24H Spa EWC Motos: Spanning alom na 8 uur racen

737
24h-sp-ewc-motos
24H Spa EWC Motos | foto© FIM EWC

Na een derde van de 2023 editie van de 24H Spa EWC Motos is er nog geen zinnig woord te zeggen over wie er over 16 uur met de overwinningen vandoor zullen gaan. Zowel in de EWC als in de Superstock klasse is het tot op heden ongemeen spannend.

Na exact 8 uur racen worden de eerste punten uitgedeeld voor de top 10 in de beide klassen. Op dat moment ging het FCC TSR Honda team aan de leiding met op 40 seconden het YART Yamaha team op de 2 tweede plaats. YART heeft echter nog voor het verstrijken van het achtste uur een pitstop gemaakt en FCC TSR Honda moet die nog maken waarna de beide teams weer binnen enkele seconden van elkaar rijden. SERT Suzuki heeft de derde plaats in handen op precies een ronde van de leiders. Het Suzuki team kende gedurende de eerste 8 uren een klein technisch probleem bij een pitstop die het team een minuut en ook een stop and go penalty koste.

HET BMW Motorrad Endurance team van manager Werner Daemen kende veel pech bij enkele pitstops. Steeds als het team binnen moest komen ontstond net daarvoor een Safetycar situatie waardoor men tot drie keer toe moest wachten op het passeren van een Safetycar bij het uitrijden van de pits. Dat kostte tot nu toe een dikke ronde en dat is ook de achterstand op de leiders op dit moment.

Het LRP Poland team reed na 8 uren op een negende plaats overall en zij reden daarmee op een zesde EWC positie. Pepijn Bijsterbosch pakte daarmee, samen met het team, een vijftal punten.

In de Superstock  klasse gingen de 10 punten voor het hebben van de leiding van de race na 8 uren naar het Chromeburner RAC41 team met Wayne Tessels in de gelederen. Het National Motos Honda team reed om enkele minuten voor het verstrijken van het achtste uur nog op een halve seconde van Chromeburner RAC41 maar moest toen een pitstop maken terwijl Tessels nog enkele ronden door kon rijden. Team 33 Louit April Moto had op dat moment de derde plaats in handen.

Het volledig Nederlandse Holland Motostore Racing reed na 8 uren op de zevenentwintigste plaats overall en de twaalfde plaats in de Superstock klasse. Het team werd na een kleine 4 uur racen gedupeerd door een onbesuisde inhaalactie van Gregg Black op de SERT Suzuki. Jaivy Eikeleboom ging daarbij stevig onderuit en naast de nodige motorschade liep Eikeleboom bij de val ook een gebroken sleutelbeen op waardoor het voor hem einde wedstrijd was. Het team kreeg de motor weer gerepareerd maar Martin van Ruitenbeek en Xavier van Duffelen staan voor de zware taak om de, nu nog, resterende 16 uur wedstrijd samen te volbrengen.

Het 3ART Best of Bike team met Ricardo Brink in de gelederen heeft helaas de garagedeur moeten sluiten na een geploft motorblok. De eerste uitvaller in de race was het Energie Endurance 91 team. Luca de Vleeschauwer ging namens het team van start. Aan het einde van de tweede ronde ging de jonge Belg echter hard onderuit waarbij het frame van de motor brak. Dat betekende al direct einde wedstrijd voor de Vleeschauwer en zijn team.

Met dank aan Tiny Kolsters.
Handige links FIM EWC 24H of Spa Motos 2023:

Tijdschema en volledige uitslagen 
Live Timing
Waar te volgen op TVOp maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende.