brink had ook druk van achter van Maximilian Weihe, maar die ging in de slotfase onderuit. Brink wist de Suzuki van Finsterbusch te passeren en behaalde een knappe vierde plaats. Bijsterbosch finishte kort achter Alessandro Polia en Stefan Kerschbaumer als achtste. Bobby Bos reed alleen naar de negende plaats.

Race 2: Puffe profiteert en Brink scoort zijn eerste IDM Superbike podium
De IDM Superbike heeft een nieuw reglement voor de startgrid van race twee, vergelijkbaar zoals het tot vorig jaar in de World Superbike was. Vanwege zijn vierde plaats mocht Brink vanaf pole position vertrekken. Bijsterbosch en Bos stonden op de tweede startrij, terwijl de podiumgangers van de eerste race vanaf de derde startrij de race moesten aanvangen. Brink wist optimaal gebruik te maken van deze nieuwe situatie en sloeg na de start zelfs een gat naar de concurrentie. Het duurde vier ronden voor Mikhalchik de tweede plaats wist te pakken en Bijsterbosch reed op dat moment in derde positie. Mikhalchik wist ook snel naar het achterwiel van Brink te komen en hem te passeren.

Daarachter wisten Puffe en Nigon op te schuiven naar de derde en vierde plaats en zij zetten op hun beurt ook de achtervolging in op Brink. Mikhalchik leek op de overwinning af te stevenen, maar met nog vijf ronden te gaan kreeg hij een technisch probleem met zijn BMW. Op dat moment wist Puffe voorbij te gaan aan Brink en nam zo de leiding over. Puffe profiteerde daardoor optimaal van het uitvallen van zijn teamgenoot Mikhalchik door de race te winnen. Brink werd in de laatste ronde nog gepasseerd door Nigon, maar scoorde wel zijn eerste IDM Superbike podium in zijn carrière. Bijsterbosch finishte als zesde achter Finsterbusch en Polita. Kerschbaumer en Bos knokten voor de zevende plaats, een duel dat door de Oostenrijker gewonnen werd.

De tweede IDM Superbike ronde is van 6 t/m 9 juni op de Motorsport Arena in Oschersleben.

Handige links IDM Lausitzring:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App