Aleix Espargaró sluit driedaagse MotoGP privétest op Misano als snelste af

80
Aleix Espargaró in actie op het Misano World Circuit Marco Simoncelli | foto© Aprilia Racing

Aleix Espargaró was donderdag tijdens de derde en laatste testdag voor een aantal MotoGP teams op het Misano World Circuit Marco Simoncelli het snelst. De Aprilia coureur reed naar verluidt de snelste ronde van de dag voor Michele Pirro en broertje Pol Espargaró.

Het was deze week druk op het Misano World Circuit Marco Simoncelli in Italië met een aantal MotoGP en World Superbike teams die daar aan het testen waren voorafgaand aan de (her)start van het seizoen. Van de MotoGP teams waren de fabrieksteams van Aprilia en KTM (ook Tech 3) aanwezig met daarbij de testteams van Suzuki en Ducati. De reden dat Aprilia en KTM wel met hun fabriekscoureurs mogen testen en de andere teams niet, is omdat zij nog concessies hebben. In de afgelopen jaren hebben zij nog niet voldoende podiumposities / overwinningen behaald waardoor zij ongelimiteerd mogen testen en ook extra motorblokken mogen gebruiken gedurende het seizoen. Testteams van fabrieken mogen ook net zoveel testen als ze willen, echter is er wel een limiet aan het aantal banden dat ze van Michelin krijgen. Honda en Yamaha waren er tijdens deze test helemaal niet bij, Ducati (Michele Pirro) en Suzuki (Sylvain Guintoli) zoals eerder gezegd dus alleen met hun testteams.

Tijdens deze laatste dag was Aleix Espargaró naar verluidt het snelst op de geheel vernieuwde Aprilia RS-GP. Officiële tijden werden er niet bekendgemaakt maar dat deze nieuwe machine van de Italiaanse fabrikant uit Noale snel is blijkt wederom. In de wintertesten wist de het relatief kleine Aprilia al te verrassen met indrukwekkende rondetijden maar omdat de machine zó nieuw was, was deze nog niet echt betrouwbaar en moesten de motorblokken iedere avond volledig gereviseerd worden. De lange onderbreking vanwege het coronavirus heeft Aprilia dus wel tijd gegeven om te werken aan de betrouwbaarheid van het gloednieuwe 90°C V4 motorblok.

Ook testrijders Bradley Smith en Lorenzo Savadori waren aanwezig tijdens deze test op het Misano World Circuit Marco Simoncelli om het nodige testwerk voor hun rekening te nemen. Smith zal over drie weken in Jerez de tweede Aprilia bemannen naast Aleix Espargaró en dit zal ook de rest van het seizoen zo blijven mocht Andrea Iannone definitief niet terugkeren.

Ook KTM was op oorlogssterkte tijdens deze test met fabriekscoureurs Pol Espargaró en Brad Binder en Red Bull KTM Tech 3 coureurs Miguel Oliveira en Iker Lecuona. Vandaag werd officieel bekendgemaakt dat Miguel Oliveira volgend seizoen de overstap maakt naar het fabrieksteam naast Brad Binder en dat Danilo Petrucci op de KTM RC16 van het Tech 3 team zal rijden. Het is nog maar een kwestie van tijd totdat Pol Espargaró officieel wordt bevestigd bij het Repsol Honda team naast wereldkampioen Marc Márquez.

De enige Ducati coureur die tijdens deze test op een Desmocedici GP20 reed was Michele Pirro maar dat betekende niet dat de Italiaan ook de enige aanwezige Ducati coureur was. Jack Miller is inmiddels weer in Europa na de afgelopen maanden in Australië te zijn geweest en de Pramac Racing coureur reed op een Panigale V4R. Ook Reale Avintia Racing coureur Johann Zarco was in Misano en reed op een 2020 Panigale V4S.

Over iets minder dan drie weken zullen alle MotoGP coureurs weer in actie komen op het Circuito de Jerez – Ángel Nieto. Op de woensdag voorafgaand aan het raceweekend is een officiële test georganiseerd zodat de coureurs weer in hun ritme kunnen komen nadat ze ruim vier maanden niet meer op hun MotoGP machines hebben gereden. Het raceweekend in Jerez vindt plaats van 17 t/m 19 juli.