Yamaha R125 Cup powered by KicXstart: Timo Suos de sterkste in Assen

783
timo-suos
Timo Suos | foto© Mariska Grob

De vierde wedstrijddag van de Yamaha R125 Cup powered by KicXstart was een prooi voor Timo Suos. Hij won de eerste race terwijl Matthew Luisman in de tweede race zijn allereerste overwinning op zijn naam schreef. Voor het dagklassement verzamelde Suos de meeste punten.

Voor de zomerstop was het Viggo Mégard die het klassement aanvoerde, met slechts 1 punt voorsprong op Timo Suos. Maar ook Timo Aanraad volgde het tweetal op de voet terwijl nieuwkomer Matthew Luisman steeds dichterbij zijn eerste overwinning kwam.Terwijl het op zaterdag 26 augustus in grote delen van Nederland nat was, werden de kwalificaties op de TT Junior Track in Assen op een droge baan verreden. Daarin was Viggo Mégard de snelste, met de andere rijders op de eerste en tweede startrij binnen een halve seconde. Naast hem op de eerste rij stonden Matthew Luisman en Timo Suos, op de tweede startrij mochten Lars Weterings, Luca van der Velde en Riccardo Bosgraaf plaatsnemen.

Race 1
Vlak voor de eerste race openden de hemelsluizen zich. In de R125 Cup wordt met 1 type band gereden, op zowel een natte als droge baan. Alleen in de eerste paar ronden viel de regen, en het was Mégard die het meeste vertrouwen in de set-up van zijn Yamaha had en een gat wist te slaan op zijn achtervolgers. Na een aantal ronden werd het droog en was het Suos die een tandje bijzette. Hij zette met succes de aanval in op Mégard en wist vervolgens een gaatje te slaan. Na 18 ronden kwam hij met iets meer dan twee seconden voorsprong over de finish, Mégard werd tweede. Weterings leek aanvankelijk goede papieren te hebben voor de derde plaats maar ging helaas onderuit. De strijd om de derde plaats ging vervolgens tussen Luisman, Bosgraaf, Van der Velde en Maxim Westra. Westra kwam in de eindfase ten val, en niet veel later schoof ook Van der Velde onderuit. Westra kon zijn weg niet meer vervolgen. Luisman eiste uiteindelijk de derde plaats op voor Bosgraaf, Aanraad werd vijfde. Van der Velde kon na zijn val zijn weg nog wel vervolgen en werd zesde, voor Daniel Wouda en Bart van Duinen.

Race 2
Ook in de tweede race ging de strijd om de podiumplaatsen tussen Mégard , Suos en Luisman. Het was Suos die kopstart had, maar al snel volgde een aanval van Mégard, die het lukte de kop over te nemen. Nadat Suos zich weer terug aan de leiding had weten te knokken was het een paar ronden later Luisman die de aanval inzette, om de leiding vervolgens niet meer af te staan. Suos bleef aan zijn achterwiel maar de rookie reed een sterke race die werd beloond met zijn eerste overwinning. Suos werd tweede, Mégard was iets teruggevallen en reed in een eenzame tweede helft van de race naar de derde plaats. Van der Velde en Bosgraaf vochten de strijd om de vierde plaats uit, die door Bosgraaf werd gewonnen. Aanraad reed onbedreigd naar de zesde plaats, terwijl Weterings, Wouda en Erik Bruns tot op het laatst in gevecht bleven om de zevende plaats. Weterings trok aan het langste eind en werd zevende, Bruns achtste en Wouda negende.

Dagklassement
Suos had dankzij een overwinning en een tweede plaats voldoende punten verzameld voor de overwinning in het dagklassement. Luisman mocht dankzij zijn sterke optreden in de eerste race en overwinning in de tweede race naar de tweede plaats van het podium en was de snelste rookie. Mégard werd derde.

Mégard zag zijn voorsprong in de tussenstand omgezet worden in een achterstand, maar met de komende wedstrijden in Veldhoven en Assen op de kalender is de strijd nog helemaal open.

Timo Suos: “Toen het in de eerste race begon te regenen reed Viggo weg, gelukkig wist ik daarna het gat weer te dichten. Helaas wist ik het gevecht om de kop in race twee niet te winnen van Matthew, maar ik ben wel heel tevreden over dit weekend.”

Klassecoördinator Bob Withag was verhinderd en rijderscoach Leon Bovee geblesseerd, maar Koen Ligtenberg leidde alles in goede banen en voor de gelegenheid was Yamaha R6-coureur en huidige leider van het IDM Supersport600 Twan Smits aangetrokken voor de coaching.

Twan Smits: “Ik heb de wedstrijden in de R125 Cup altijd van afstand gevolgd, maar ik ben nooit achter de schermen geweest. Dit was een heel leuke ervaring! De jongens en dame zijn heel leergierig, erg leuk om mee te werken. De sfeer is super goed naast de baan en het niveau op de baan ligt erg hoog: stuk voor stuk gaan ze hard, ook in het midden- en achterveld. Ik had het vandaag in deze rol dan ook enorm naar m’n zin!”

De volgende wedstrijd wordt verreden op kartcircuit De Landsard in Veldhoven op zaterdag 16 september.

 Handige links NK Junior Moto Racing Assen 2023:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag


Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende.

Volg Racesport.nl ook via de onderstaande social mediakanalen

Facebook | Instragram |  Twitter | Threads | YouTube                            Vrijwillige bijdrage                     

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’