WK Zijspannen: Ellis-Clement winnen in Assen, zesde plaats voor Streuer

1789
Winnaar Todd Ellis en Emmanuelle Clement (6) | Foto credit: Damon Teerink

Todd Ellis en Emmanuelle Clement hebben beide races in de WK Zijspannen op het TT Circuit Assen gewonnen. Ellis-Clement namen daarmee tevens de leiding in het wereldkampioenschap over van de Birchall’s. Bennie Streuer kwam met zijn Duitse bakkenist Kevin Kölsch als zesde en zevende over de finish.

De WK Zijspannen kwamen afgelopen weekend ook in actie tijdens het IDM-evenement op het TT Circuit Assen. Voor de WK Zijspannen was het de vijfde ronde – negende en tiende race – van het seizoen. Ben en Tom Birchall gingen voorafgaand aan de races aan de leiding in het wereldkampioenschap met een voorsprong van 5 punten op regerend kampioenen Todd Eliss en Emmanuelle Clement. Echter waren de Birchall’s gecrasht tijdens de voorgaande race op Red Bull Ring, waarbij bakkenist Tom Birchall geblesseerd raakte. Ben Birchall startte daardoor met invalbakkenist Callum Crowe in Assen. Ilse de Haas is de bakkenist van Pekka Päivärinta. De Fins/Nederlandse combinatie stond zesde in het WK, terwijl Bennie Streuer en de Duitser Kevin Kölsch voorafgaand aan hun thuisrace op een tiende plek stonden in de tussenstand. Daarnaast kwamen er nog twee Nederlanders aan de start in Assen. Ferry Segers was de bakkenist van de Brit Robert Biggs. Jermaine van Middegaal was de bakkenist van de Brit John Holden.Na twee kwalificaties waren Harry Payne en Kevin Rousseau het snelste, waardoor zij in beide races vanaf pole position mochten vertrekken. Naast hen stonden Tim Reeves en Mark Wilkes. Kampioenskandidaten Ellis-Clement kwalificeerden zich als derde gevolgd door Sam en Tom Christie en Birchall-Crowe. Streuer-Kölsch kenden een goede kwalificatie waarin ze op zeven tienden van de pole een zesde tijd noteerden. Päivärinta-De Haas klokten een negende tijd. Biggs-Segers kwalificeerden zich als elfde, twee plaatsen voor Holden-Van Middegaal.

Sprintrace
Het werd zaterdagmiddag een spannende sprintrace in Assen. Een kopgroep van zes combinaties kwamen uiteindelijk binnen drie seconden van elkaar over de finish. Ellis-Clement wisten zich door de kopgroep te werken. Tijdens hun inhaalrace was er nog wel contact met Payne-Rousseau, die daarbij wat tijd verloren en als vijfde zouden finishen. Ellis-Clement wisten in de slotfasde ook Reeves-Wilkes te passeren en de winst te pakken. Birchall werd met invalbakkenist Crowe knap derde, maar verloor wel de leiding in het kampioenschap aan Ellis-Clement. Streuer en Kölsch moesten de kopgroep net laten gaan en kwamen als zevende over de finish, één positie voor Päivärinta-De Haas. Biggs-Segers finishten als tiende en Holden-Van Middegaal werden twaalfde in een veld achttien WK-spannen.

Hoofdrace
Payne-Rousseau namen de start de leiding. In de tweede ronde werden zij gepasseerd door Ellis-Clement en ook Reeves-Wilkes. Vooraan bleef er in de openingsfase zo’n zes spannen bij elkaar, maar later wisten Streuer-Kölsch op een zevende plaats aan te haken. Gedurende de race wisten Ellis-Clement zich wat los te rijden, mede doordat er voor de tweede plaats flink geknokt werd. Ellis-Clement wonnen de tweede race. Daarachter wisten Birchall-Crowe de schade voor de wereldtitel te beperken door als tweede te finishen. Ellis-Clement hebben nu geen 9 punten voorsprong in het klassement. De derde plaats ging naar Stephen Kershaw met Ryan Charlwood. Streuer-Kölsch moesten later in de race de strijd lossen in de podiumplaats, maar ze wisten nog wel Reeves-Wilkes te passeren en als zesde te finishe. Päivärinta-De Haas reden lang achtste, maar gingen ook Reeves-Wilkes in de slotfase voorbij en werd zevende. Biggs-Segers en Holden-Van Middegaal kwamen beiden niet aan de finish.

Voor de WK Zijspannen staan er nog twee wedstrijdweekenden op de kalender. 7 en 8 oktober rijden de spannen in Oschersleben (Duitsland) en de slotronde staat gepland in het weekend van 27 t/m 29 oktober op het circuit van Estoril in Portugal.

Handige links IDM Assen 2023:

Volledig tijdschema en uitslagen
Live Timing
Live video (zaterdag vanaf 15:50 uur)
Live video (zondag vanaf 12:50 uur)
FotoverslagOp maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende.


Volg Racesport.nl ook via de onderstaande social mediakanalen

Facebook | Instragram |  Twitter | Threads | YouTube                            Vrijwillige bijdrage                     

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’


 


World