Zijspanbakkenist Gunter Verbrugge overleden

9006
gunter-verbrugge
Gunter Verbrugge | Foto© Robert Van Roozendael

Op de Racesport.nl redactie ontvingen we dinsdagochtend 01 februari het trieste nieuws dat Gunter Verbrugge is overleden. De bekende Belgische zijspanbakkenist overleed zondag 30 januari op de leeftijd van slechts 59 jaar.

Maar liefst 40 jaar was Gunter Verbrugge actief binnen de zijspansport, begonnen in de motorcross om in 2002 de overstap te maken naar de wegrace. De grote successen wist Verbrugge te behalen als bakkenist van John Smits. Samen wist het duo vele successen te behalen in het Nederlands -, Belgisch en IDM-kampioenschap waaronder een nationale titel.

Eind 2019 besloot Verbrugge dat het op 57-jarige leeftijd mooi geweest was en hing hij zijn helm aan de wilgen. Iets meer dan twee jaar na het stoppen als actief coureur besloot Verbrugge het afgelopen weekend zelf uit het leven te stappen. De Belgische zijspan bakkenist laat een vrouw en twee kinderen na.

smits-racing
John Smits en Gunter Verbrugge vieren hun overwinning – IDM Assen 2019 | Foto© Jan Timmerman

Gunter Verbrugge
Gunter Verbrugge begon in de paardensport, waar hij in 1975 de beker van België jumping won. Toen hij de kans kreeg om als bakkenist een keer in te stappen in de cross was gelijk duidelijk dat hij over talent beschikte. Verbrugge begon in 1981 met crossen en won zowel op nationaal als internationaal niveau wedstrijden. Verbrugge reed in het WK van 1993 tot 1996 met Eddy Nuyts, Geert De Voldere en Marco Bens. Het zijspancrossen zorgde ook voor veel blessures en mede daarom ging hij in 2000 kijken naar mogelijkheden om over te stappen naar de wegrace. Zo kwam Verbrugge terecht in de bak bij Jef Driesen en later bij Jan Bevers. Ook was Gunter de bakkenist van Patrick Hanquet en met Jarno Keppel reed hij een seizoen in het WK, zonder succes. Verbrugge werd verschillende malen tweede en derde in het Open Nederlands Kampioenschap Zijspannen.

Eind 2012 vroeg piloot John Smits of Verbrugge wilde instappen als bakkenist. Verbrugge was op dat moment twijfelende of hij door zou gaan met racen, maar hij wilde voor één keer Smits wel uit de brand helpen. De combinatie Smits-Verbrugge bleek een uitstekend team, want tijdens hun eerste race in Assen stonden zij gelijk op het podium. Vanaf 2013 vormden Smits en Verbrugge een vast team, waarbij zij veel progressie boekten in het ONK. Er werden vele races in het Open Nederlands Kampioenschap gewonnen. In 2017 en 2018 pakte Smits Racing de Belgische titel in de zijspanklasse, wat tevens de eerste Belgische titels voor Gunter betekenden. In 2019 werden Smits en Verbrugge derde in het sterke IDM-kampioenschap met daarbij twee overwinningen.

Na bijna 40 jaar als bakkenist actief te zijn geweest in de motorcross en wegrace kondigde Verbrugge aan het einde van het seizoen 2019 met pijn in het hart aan te stoppen met racen. Fysiek en mentaal was de 57-jarige Belg volgens eigen zeggen destijds nog ijzersterk, maar het lichaam en voornamelijk de rug zorgden voor te veel pijn en klachten waardoor hij gedwongen werd om te stoppen.

Het bijzondere is dat de laatste race van het seizoen in Hockenheim werd gewonnen door Smits Racing met een prachtige inhaalactie in de laatste ronde. Hierdoor sloot Verbrugge zijn race carrière met een prachtige herinnering winnend af!

Verbrugge stond bekend als een fysiek zeer sterke bakkenist en hij was beroemd in de zijspansport om zijn kopstand die hij maakte in de bak na afloop van de race.

Namens het gehele Racesport.nl redactieteam wensen wij zijn vrouw Andrea, zijn twee kinderen, Zoë en Didi en alle naasten veel sterkte in deze moeilijke tijd.Racesport.nl Supporter


Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter