Alvaró Bautista kwam de afgelopen dagen in Jerez, samen met zijn nieuwe Team HRC-teamgenoot Leon Haslam, voor de eerst keer publiekelijk in actie op de nieuwe Honda CBR1000RR-R World Superbike machine. Ondanks dat de omstandigheden een reëel beeld van de krachtverhoudingen in de weg stonden waren velen onder de indruk, zo ook de Spanjaard zelf.

De belangrijkste gebeurtenis tijdens de woensdag en donderdag georganiseerde WorldSBK Test in Jerez was ongetwijfeld de eerste publieke vertoning van de langverwachte Honda CBR1000RR-R en het dit seizoen in het FIM Superbike World Championship debuterende Team HRC.

Leon Haslam zette de Honda CBR1000RR-R op de eerste dag weliswaar meteen bovenaan de tijdlijst, terwijl Alvaro Bautista al meteen in zijn allereerste run een onschuldige crash meemaakte. Tijdens de tweede dag waren beiden binnen de top acht te vinden, echter zoals al gezegd kan er vanwege de verraderlijke omstandigheden geen enkele conclusie getrokken worden uit deze prestaties. Tijdens de eerste dag was er geen enkele droge sessie terwijl Haslam tijdens dag twee één van de weinige coureurs was die enige risico’s nam en Bautista meer vanuit de pitbox het grote aantal valpartijen aanschouwde dan zelf ook maar enig moment te pushen.

Ondanks het feit dat geheimzinnigheid de boventoon voerde in de Team HRC pitbox en de media zoveel mogelijk op afstand werd gehouden kregen zowel Bautista en Haslam na afloop van de tweedaagse test wel de gelegenheid van hun nieuwe werkgever om kort met de media te spreken.

Alvaró Bautista: “De eerste indruk was vrij goed. “Deze motor heeft veel potentieel, maar we moeten alles nog op een rijtje zetten. We hadden tijdens deze twee dagen graag meer dingen willen proberen, maar het begon aan het einde van de tweede dag opnieuw te regenen, dus we hadden maar korte tijd een (grotendeels) droge baan om op slicks te rijden en konden vervolgens geen nieuwe set-ups voor de basis van de motor meer testen. We hebben over een paar dagen nog een tweedaagse test in Portimâo en zullen proberen daar wat meer informatie en gegevens proberen te krijgen om de motor te verbeteren.”

Haslam, die dit na de afgelopen vijf seizoenen voor een ander merk gereden te hebben in 2020 terugkeert in een Honda-team, was na afloop ook positief gestemd over de prestaties van de nieuwe CBR1000RR-R.

Leon Haslam: “Het was leuk om toch nog tijdens de tweede dag enkele ronden op slicks te kunnen rijden, want we konden daardoor nog een aantal dingen proberen, maar het circuit is tijdens de afgelopen twee dagen nooit echt helemaal droog geworden. Al met al hebben we gedaan wat we moesten doen; we hebben een paar dingen doorstaan en hebben tegen het einde van de dag een aantal positieve punten gevonden, hoewel we dat niet in een rondetijd konden stoppen met de vele vlaggen en de regen die aan het einde van de dag weer voor oponthoud zorgde. Tot nu toe is het goed, en we gaan door naar Portimâo waar we proberen nog een paar droge dagen te krijgen”.

Na flink indruk te hebben gemaakt in Jerez tijdens deze twee testdagen – ondanks dat dit niet af te lezen is van de gereden rondetijden – is het voor de kenners wel duidelijk; Bautista liet duidelijk niet het achterste van zijn tong zien, de Honda’s lopen snoeihard, er is op geen enkel boutje, moertje en detail aan deze prachtige machine bespaart, het geluid is om van te watertanden, voor elk probleem is er een Japanse techneut aanwezig en wat overduidelijk is geworden is….dat Honda er heel veel – zo niet alles – aan gelegen is om dit ‘peperdure’ WorldSBK project te doen slagen.

Zondag 26 en maandag 27 januari zullen Bautista en Haslam zich opnieuw gaan meten met een groot deel van het huidige WorldSBK veld tijdens een tweedaagse WorldSBK test in Portimâo. Saillant detail, het Kawasaki Racing Team WorldSBK (Jonathan Rea en Alex Lowes) zullen hierbij niet aanwezig zijn, zij zijn inmiddels onderweg naar het in het Noorden van Spanje gelegen Circuit de Barcelona-Catalunya waar ze de komende dagen verplichtingen hebben tijdens een commercieel evenement van hun werkgever Kawasaki.

 

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App