Yamaha R125 Cup powered by KicXstart: Megard wint eerste wedstrijd van het seizoen in Assen

859
viggo-megard
Viggo Megard | foto© Mariska Grob

Viggo Megard is de winnaar van de eerste wedstrijddag van de Yamaha R125 Cup powered by KicXstart. Op de TT Junior Track in Assen was hij de snelste in de kwalificaties en won beide races waardoor hij de dagzege op zijn naam schreef. Nieuwkomer Luca van der Velde wist ondanks een schuivertje in de opwarmronde snelste rookie van de dag te worden.

Regerend kampioen Thije Ligtermoed maakt dit jaar de overstap naar de Yamaha R3 Cup, en dat maakt de weg naar de titel vrij voor de rest van de top vijf van 2022: Timo Suos, Viggo Megard, Riccardo Bosgraaf en Timo Aanraad. Megard opende vorig jaar het seizoen ook al sterk in Assen, maar een klein mechanisch defect vergooide zijn kansen op een overwinning. Dit jaar was hij de sterkste in zowel de natte vrije trainingen op zaterdag als de kwalificaties op zondag. Suos noteerde de tweede tijd in de kwalificaties, voor Aanraad en Bosgraaf. De tweede startrij werd aangevuld door nieuwkomers Luca van der Velde en Matthew Luisman, beide afkomstig uit de Molenaar NSF100 Cup. Hun tempo lag direct al hoog en iedere sessie wisten ze hun rondetijd verder aan te scherpen. Op de derde startrij mochten Bart van Duinen, Eric Bruns en Maxim Westra plaatsnemen.Race 1
Bij het doven van de startlichten was Suos het beste weg, maar Megard nam al snel de koppositie over en wist vervolgens een klein gaatje te slaan. Suos moest zijn best doen om Aanraad achter zich te houden, wat leek te lukken tot op twee derde van de race de Yamaha onder hem vandaan schoof. Aanraad kon onbedreigd naar de tweede plaats rijden, maar achter hem was er een spannende strijd om de derde plaats. Bosgraaf kreeg al in de beginfase van de race de snelle rookie Van der Velde aan zijn achterwiel. Van der Velde zette in de tweede helft van de race met succes de aanval op Bosgraaf in, en door het wegvallen van Suos wist hij daardoor bij zijn debuut meteen al een derde plaats in de wacht te slepen. Ook Luisman scoorde goed in zijn eerste race op de Yamaha met een vijfde plaats. Zesde werd Bruns, die de overstap vanuit de Open 125 naar de Yamaha R125 maakte. Hij wist eerst Van Duinen te passeren en vervolgens Daniel Wouda nog net achter zich te houden.

Race 2
In de tweede race had Suos wederom de beste start, maar had daar weinig profijt van omdat in de eerste ronde de race al werd stilgelegd met een rode vlag. Er waren een aantal rijders ten val gekomen en er was assistentie nodig om alle motoren en rijders weer op gang te helpen. Maxim Westra zou helaas de race moeten missen maar de overige rijders konden aansluiten op de startgrid. Vervolgens schoof Van der Velde onderuit voor de opwarmronde. Hij kon nog net op tijd de startgrid oprijden maar zou vanaf de achterste rij aan zijn race moeten beginnen. Gelukkig verliep de start en de eerste ronde dit keer probleemloos , en het was Megard die opnieuw liet zien de snelste te zijn. Wederom reed Aanraad een sterke race met een tweede plaats als beloning, terwijl Suos en Bosgraaf hun strijd uitvochten voor de derde plaats, die uiteindelijk in het voordeel van Suos beslist werd. Luisman reed in een eenzame race naar opnieuw een knappe vijfde plaats. Daarachter was er een gevecht gaande om de zesde plaats tussen Van Duinen, Bruns en Wouda. Inmiddels kwam Van der Velde snel door het veld naar voren en mengde zich in het gevecht. De race was ingekort tot 9 ronden, en dat was voor Bruns precies genoeg om de zesde plaats veilig te stellen, nog net voor Van der Velde, Wouda en Van Duinen.

Onbetwiste winnaar van het dagklassement was Megard. Aanraad werd tweede en Bosgraaf derde. Van der Velde wist ondanks een licht gehavende motor en krom schakelpedaal zich knap naar een zevende plaats te rijden, en dat was net voldoende om de eveneens zeer sterk rijdende Luisman van de titel Snelste Rookie af te houden.

Viggo Megard: “Ik wist dat beide Timo’s en Riccardo geduchte concurrenten zouden zijn dit weekend, en ook Luca heeft laten zien direct al de snelheid te hebben. Maar in race 1 was mijn pace zo goed, dat ik redelijk behoudend de race uit kon rijden. Bij de start van de tweede race was het wel even spannend en had ik nog even contact met Timo Suos, maar na de herstart ging het goed en die ingekorte race was zo voorbij, met gelukkig weer een overwinning.”

Luca van der Velde: “Ik heb er al mee getraind in Spanje, en de Yamaha bevalt me uitstekend. De eerste race ging heel goed, dat ik de tweede race in de opwarmronde onderuitging was wel een beetje mijn fout. Na die rode vlag waren mijn banden denk ik een beetje afgekoeld. Toen ik bij de start aansloot mocht ik niet vanaf mijn eigen plek starten. Maar mijn doelstelling voor dit weekend was top tien en ik wist me evengoed nog naar een zevende plaats te rijden. Daarnaast snelste rookie van de dag, dus ik ben dik tevreden!”

De volgende wedstrijd wordt wederom verreden op de TT Junior Track in Assen op zaterdag 13 mei.

Handige links NK Junior Moto Racing Assen 2023

Tijdschema en volledige uitslagen

 • supermoto1
 • supermoto2
 • supermoto3
 • supermotojunior1
 • supermotojunior2
 • supermotojunior3
 • minibikegp1
 • minibikegp2
 • minibikegp3
 • NSF1
 • NSF2
 • NSF3
 • puch1
 • puch2
 • puch3
 • puch4
 • 20230401-230401_0404
 • yamaha1
 • yamaha2
 • yamaha3