Tijdens de Pinksterraces in Staphorst waren voor het eerst pocketbikes van RAP-Holland en verschillende klassen van de SOWB tegelijk te zien voor het publiek. De organiserende Motorclub AMBC Staphorst had circuit De Tippe een compactere lay-out gegeven, waardoor zowel de pocketbikes als de grotere machines op Pinkstermaandag aan de start konden komen.

Maar liefst 4 klassen van RAP-Holland en 3 klassen van de SOBW stonden op het programma. De meest bijzondere klasse van de dag was misschien wel de gecombineerde Staphorst Open/Expi/Ohvale klasse.

De Expi-klasse van de SOBW is de snelste 2-takt schakelklasse. Net zoals in andere takken van motorsport neemt het aantal deelnemers in de 2-taktklassen af maar speciaal voor de Pinksterraces verschenen er een flink aantal oud-Expi coureurs aan de start. De meeste van hen komen uit de regio of hebben voor een team uit Staphorst gereden. Daarom kwam deze groep uit onder de naam ‘Staphorst Open’. De vaste Expi-coureurs reden daarnaast voor hun eigen klassement. In dezelfde groep reed ook de nieuwe Ohvale GP-O klasse van RAP-Holland. Zo ontstond een goed gevuld startveld met maar liefst 21 deelnemers.

Vanaf de start van de eerste race was het duidelijk dat thuisrijders Collin Veijer en Rick Dunnik uit zouden gaan maken wie de snelste Staphorster zou worden. Dunnik komt dit seizoen uit op een Moto3 machine in de prestigieuze Northern Europe Cup. Veijer komt uit in het Italiaans kampioenschap Mini-GP. Beide hebben wel vaker een gastrace meegereden in de Expi-klasse van de SOBW en lieten meteen zien aan elkaar gewaagd te zijn. De rondetijden waren bijna identiek. Na 16 ronden was het Scott Deroue die met een Ohvale-machine als eerste over de finish kwam met in zijn kielzog Veijer en Dunnik. De snelste raceronde was weliswaar voor Veijer maar het was Dunnik die zijn machine een fractie eerder over de streep wist te drukken. Phil Ruitenberg finishte als derde in de Staphorst Open klasse. Voor het klassement van de Expi-klasse deed Bryan Cohen goede zaken: hij wist zijn klasse te winnen terwijl leider in de tussenstand Marchiel Romijn ten val kwam en nul punten scoorde.

In de namiddag werd de tweede race verreden. Veijer had een goede start en wist dat hij een heel snelle eerste ronde eruit zou moeten persen om te voorkomen dat Dunnik weer de strijd met hem aan zou gaan. Dat lukte en Veijer noteerde daarbij een nieuw baanrecord. Hij finishte uiteindelijk met 5 seconden voorsprong op Dunnik. Achter hen was in de beginfase Ruitenberg ten val gekomen. Hij kon zijn race snel vervolgen maar Adri den Bekker profiteerde ervan en werd in de tweede race derde. In de Expi-klasse sleepte Cohen wederom het maximale puntenaantal in de wacht voor Marchiel Romijn. Guus Boes was de snelste Ohvale coureur.

Na twee races kon het dagklassement worden opgemaakt. Dunnik en Veijer hadden beide evenveel punten maar de hoogste plaats in de tweede race is in dat geval doorslaggevend. Veijer mocht zichzelf daarmee winnaar van de Staphorst Open noemen. Ook Ruitenberg en Den Bekker hadden evenveel punten, met beide een derde en vierde plaats. Doordat den Bekker de laatste race voor Ruitenberg eindigde, mocht hij de laatste trede van het podium bezetten. Den Bekker moest wel hard werken voor zijn beker. ‘Er zitten veel korte bochten in het circuit en het is dan ook hard remmen en veel schakelen geblazen. Maar ik vind het leuk om hier vandaag te zijn. Het is een mooi evenement met veel publiek en een goede sfeer en het is leuk om weer met de Expi-machine uit te mogen komen.’

In de Expi-klasse mocht nieuwkomer Cohen de hoogste trede van het podium bestijgen. Hij liep door zijn goede prestaties in het kampioenschap flink in op Romijn, die wel op de titel gebrand is. ‘Ik had daar voor aanvang van het seizoen niet op gerekend maar nu ik op kop sta, ga ik ervoor. Het is natuurlijk wel jammer dat er nog maar weinig deelnemers actief zijn in de Expi-klasse. Ik heb vandaag dan ook genoten omdat ik weer strijd hebben kunnen leveren met anderen. Dan finish ik misschien niet voorin de Staphorst Open, maar ik heb wel goede gevechten gehad en ga met een tevreden gevoel naar huis.’

 

Handige links AMBC Pinksterraces Staphorst:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag