Klaus Enders is overleden. De zesvoudig zijspanwereldkampioen overleed zondag 20 januari na een korte ziekbed op de leeftijd van 81 jaar aan de gevolgen van een hersentumor.

Klaus Enders was in de jaren zestig en zeventig een grote naam in de zijspan racerij. De Duitser was nagenoeg onverslaanbaar met zijn span voorzien van een BMW viertakt boxermotor. Hij bezorgde BMW in die jaren maar liefst 6 wereldtitels en wist hij met passagiers Ralf Engelhard en Wolfgang Kalauch van 1966 t/m 1974 maar liefst vier overwinningen te behalen tijdens de legendarische Tourist Trophy races op het eiland Man.

De combinatie Enders/Engelhardt trok zich na het seizoen 1974 terug uit de racerij, mede door de komst van de destijds nieuwe 500cc tweetaktmotoren.

Enders werd beschouwd als een gentleman racer, een voorbeeldige sporter en een eersteklas technicus. Ondanks zijn indrukwekkende successen in de paddock was hij populair, zeer gerespecteerd en is Enders met zijn staat van dienst tot op heden de meest succesvolle Duitse wegracecoureur.

De afgelopen tijd kampte Enders met ernstige gezondheidsproblemen toen er een hersentumor werd geconstateerd. Zondag 20 januari 2019 kwam er een eind aan de laatste race van Enders en overleed hij op de leeftijd van 81 jaar.

Wereldtitels Klaus Enders:

  • 1967 – Wereldkampioen zijspannen op een BMW met Ralf Engelhardt
  • 1969 – Wereldkampioen zijspannen op een BMW met Ralf Engelhardt
  • 1970 – Wereldkampioen zijspannen op een BMW met Wolfgang Kalauch en Ralf Engelhardt
  • 1972 – Wereldkampioen zijspannen op een Busch-BMW met Ralf Engelhardt
  • 1973 – Wereldkampioen zijspannen op een Busch-BMW met Ralf Engelhardt
  • 1974 – Wereldkampioen zijspannen op een Busch-Spezial met Ralf Engelhardt


Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App