Yamaha R125 Cup powered by KicXstart: Eerste winst voor Megard in Staphorst

529
yamaha-r125-staphorst
Viggo Megard (m) op de hoogste trede van het podium in Staphorst | foto© Mariska Grob

Viggo Megard rook al eerder aan de winst en stond een paar keer op het podium, maar in Staphorst mocht hij tweede Pinksterdag de hoogste trede ervan bezetten. De Rookie reed op zowel een droge als natte baan een solide race en schreef de zege in het dagklassement op zijn naam.

Het semi-permanente circuit in Staphorst wat zich op evenemententerrein De Tippe bevindt, vormt altijd het decor van een bijzondere wedstrijddag. Eén keer per jaar rijdt de Yamaha R125 Cup powered by KicXstart haar races op het gevarieerde circuit met lange doordraaiers maar ook haakse bochten, hoogteverschil en een hairpin voor start-finish. Kortom, een circuit waar niet op getraind kan worden, dus geen voorkennis bij de coureurs over aanwezig is en waar er regelmatig verrassende uitslagen zijn. Extra uitdaging leek er in de weersomstandigheden te zitten: waar er bij de voorgaande races ondanks voorspelde regen de baan vaak droog bleef, zouden de weersgoden op pinkstermaandag minder gunstig gestemd zijn. In de eerste kwalificatietraining was de baan weliswaar droog, maar door een valpartij waren strobalen en hekken van hun plaats gekomen. Het opnieuw in gereedheid brengen van de baan zorgde ervoor dat de sessie na 6 ronden ten einde kwam. Het was leider in de tussenstand Thije Ligtermoed die daarin de snelste tijd op de klokken wist te zetten. Vlak voor de tweede kwalificatie openden de hemelsuizen zich kort, maar voldoende voor een natte baan. Milan van der Veen was daarop de snelste maar de tijden van de eerste kwalificatie zouden niet verbeterd worden. Dat betekende dat Thije Ligtermoed vanaf polepositie zou mogen vertrekken met Viggo Megard en Timo Suos naast hem. Op de tweede rij stonden Milan van der Veen, Riccardo Bosgraaf en Tom van Beek.Race 1
Inmiddels was de baan weer opgedroogd en de eerste race zou het droog blijven. Ligtermoed verzilverde na de start zijn polepositie terwijl Megard door een kleine wheelie wat terrein verloor. Suos sloot aan bij Ligtermoed en het scenario van de laatste races, waarin het tweetal telkens wegreed van hun achtervolgers, leek zich te herhalen. Megard wist zijn matige start echter snel goed te maken en Bosgraaf te passeren, om aansluiting te vinden bij Ligtermoed en Suos. Vervolgens werd de aanval op Suos ingezet en de tweede plaats overgenomen. Ligtermoed bleek een maatje te groot en reed zich langzaam maar zeker los van Megard. Suos verloor op zijn beurt de aansluiting met Megard maar lukte het nog wel om de oprukkende Van der Veen achter zich te houden. Suos werd derde, Van der Veen vierde en Bosgraaf vijfde. Yens van de Bor reed een sterke wedstrijd waarbij hij vanaf de twaalfde startplaats vertrok en zichzelf naar een knappe zesde plaats wist te knokken. Timo Aanraad werd zevende voor Bart van Duinen.

Race 2
Inmiddels was het gestopt met zachtjes regenen en kwam het met bakken uit de hemel. De R125-coureurs konden zich opmaken voor een nat pak. De Yamaha R125 Cup kent geen slicks of regenbanden: er wordt altijd met dezelfde Bridgestone banden gereden en de coureurs lieten zien prima daarmee om te gaan in de barre omstandigheden. Ligtermoed was opnieuw als beste weg bij de start maar het was Suos die bij de eerste doorkomst de leiding in handen had genomen. Die zou hij ook niet meer uit handen geven en Ligtermoed was de enige die aansluiting kon houden. Suos reed een foutloze race en de overwinning leek hem niet meer te kunnen ontgaan tot in de laatste hairpin voor start-finish, in de allerlaatste ronde. Rekening houdend met een achterblijver stuurde Suos de bocht wijd in en Ligtermoed dook in het gat dat ontstond, maar met te hoge snelheid waardoor hij de bocht niet haalde en Suos op zijn pad tegenkwam. De coureurs raakten elkaar en kwamen samen ten val. De zege lijkt dan in handen van Megard, die de hele race Bosgraaf en Van der Veen in zijn kielzog had. Doordat er geel werd gezwaaid in de laatste bocht was een inhaalactie niet meer mogelijk, en kon Megard de winst veilig stellen. Bosgraaf werd tweede en Van der Veen derde. Op afstand werd Van den Bor na een eenzame race vierde voor Aanraad en Van Beek. Rens Miedema werd zevende voor Daniël Wouda, die een knappe regenrace reed.

Voor het dagklassement waren Ligtermoed en Suos uitgeschakeld voor de podiumplaatsen. Ze duwden nog wel hun Yamaha’s over de finish maar zonder draaiende motor, waardoor beide coureurs niet geklasseerd werden. Megard verzamelde de meeste punten en mocht de beker voor de winnaar van het dagklassement en snelste rookie in ontvangst nemen. Bosgraaf werd tweede en Van der Veen derde.

Viggo Megard reed een solide wedstrijd en waar hij de eerste wedstrijden van het seizoen soms pech had, was het geluk nu aan zijn zijde. ”Ik had de eerste trainineng direct al een goed gevoel met de motor, zowel bij de eerste droge kwalificatie als op de natte baan. De wheelie na de start van de eerste race kostte me een paar plaatsen maar daarna heb ik denk ik mijn beste race van het seizoen gereden. Ook de tweede race ging goed, weliswaar met een beetje onverwachts einde maar ik ben blij dat het dit keer eens allemaal meezat!”

Ricardo Bosgraaf was sterk in de regen. “Ondanks dat je op het droge vaak meer acties hebt, had ik het best naar m’n zin in de regen. Ik merkte in de natte kwalificatie al dat ik Thije redelijk kon volgen en toen iedereen rustig van start ging in de tweede race ben ik er gewoon meteen voor gegaan. Ik had al wel gehoopt op een podiumplek vandaag, maar dat het een tweede plaats is geworden is natuurlijk helemaal mooi!”

De volgende wedstrijd van het NK Junior Moto Racing wordt op 2 en 3 juli verreden in het Belgische pa-Francorchamps. Op de kartbaan die zich binnen in het grote circuit bevindt worden dan 3 races en een sprintrace verreden.
Handige links NK Junior Moto Racing Staphorst:

Tijdschema en volledige uitslagen
FotoverslagRacesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter