24H Spa EWC Motos: Het Belgische Endurance avontuur gaat beginnen

1445
Marvin Fritz | © FIM EWC

Dit weekend keert het FIM World Endurance Championship terug naar Spa-Francorchamps voor het tweede wedstrijdweekend van het seizoen. FCC TSR Honda France komt als koploper naar de klassieker in België terwijl het in België gevestigde BMW-fabrieksteam van Werner Daemen het resultaat van vorig jaar zal proberen te herhalen. 

In 2022 keerde het FIM EWC na een onderbreking van meer dan 20 jaar terug naar Spa-Francorchamps. Hoewel de race vorig jaar in de vroege uren van zondagochtend moest worden onderbroken vanwege hevige regenval, waren teams, coureurs en organisatoren uiteindelijk blij met de nieuwe editie van het evenement.

Het F.C.C. TSR Honda team komt als leider in het wereldkampioenschap naar België voor de tweede ronde van het FIM EWC-seizoen. Josh Hook, Mike di Meglio en Alan Techer wisten in april de 24-uursrace van Le Mans op hun naam te schrijven. Maar achter het huidige leiders loert het YART-team, het Yamaha-team dat in augustus met Marvin Fritz, Karel Hanika en Niccolo Canepa het Yamaha fabrieksteam zal vormen tijden de 2023 editie van de Suzuka 8H, op hun eerste zege van het seizoen.

Achter Honda en YART komt het BMW-fabrieksteam als grote favoriet naar de Ardennen. Het Belgische team, dat vorig jaar op Spa voor het eerst succesvol was in een FIM EWC 24-uurs race, verschijnt met Markus Reiterberger, Ilya Mikhalchik en Jeremy Guarnoni aan de start. Het team was afgelopen vrijdag en zaterdag al actief op het Belgische circuit, dit tijdens een regulier circuitdag.

Het ERC Endurance team heeft voor deze tweede race van het seizoen een andere rijderssamenstelling. Nadat Philipp Öttl in Le Mans deel uitmaakte van het team keert Xavi Fores terug en zal hij samen met Chaz Davies en David Checa actief zijn op de Ducati Panigale V4R.

Nederlanders
Ook tijdens het tweede raceweekend van het seizoen zien we naast de deelname van het Nederlandse Holland Motorstore Racing (met als coureurs Jaivy Eikelenboom, Xavier van Duffelen Martin van Ruitenbeek en Tomas de Vries) landgenoten Wayne Tessels (Rac41-Chromeburner-Honda ), Pepijn Bijsterbosch (LRP Poland) en FIM EWC debutant Ricardo Brink  (3ART Best of Bike) aan de start verschijnen.

Rob Hartog, die in Le Mans zijn FIM EWC debuut maakte als coureur binnen het Franse Pitlane Endurance – JP3 maar bij een val geblesseerd raakte zal komend weekend niet in actie komen. De Nederlander ondervindt nog te veel hinder van zijn in Le Mans opgelopen blessures. Adrian Parassol zal de plaats van Hartog en samen met Maxim Pellizotti en Luca Grünwald de kleuren van het team gaan verdedigen.

Eerste vrije trainingen
Woensdag werden in Spa al de eerste twee vrije trainingen verreden. YART Yamaha sloot deze onofficiële testsessies af als snelste met een rondetijd van 2’19,657 op het legendarische 6,985 kilometer lange Circuit de Spa-Francorchamps.

Donderdag staat in het teken van technische controles, briefings en de laatste voorbereidingen. Vrijdag gaan de FIM EWC-rijders en de teams weer van start met de eerste officiële vrije training die om 10.00 uur van start gaat. Twee uur later staat de eerste kwalificatiesessie op het programma.

De 24 uur tellende race gaat zaterdagmiddag om 14:00 uur van start. De bekende Belgische freestyle motorcrosser Julien Vanstippen zal het startschot geven tijdens deze tweede editie van de 24H Spa EWC Motos.

Meer info en tickets: https://www.24hspamotos.com/en/
Handige links FIM EWC 24H of Spa Motos 2023:

Tijdschema en volledige uitslagen 
Live Timing
Waar te volgen op TVOp maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende.