WorldSBK: Van der Mark tevreden met zevende plaats

97

Michael van de Mark (foto credit: Honda Pro Racing)

#USWorldSBK – Michael van der Mark is zondag in Laguna Seca als zevende geëindigd in de tweede WorldSBK race van de Geico US Round. Ondanks dat de Nederlander normaal gesproken niet tevreden is met deze klassering was hij dat deze keer gezien de omstandigheden wel.

Na zijn sterk gereden race op zaterdag – Van der Mark wist daar na een subliem gereden race als vierde te eindigen na vanaf de elfde plaats op de grid aan de race te zijn begonnen – waren de verwachtingen zondag bij Michael van der Mark en het Honda WorldSBK Team voorafgaand aan de tweede race hooggespannen.

Helaas leken deze verwachtingen na de start van de race al na een aantal bochten de prullenbak in te kunnen toen Van der Mark onderuit schoof in de bekende Corksrew chicane. Gelukkig kon de Nederlander zijn race hervatten, weliswaar op grote achterstand waardoor een goede klassering zo goed als uitgesloten was.

Terwijl Van der Mark weer in zijn ritme probeerde te komen kwam er hulp uit onverwachte hoek toen de wedstrijdleiding de race stillegde middels een rode vlag situatie – dit naar aanleiding van een crash van Pawel Szkopek.

Na enig oponthoud werd de wedstrijd herstart voor een race over eenentwintig ronden. Van der Mark moest weliswaar vanaf de laatste plaats op de grid – negentiende- aan de wedstrijd beginnen maar zijn door de crash opgelopen achterstand was hiermee wel grotendeels te niet gedaan.

Bij de start schoot Van der Mark vervolgens als een duveltje uit een doosje naar voren om na de eerste ronde als tiende door te komen. Hoewel het vervolg van de race niet helemaal liep zoals gehoopt wist de Rotterdammer uiteindelijk als zevende over de finish te komen.

Michael van der Mark, Honda WorldSBK Team, zevende:

“Er ging bij de eerste start iets mis, de lichten gingen uit en vervolgens weer aan en dat zorgde voor een klein beetje een chaos. Ik wilde vervolgens zo snel als mogelijk een aantal plaatsen goedmaken maar toen ik in de Corksrew Camier eruit probeerde te remmen kneep ik iets te hard in de remmen waardoor ik de achterkant even kwijt was. Dit was wel even een angstig momentje, maar gelukkig wist ik een gaatje te vinden en niemand van de anderen te raken. Ik kon vervolgens na deze schuiver de race vervolgen en probeerde zo snel mogelijk weer in mijn ritme te komen, waarbij vervolgens de rode vlag kwam – iets dat me heel erg hielp op dat moment. Bij de herstart was mijn start vanaf de laatste plaats op de grid gewoon goed en wist ik na de eerste ronde al als tiende door te komen. Ik wilde daarna nog een aantal plaatsen goedmaken maar het gevoel met de motor was gewoon niet hetzelfde als zaterdag; ik kon het gaatje met de mannen voor me weliswaar nog wel dichtrijden, maar meer zat er helaas niet in. Het was zelfs heel moeilijk om bij hun in de buurt te blijven, maar over het algemeen moeten we tevreden zijn met deze zevende plaats en met ons optreden gedurende het hele weekend.”