Yamaha R125 Cup powered by KicXstart: Timo Suos houdt het hoofd koel in Veldhoven

500
timo-suos
Timo Suos (25) | foto© Mariska Grob

De derde wedstrijddag van de Yamaha R125 Cup powered by KicXstart leverde een zinderende strijd op tussen de koplopers van het kampioenschap Timo Suos en Viggo Mégard. Op kartcircuit De Landsard in Veldhoven wonnen Suos en Mégard ieder een race maar was het Suos die de meeste punten verzamelde en de dagzege op zijn naam schreef. Derde werd Timo Aanraad en Matthew Luisman mocht de beker voor snelste Rookie in ontvangst nemen.

Onder warme weersomstandigheden werd op zaterdag 17 juni de derde wedstrijddag van de Yamaha R125 Cup verreden. Nadat de eerste twee wedstrijden op de TT Junior Track in Assen werden verreden was het nu de beurt aan kartcircuit de Landsard. Timo Suos en Viggo Mégard wonnen ieder een wedstrijddag in Assen maar hebben ook ieder een nul-score vanwege een crash en zijn dus aan elkaar gewaagd. Ook Timo Aanraad en Riccardo Bosgraaf dingen mee om de podiumplaatsen maar moeten tegelijk de snelle rookies Matthew Luisman en Luca van der Velde van zich af zien te houden. Bij de eerste kwalificatie in Veldhoven liet van der Velde zien dat hij niet alleen snel is in Assen maar ook op een heel ander circuit zoals De Landsard. Hij noteerde de tweede tijd achter Mégard. In de tweede kwalificatie werden de tijden aangescherpt en kwam Suos naar een tweede plaats. Mégard was wederom het snelst en zou van polepositie mogen vertrekken met Suos en Van der Velde naast zich op de eerste startrij. Timo Aanraad, Matthew Luisman en Lars Weterings bezetten de tweede startrij met Riccardo Bosgraaf, Maxim Westra en Bart van Duinen op de derde startrij. Van Duinen was net op tijd hersteld van een gebroken sleutelbeen en middenhandsbeentje, die hij opliep bij de vorige wedstrijd in Assen.Race 1
Na het doven van de startlichten waren Mégard en Suos het beste weg, op kleine afstand volgden Van der Velde en Aanraad. Aanraad wist zich iets los te rijden van Van der Velde en nadat hij de aansluiting bij het leidende tweetal vond maakte Mégard een foutje waar Aanraad van profiteerde. Suos en Aanraad reden samen weg van hun achtervolgers waarbij Suos de leiding niet meer uit handen gaf en de overwinning op zijn naam schreef. Mégard wist nog wel terug aan het wiel van Aanraad te komen maar zou genoegen moeten nemen met de derde plaats. Van der Velde werd vierde voor Luisman, die een sterke eindfase kende. De strijd om de zesde plaats tussen Bosgraaf en Weterings bleef tot aan de finishlijn spannend en werd uiteindelijk in het voordeel van Bosgraaf beslist. Westra leek onbedreigd achtste te worden maar zag teamgenoot Van Duinen in de eindfase snel dichterbij komen. De wedstrijd was voor Van Duinen te kort om nog een echte aanval in te kunnen zetten. Daniel Wouda maakte de top tien compleet.

Race 2
Ook in de tweede race waren het Mégard en Suos die als snelste weg waren en was het Luisman die direct de aansluiting te pakken had. Van der Velde, Aanraad en Bosgraaf volgden op kleine afstand. In een poging om de aansluiting bij de kopgroep te vinden schoof bij Van der Velde het voorwiel onder hem vandaan, terwijl Aanraad het wel lukte de aansluiting te vinden. Mégard wist intussen een tandje bij te zetten en iedere ronde iets verder weg te lopen van zijn achtervolgers. Uiteindelijk zou hij als winnaar met een voorsprong van drie seconden onder de zwart-wit geblokte vlag doorkomen. Suos werd tweede, maar Luisman zag nog net in de eindfase de derde plaats afgesnoept worden door Aanraad. Bosgraaf reed onbedreigd naar de vijfde plaats voor Weterings. Daarachter moest Westra zijn best doen om een sterk rijdende Wouda achter zich te houden. Westra werd uiteindelijk zevende voor Wouda. Joey Wessels had lange tijd het tweetal in het vizier maar moest in de eindfase iets toegeven en eindigde op een keurige negende plaats, nog net voor Van Duinen.

Dagklassement
Doordat Timo Suos een tweede plaats en een overwinning scoorde werd hij winnaar van het dagklassement. Viggo Mégard werd dankzij een overwinning en een derde plaats tweede, Timo Aanraad werd derde. Matthew Luisman eindigde op een vierde plaats maar mocht mee naar het podium om de beker voor snelste rookie in ontvangst te nemen.

Timo Suos: “De eerste race was mijn beste, met daarin een mooie strijd met Viggo. De tweede race ontstond er een gaatje nadat ik iets minder goed langs een achterblijver kwam. Viggo had juist een heel goed tempo dus lukte het me niet meer om het gaatje dicht te rijden. Ik heb ook verder geen risico meer genomen, want de tweede plaats was voldoende voor de zege in het dagklassement en ik heb weer de nodige punten voor het kampioenschap verzameld.”

Timo Aanraad: “In de eerste race had ik een goede start en had ik al snel de aansluiting met de kop. Doordat Viggo een foutje maakte kon ik relatief makkelijk door naar de tweede plaats. In race twee kon ik goed in de kopgroep blijven en in de eindfase profiteren van een klein foutje van Timo Suos, waardoor hij en Matthew iets wijd gingen. Helaas net geen tweede, het verschilde maar weinig op de finishlijn, maar ik kan tevreden zijn met de derde plaats van vandaag en van mij mag Veldhoven vaker op de kalender staan!”

De volgende wedstrijd wordt verreden op Circuit Park Berghem op 2 september.

Handige links NK Junior Moto Racing Veldhoven:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag

 • minibike1
 • minibike2
 • minibike3
 • NSF1
 • NSF2
 • NSF3
 • NSF4
 • Puch1
 • Puch2
 • Puch3
 • Puch4
 • R1251
 • R1252
 • R1253
 • SM1
 • SM2
 • SM3
 • SM4
 • SM5_250
 • SM6_junior

Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende.