Yamaha bevestigt: Andrea Dovizioso maakt MotoGP comeback in Misano

7627
andrea-dovizioso
Andrea Dovizioso | foto© motogp.com

Andrea Dovizioso maakt binnenkort tijdens de Grand Prix op het Misano World Circuit Marco Simoncelli zijn comeback als MotoGP coureur. De Italiaan gaat uitkomen voor Petronas Yamaha SRT, het team waar hij de plaats in gaat nemen van Franco Morbidelli die op zijn beurt per direct de overstap zal maken naar het Monster Energy Yamaha MotoGP Team.

Andrea Dovizioso keert al in het weekend van 17 t/m 19 september in Misano terug als coureur in de koningsklasse. Dat is het huidige plan van Yamaha, zo bevestigde Lin Jarvis zondagochtend in een interview met motogp.com.Lin Jarvis: “Het is nog geen officiële aankondiging omdat de contracten nog niet zijn getekend. Maar we hebben al een mondelinge overeenkomst met Andrea en zijn management. Hij zal zich spoedig bij ons voegen – het plan is vanaf de Grand Prix in Misano.”

Dovizioso zal binnen Petronas Yamaha SRT de motor overnemen van de momenteel nog geblesseerde en van een knieoperatie herstellende Franco Morbidelli. Na zijn invalbeurten in de resterende Grand Prix weekenden van het seizoen is het de bedoeling dat de Italiaan in 2022 als fulltime coureur terugkeert binnen het nieuwe Yamaha MotoGP satellietteam onder leiding van Johan Stigefelt en Razlan Razali.

In Misano zullen Stigefelt en Razali hun plannen officieel presenteren, maar het is inmiddels al geen geheim meer dat het tweetal hier het Italiaanse WithU als nieuwe titelsponsor zal presteren en dat naast Darryn Binder nu ook de komst van Dovizioso een done deal zal zijn.

Franco Morbidelli
Morbidelli kan bij zijn comeback in Misano dus meteen de volledige fabrieksmachine van Maverick Viñales overnemen binnen het fabrieksteam. Morbidelli zal volgens het reglement dan tevens het motorcontingent van de onlangs ontslagen Spanjaard over kunnen nemen – kortom Morbidelli zal het moeten doen met het nog beschikbare aantal motorblokken van Viñales:

Lin Jarvis: “We hebben de regels zeer zorgvuldig bekeken. Als je daadwerkelijk als vaste vervanger naar een nieuw team verhuist, dan is het mogelijk om de motor en het motorquotum van die coureur over te nemen.”

Yamaha heeft inmiddels bij de organisatie al om goedkeuring voor deze transfer gevraagd, ofwel met het Petronas-team een overeenkomst bereikt over de beëindiging van Morbidelli’s contract. Op het moment dat de Italiaan namelijk geen nog doorlopend MotoGP-contract meer heeft, kan hij zonder toestemming door Yamaha als vervanger worden voorgedragen.

Zoals gezegd, de contracten zijn nog niet getekend maar alle betrokken partijen hebben aangegeven dat dit geen problemen meer op zal leveren en dat het tekenen van de overeenkomsten nog slechts een kwestie van tijd is.

Racesport.nl Liveblog
Voor meer details van de sessies tijdens deze derde – en afsluitende dag van de Monster Energy British Grand Prix verwijzen wij jullie naar het Racesport.nl Liveblog: Racesport.nl Liveblog – zondag.Handige links Monster Energy British Grand Prix:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter