Bautista wint Race 2 in Barcelona op overtuigende wijze, Van der Mark vierde

4734
Álvaro Bautista, Nicolò Bulega en het Aruba.it Racing - Ducati team - Circuit de Barcelona-Catalunya | © Randy van Maasdijk

Álvaro Bautista heeft zondagmiddag Race 2 voor de World Superbike klasse gewonnen op het Circuit de Barcelona-Catalunya. De Spanjaard liet zien waarom hij regerend en tweevoudig wereldkampioen is en behaalde zijn eerste zege van het jaar op overtuigende wijze voor Nicolò Bulega en Toprak Razgatlioglu. Michael van der Mark reed een sterke race en werd vierde.

Alle coureurs kozen voor deze twintig ronden lange race voor de SCX achterband en de meerderheid liet de SC1 voorband monteren. Uitzonderingen waren Jonathan Rea, Alex Lowes en BMW coureurs Toprak Razgatlioglu, Michael van der Mark en Scott Redding die de hardere SC2 voorband onder hun machines hadden.

Het was Álvaro Bautista die goed wegkwam vanaf de derde plaats en als leider de eerste bocht inging voor Andrea Iannone en Nicolò Bulega. Toprak Razgatlioglu viel terug naar de vierde positie voor Alex Lowes en Michael van der Mark.

Andrea Locatelli, Axel Bassani en Michael Rinaldi raakten elkaar bij het ingaan van bocht 4 waardoor de drie Italianen de grindbak in moesten. Locatelli kon zijn weg vervolgen, voor Bassani en Rinaldi betekende het einde race.

Razgatlioglu nam bij het ingaan van de tweede ronde de derde positie over van Bulega en wilde ook zo snel mogelijk afrekenen met Iannone, wetende dat hij Bautista niet mocht laten ontsnappen. Daar slaagde de Turkse coureur vrij gauw in terwijl teamgenoot Van der Mark naar de zevende positie verwezen werd door Remy Gardner.

In de derde ronde was er een flinke crash voor Bradley Ray en Iker Lecuona in bocht 1 waarbij met name de Spanjaard daar niet zo goed van af leek te komen. De gele vlaggen werden lange tijd gezwaaid om de grindbak weer vrij te maken.

Bulega was op dat moment voorbijgegaan aan Razgatlioglu en begon ook de druk bij teamgenoot Bautista op te voeren. Bij het ingaan van de vijfde ronde was het zover en werd Bulega de nieuwe leider in de wedstrijd.

De twee Aruba.it Racing – Ducati coureurs bouwden langzaam maar zeker een voorsprong op richting Razgatlioglu maar zoals we in Race 1 zagen was de BMW coureur zijn banden aan het sparen in deze fase van de wedstrijd. In de tiende ronde sloeg Bautista toe en nam hij bij het aanremmen voor bocht 1 de leiding over van Bulega. Van der Mark was op dit moment weer voorbijgegaan aan Gardner en reed op de vijfde plaats.

In de dertiende ronde kwam er een einde aan de race van Iannone, de Italiaan was onderuitgegaan in bocht 10. Hierdoor schoof Van der Mark op naar de vierde plaats, hij had 2,7 seconden achterstand op teamgenoot Razgatlioglu.

Naarmate de race vorderde werd het duidelijk dat de twee Aruba.it Racing – Ducati machines de overhand hadden. Bautista legde een hoog tempo aan de dag en Bulega deed er alles aan om dit te volgen. Dat werd de Italiaan uiteindelijk toch iets teveel en de Spanjaard liet zien waarom hij tweevoudig wereldkampioen is.

Met een marge van twee seconden behaalde Bautista zijn eerste overwinning van het seizoen voor teamgenoot Bulega. Vijf seconden daarachter werd Razgatlioglu derde en sloot hij een heel sterk weekend met een derde podiumfinish af, teamgenoot Van der Mark eindigde achter hem op de vierde plaats.