Alex Rins (P2): “Eindelijk weer kunnen laten zien waar we horen te staan”

1287
Alex Rins viert zijn tweede plaats met een gele fakkel; deze was waarschijnlijk niet voor hem bedoeld - Silverstone | foto© Suzuki Racing

Alex Rins kwam zondagmiddag als tweede over de finish in de MotoGP race op Silverstone. Het is pas zijn eerste podiumfinish van het seizoen nadat hij eerdere kansen zelf om zeep had geholpen.

Voor de start van het 2021 MotoGP seizoen werd Alex Rins door velen als één van de favorieten gezien voor de wereldtitel. Teamgenoot Joan Mir had in 2020 laten zien dat de Suzuki goed genoeg is om kampioen te worden maar in veel gevallen was Rins net iets sneller. Het enige probleem van Rins was dat hij niet zo zadelvast bleek en regelmatig een goede positie uit handen gaf dankzij een crash.

Dat probleem was in 2021 nog niet verholpen. De Spanjaard begon het seizoen goed met een zesde en een vierde plaats in Qatar waarna zijn titelkansen volledig in het water vielen. In Portugal reed hij  een groot deel van de race aan kop waarna hij een fout maakte achter racewinnaar Fabio Quartararó en onderuit ging. In de daaropvolgende race in Jerez ging het opnieuw mis en kwam hij  vroeg ten val terwijl hij in de voorste gelederen reed.

In Le Mans maakte hij een domme fout door op het natte circuit al bij het uitkomen van pit lane te crashen, opnieuw geen punten. Twee weken daarna op Mugello kwam Rins opnieuw niet aan de finish, vijf ronden voor het einde ging hij weer onderuit.

Een week later in Barcelona bereikte hij een dieptepunt. Op donderdagmiddag voorafgaand aan het raceweekend reed Rins een rondje over het circuit op zijn racefiets. Echter lette hij niet goed op omdat hij op zijn telefoon keek: hij knalde vervolgens achterop een busje dat op het circuit stond. Het resultaat was een gebroken pols waardoor hij dat weekend niet meer in actie kon komen. Na zeven races in 2021 had hij dus pas twee keer de finishvlag gezien en dat was tijdens de eerste twee races van het jaar.

In Duitsland kwam Rins terug en finishte hij als elfde in de MotoGP race, een week later in Assen passeerde hij de finish opnieuw als elfde. Na de zomerstop op de Red Bull Ring behaalde Rins een zevende en veertiende plaats, opnieuw geen resultaten om echt heel enthousiast van te worden.

Dit weekend op Silverstone leek het ook niet bepaald een makkelijke klus te worden aangezien Rins op zaterdagmiddag niet verder kwam dan de tiende rondetijd. Toch reed hij een zeer sterke race en kwam hij gestaag naar voren. Uiteindelijk moest de Suzuki coureur alleen Fabio Quartararó voor zich laten op het circuit waar de Spanjaard zelf in 2019 nog een sensationele overwinning behaalde door Marc Márquez slechts meters voor de finish te verslaan.

Of Rins nu ieder raceweekend weer voor het podium kan strijden is de grote vraag. Over twee weken gaan we naar Motorland Aragón en daar wist hij vorig jaar nog te winnen. Als hij in 2022 aanspraak wil maken op de wereldtitel dan zal hij in ieder geval niet meer zoveel mogen crashen als in de afgelopen drie seizoenen.

Alex Rins: “Ik ben echt zo ontzettend blij want we hebben er heel hard aan gewerkt om weer op het podium te staan. Het was niet makkelijk want zelfs de keren toen we met de snelsten meekonden crashte ik of hadden we problemen. Ik mikte vandaag op een plaats in de top vijf maar uiteindelijk voelde ik me heel goed en comfortabel met de machine waardoor ik kon pushen. Ik was snel maar ik hoefde geen grote risico’s te nemen of agressieve inhaalacties uit te voeren. Het voelt geweldig om weer op het podium te staan en dit met mijn team te vieren.

Ik keek laatst naar de uitslagen van dit jaar en in het begin van het seizoen stond er heel vaak een streep achter mijn naam. We waren snel maar ik crashte veel. Gelukkig hebben nu weer kunnen laten zien waar we horen te staan. Ik startte vanaf P10 en dat maakte het zeker niet makkelijk, ik probeerde zo snel mogelijk inhaalacties te maken in de beginfase van de race.

Het hele team verdient dit podium en ikzelf ook. We gaan proberen dit vast te houden want ik denk dat we dit vaker kunnen doen. Het zal absoluut niet makkelijk worden want onze concurrenten zijn heel sterk.”

Het volgende MotoGP raceweekend vindt plaats van 10 t/m 12 september op Motorland Aragón, alweer de dertiende Grand Prix van het jaar.

Handige links Monster Energy British Grand Prix:

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?