Ziggo Sport verwerft MotoGP uitzendrechten voor Nederland: En nu?

12568
ziggo-sport

Ziggo Sport heeft vanaf het seizoen 2022 de MotoGP uitzendrechten voor de Nederlandse markt verworven. Met het nieuwe driejarige contract van Ziggo Sport komt er na zeven jaar een einde aan de MotoGP uitzendingen op de Eurosport kanalen. Wat betekent dit voor de Nederlandse MotoGP fans…..

Het hing al een tijdje in de lucht en Ziggo Sport directeur Will Moerer liet het zich onlangs, na het verliezen van de uitzendrechten van de Formule 1, al eens ontvallen dat men bij Ziggo Sport op zoek moest naar een vervanger en dat zijn oog daarbij gevallen was op o.a. de uitzendrechten van het MotoGP wereldkampioenschap.

Lees ook: MotoGP vanaf 2022 in Nederland te zien bij Ziggo Sport

Koren op de molen van Dorna Sports die hiermee een tweede partij had om mee te onderhandelen, dit aangezien naast Ziggo Sport ook Eurosport graag haar na dit seizoen aflopende contract met Dorna Sports wilde verlengen. Dinsdag 31 augustus kwam het verlossende antwoord en bleek Ziggo Sport in de onderhandelingen met Dorna Sport aan het langste eind te hebben getrokken en voor de komende drie jaar de beschikking te krijgen over de uitzendrechten van het MotoGP wereldkampioenschap in Nederland.

Verwonderlijk is het niet helemaal in de ogen van insiders binnen de MotoGP paddock. De kijkcijfers tijdens de MotoGP uitzendingen liepen de afgelopen tijd heel hard terug en met name tijdens de Olympische Spelen nam Eurosport Benelux het niet zo nauw met de contractuele verplichtingen en liet men de Nederlandse MotoGP fans een aantal keren flink in de kou staan, dit los van de chaos die er regelmatig was omtrent de programmering en op het laatste moment switchen van de uitzendingen van ES1 naar ES2 of zelfs in zijn geheel cancelen van uitzendingen, en dit terwijl deze een dag eerder nog in de programmering vermeld stonden. Met name dit laatste zorgde soms voor honderden boze mails in de Racesport.nl redactiemail gedurende een Grand Prix weekend.

Nu kunnen we allemaal mopperen, nu zijn er altijd fans die om het minste of geringste moord en brand schreeuwen, maar het feit is wel dat we de afgelopen zeven seizoenen in Nederland nog als één van de weinige landen op het ‘vrije’ net konden genieten van de trainingen, kwalificaties en de wedstrijden van het MotoGP wereldkampioenschap.

Met de komst van Ziggo wordt dit wel anders…maar hoe, wat en waar daar wilde Ziggo Sport dinsdag in ieder geval nog niet verder op ingaan.

Martijn van Opstal, Head of Communications and External Affairs Ziggo Sport: “Over de inhoud van het contract gaan we geen verdere mededelingen doen. De komende maanden gaan wij onze MotoGP programmering verder invullen. Het is nog te vroeg om daar nu al iets over te zeggen.”

Wat de zender wel al wilde verklappen en hetgeen ook in het persbericht vermeld stond is dat men vanaf de start van het 2022 seizoen alle MotoGP, Moto2 en Moto3 trainingen, kwalificaties en races rechtstreeks en exclusief uit gaat zenden op de vrijdag, zaterdag en zondag. Daarnaast zal men ‘regelmatig’ de Grand Prix weekenden met studio uitzendingen omlijsten en het verslag en commentaar vanaf locatie verzorgen. Dit klinkt in ieder geval positief, met name de studio uitzendingen zullen velen als muziek in de oren klinken.

Uiteraard zal ook de Nederlandse ronde van het MotoGP wereldkampioenschap, de Dutch TT live via Ziggo Sport en Ziggo Sport Totaal te zien zijn. Het evenement op het TT Circuit Assen zal echter ook te zien zijn bij de NOS, dit vanwege Europese regelgeving waarin vastgelegd is dat de Dutch TT ook via een vrij toegankelijk tv-kanaal te volgen moet zijn.

Een ander belangrijk issue is hoe Ziggo Sports om zal gaan met de onlinerechten, of hier over gesproken is binnen het nieuwe contract en of hier onderling afspraken over zijn gemaakt is dus ook nog niet bekend. De afgelopen zeven seizoenen konden de Nederlandse MotoGP fans ook gewoon een abonnement aanschaffen via motogp.com. Dit is echter niet meer vanzelfsprekend, in een aantal landen hebben uitzendgemachtigden als DAZN en Movistar bij Dorna Sports de laatste jaren namelijk al afgedwongen dat de trainingen, kwalificaties en races in hun uitzendgebied niet meer te volgen zijn via motogp.com. Middels een zo genaamd geo-blok is de website in het betreffende land niet meer toegankelijk zodat de actie dus uitsluitend en exclusief te volgen is via hun eigen kanalen.

Ook wat betreft de keus voor de commentatoren, pitreporters en technische experts die we de komende drie seizoenen zullen zien of horen tijdens de Grand Prix weekenden is nog niets bekend. Van de huidige Eurosport commentatoren die we vandaag spraken heeft er in ieder geval nog niemand iets gehoord van Ziggo Sport, ook voor hen is er momenteel dus nog geen duidelijkheid.

Kortom, er zijn nog voldoende vragen waar de komende tijd ongetwijfeld meer duidelijkheid over zal komen. We houden jullie de komende tijd op de hoogte zodra we meer nieuws hebben omtrent de tv-uitzendingen van onze allen zo geliefde sport.

Vriendelijk verzoek
Naar aanleiding van bovengenoemd nieuws hebben we op de Racesport.nl redactie inmiddels al tientallen mails ontvangen van verontruste MotoGP fans met de meest uiteenlopende vragen. Zoals we hierboven hebben proberen uit te leggen hebben wij op dit moment ook niet meer informatie.

Wij willen jullie dan ook vriendelijk vragen om ons omtrent dit bericht niet te mailen, berichten te sturen via messenger, instagram etc. Het is voor ons namelijk onmogelijk om al deze mails persoonlijk te beantwoorden. Wij vragen jullie begrip hiervoor!!
Racesport.nl Supporter


Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter