Yamaha Tech 3 teambaas Poncharal: ‘Ik wil Rossi niet als partner’

362
poncharal
Tech3 baas Hervé Poncharal | foto© Yamaha Racing

Mocht Valentino Rossi na zijn actieve carrière ook een eigen MotoGP team willen beginnen dan zou dat weleens ten koste kunnen gaan van de samenwerking tussen Yamaha en Tech 3 Racing. Dit nieuws bevestigde Tech 3-teambaas Hervé Poncharal die tevens liet weten niets te zien in een partnership met de negenvoudig wereldkampioen.

Net als voor veel andere MotoGP coureurs loopt ook voor Valentino Rossi aan het einde van het seizoen 2018 zijn contract af. De grote vraag is of de binnenkort 39 jaar wordende Italiaan zijn contract met Yamaha gaat verlengen of dat hij het aan het einde van het komende seizoen voor gezien zal houden.Natuurlijk wordt er ook al volop gespeculeerd wat ‘the Doctor’ zal gaan doen als hij zelf niet meer als coureur actief is. Een logische en inmiddels ook al veelvuldig genoemde stap zou zijn dat Rossi naast zijn activiteiten met het Sky Racing Team VR46 in de Moto3 en Moto2 klasse ook een team op de been zal brengen in de koningsklasse.

Ondanks dat Dorna onlangs al door liet schemeren dat er altijd een plaats vrij zal zijn voor het geval Rossi zijn plannen werkelijk tot uitvoer zal willen brengen ligt het verhaal echter iets complexer.

Alle bestaande MotoGP teams hebben een overeenkomst met Dorna tot en met het seizoen 2021. In deze contracten staat tevens duidelijk vermeld dat er tussen 2017 en 2021 geen nieuwe teams toegelaten zullen worden in de koningsklasse, tenzij er een deal gesloten wordt met een bestaand team. Mocht Rossi dus met een eigen MotoGP team van start willen gaan dan zal de Italiaan een samenwerking aan moeten gaan met een bestaand team of één van de bestaande teams moeten kopen c.q. over moeten nemen. Gezien de onderlinge relatie die Rossi en Yamaha de afgelopen jaren onderling opgebouwd hebben is de kans daarnaast het grootst, mocht het zover komen, dat hij gebruik wil maken van Yamaha motoren.

Rossi’s huidige werkgever is echter altijd duidelijk geweest door te laten weten dat men de voorkeur heeft voor maximaal één satellietteam, een rol die nu wordt ingevuld door het Franse Tech 3 Racing.

Yamaha heeft naar nu bekend is geworden Poncharal al laten weten dat Tech 3 in een dergelijke situatie plaats moet maken voor een mogelijk team van Rossi:

“Ik heb al enkele gesprekken met hen gevoerd,” aldus Pocharal tegenover motorsport.com. “Ik vroeg of ze zes MotoGP motoren op de grid konden brengen. Zijn stelden dat dat te veel was. Op mijn vraag wie prioriteit zou krijgen als VR46 en Tech 3 allebei een verzoek voor motoren zouden indienen, was het antwoord ‘VR46’. Dus dat is vrij duidelijk. VR46 zou Tech 3 kunnen kopen maar ik denk niet dat hij [Rossi] dat gaat betalen. Volgens mij houdt hij er niet zo van om geld uit te geven. Ik wil hem daarnaast niet als partner. Misschien kan hij Aspar, Avintia of LCR kopen, een onafhankelijk team, maar ik denk niet dat dat is wat hij wil.”

In hetzelfde gesprek liet Poncharal tevens weten dat het absoluut niet zeker is dat de overige teams instemmen met de komst van VR46.

“Wanneer hij wil toetreden, moet hij groen licht krijgen van Dorna, maar ook van de onafhankelijke teams die momenteel actief zijn. Wij hebben een exclusiviteitsdeal en dat staat in het contract. Hij kan alleen komen als iedereen ‘ja’ zegt, anders gebeurt het niet. Dan kan het pas in 2022.”

Al met al een complex maar heel duidelijk verhaal van de Franse Tech3 teambaas. Hoe dan ook, 2018 beloofd een spannend MotoGP seizoen te worden. Naast de strijd op de baan zal er zeker ook het nodige vuurwerk te vinden zijn naast de baan…….vuurwerk waar een 39 jarige Italiaan zo goed als zeker het lont aan zal gaan steken.