Yamaha R125 Cup powered by KicXstart: Ligtermoed kampioen na winst in Veldhoven

737
thije-ligtermoed
Thije Ligtermoed | foto© Mariska Grob

De kampioen van de Yamaha R125 Cup powered by KicXstart 2022 is bekend. Thije Ligtermoed schreef de voorlaatste wedstrijd van het seizoen in Veldhoven op zijn naam en is daardoor niet meer in te halen in de tussenstand van het kampioenschap.

De Yamaha R125 Cup keerde terug naar kartcircuit De Landsard in Veldhoven waar ook de tweede race van het seizoen werd verreden, met het verschil dat er op een andere lay-out van het circuit werd gereden en er dit keer regen voorspeld was. De jonge coureurs konden zich in de ochtend dan ook opmaken voor natte kwalificaties. In de eerste kwalificatie was het Milan van der Veen die in de stromende regen het snelste was. In de tweede kwalificatie was het Yens van den Bor die als enige een tijd onder de minuut op de klokken wist te zetten. Hij zou van polepositie mogen vertrekken voor Viggo Megard, Riccardo Bosgraaf en Milan van der Veen. Timo Suos, de enige titelkandidaat naast Ligtermoed, zou vanaf de vijfde startpositie vertrekken, met Ligtermoed naast hem op een zesde plaats. Met 51 punten voorsprong en nog 100 punten over twee wedstrijddagen te vergeven was het voor Ligtermoed zaak om in de buurt van Suos te blijven.Race 1
De regen was al eerder gestopt maar de baan was nog niet helemaal droog op het moment dat de startlichten doofden. Dat leidde tot een aantal valpartijen in de beginfase, van onder andere polesitter Van den Bor en Suos. Megard had de beste start en kreeg Bosgraaf en Ligtermoed en Van der Veen mee aan zijn achterwiel. Van der Veen lukte het niet de aansluiting te behouden en zag halverwege de race Timo Aanraad langszij komen. Inmiddels had Ligtermoed de aanval ingezet bij Bosgraaf en de tweede plaats overgenomen. Megard maakte geen fouten en wist Ligtermoed achter zich te houden tot aan de finish. Hij schreef de overwinning van de eerste race op zijn naam voor Ligtermoed, Bosgraaf, Aanraad en Van der Veen. De strijd om de zesde plaats ging tussen Bart van Duinen en Rens Miedema. Na geregeld stuivertje te hebben gewisseld was het Van Duinen die aan het langste eind trok en zesde werd. Achter Miedema werd Sem Ligtenberg achtste. Suos had na zijn valpartij zijn weg weten te vervolgen en verzamelde zes punten dankzij zijn tiende plaats. Het kampioenschap was nog niet beslist.

Race 2
Bij de tweede race verzilverde Van den Bor zijn polepositie en waren het Suos en Bosgraaf die direct aansloten, later gevolgd door Megard en Ligtermoed. Het was Megard die halverwege de race de koppositie van Van den Bor overnam, terwijl er in de groep regelmatig van positie gewisseld werd. Ligtermoed. Een foutje van Megard in de eindfase werd direct door Van den Bor afgestraft, die de koppositie weer in handen kreeg. Maar het was Ligtermoed die zich positioneerde en in de voorlaatste ronde de leiding overnam. Hij kwam als winnaar onder de zwart-wit geblokte vlag door en schreef het kampioenschap in stijl op zijn naam. Van den Bor werd tweede voor Suos en Bosgraaf, die nog wel de snelste rondetijd van de dag noteerde. Miedema werd onbedreigd vijfde, Van Duinen zesde voor zijn teamgenoot Maxim Westra. Megard eindigde op een twaalfde plaats maar scoorde daarmee genoeg punten voor een podiumplaats in het dagklassement.

Dagklassement
Ligtermoed sleepte alle overwinningen in de wacht: die van het dagklassement, kampioen en rookie-kampioen van de Yamaha R125 Cup powered by KicXstart 2022. Bosgraaf en Megard scoorde beiden 29 punten in Veldhoven. Doordat Bosgraaf in de tweede race een betere klassering had dan Megard mocht hij plaatsnemen op de tweede trede van het podium.

Thije Ligtermoed: ”Het belangrijkste vandaag was het kampioenschap. Ik had in de eerste race eigenlijk wel voor de winst willen gaan, maar uitrijden was belangrijker. Van de ideale lijn af was het nog best nat, dus heb ik geen al te grote risico’s genomen. De tweede ben ik er wel helemaal voor gegaan want met een eerste plaats kampioen worden is toch mooier dan met een vijfde!”

Yens van den Bor: “Eerlijk gezegd heb ik ook mezelf verrast. Ik had wel verwacht dat ik er goed bij zou zitten, maar dat ik de snelste zou zijn in de kwalificaties? Jammer van die valpartij in de eerste race maar ik kwam even buiten de droge lijn op een nat plekje terecht, en daar lag ik. Daarna baalde ik een beetje dat het droog was in de tweede race, maar ook op een droge baan ging het super. Weliswaar geen podiumplaats, maar ik ben dik tevreden.”
Handige links NK Junior Moto Racing Veldhoven:

Tijdschema en volledige uitslagenRacesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter