BB64 Academy rijders Ligtermoed en De Vries pakken de kampioenstitels

610
molenaar
foto© Rob Mulder

Afgelopen weekend stonden de Academy rijders, uitkomend in de Molenaar NSF100 Cup, voor de dubbel header en seizoen finale op de Junior Track in Assen. Met nog 100 punten te verdelen waren vrijwel alle posities nog onbeslist. Ligtermoed kwam als klassementsleider naar Assen, op de voet gevolgd door Van Crugten. Gouw en De Vries kwamen als nummer 2 en 3 in het Rookie klassement naar Assen, met beide zicht op de Rookie titel.

Zaterdag 02-10-2021
Na de 2 kwalificatietrainingen was het Ligtermoed die beide wedstrijden van poleposition mocht vertrekken gevolgd op 0,034s door Van Crugten, De Vries complementeerde de eerste startrij, Gouw voerde met de 7e tijd de 3e startrij aan.

Race 1: Na de start was het Ligtermoed die het veld aanvoerde, met Van Crugten en De Vries in zijn wiel, Gouw volgde op P6. Na 5 ronden werd de rode vlag getoond door een valpartij die gelukkig, naar wat achteraf bleek, goed afliep. Een herstart over 5 ronden zou volgen op basis van de originele startopstelling, waarbij de uitslagen van beide delen opgeteld de uitslag zou worden voor Race 1. Ligtermoed wist ook het tweede deel te winnen voor Van Crugten en Gouw, De Vries kwam als 5e over de streep. Bij Dean Gouw was een valse start geconstateerd, waardoor hij zijn derde plek zag veranderen in een P5 door een 5 seconde tijdstraf, een straf die achteraf grote gevolgen zou hebben voor de Rookie titel. De Vries schoof hierdoor op naar P4.

Race 2: De hemelsluizen hadden zich inmiddels geopend, en na de eerste ronde was het Van Crugten op kop, Ligtermoed en De Vries kort erachter, Gouw had een matige start en wist heel knap in ronde 3 bij het leidende 3-tal aan te sluiten. Het kwartet had inmiddels afstand genomen van de rest van het veld. Ligtermoed nam de leiding overgenomen, en ook Gouw en De Vries waren Van Crugten voorbij. In de voorlaatste ronde zorgde een momentje van Gouw dat De Vries en Van Crugten vol in de remmen moesten, Ligtermoed kreeg hierdoor een gaatje van ruim 3 seconde. Niet wetende wat er achter hem was gebeurd zette Thije nog even aan voor de laatste 2 rondjes, dit was iets te veel van het goede, een crash volgde, Ligtermoed kon zijn weg vervolgen en kwam over de streep als 8e. Met Gouw op kop werd het bord laatste ronde getoond, De Vries had al besloten dat P2 voldoende was, Van Crugten daarentegen wilde maximaal profiteren van de fout van Ligtermoed, met het opzetten van de aanval op P2 bleek ook Van Crugten meer te vragen van het Dunlop rubber dan mogelijk was en een schuivertje volgde. Gouw won zijn eerste Molenaar NSF100 wedstrijd, De Vries kwam als tweede met de snelste ronde over de streep. Van Crugten die zijn weg kon vervolgen finishte als 7de.

Dagklassement 02-10-2021                                                 

 • P1 Dean Gouw 35 punten
 • P2 Thije Ligtermoed 33 punten ex aequo
 • P2 Luuk de Vries 33 punten ex aequo
 • P5 Jurrien van Crugten 29 punten

Zondag 03-10-2021
Over de weersomstandigheden was geen twijfel mogelijk, het zou nat blijven, heel erg nat. Slechts 1 kwalificatie zou voor de 2 wedstrijden de startopstelling bepalen. De Vries liet zien aanvankelijk geen moeite te hebben met de nattigheid en wist zijn eerste polepositie van het jaar te behalen, echter een gemene highsider in de slotfase maakte het onzeker of De Vries wel zou kunnen deelnemen aan de wedstrijden. Ligtermoed en Van Crugten kwamen niet verder dan P6 en P7 en leken toch wat last te hebben van de strijd om de titel, Gouw maakte het zichzelf niet makkelijk door de 8e tijd neer te zetten.

Race 3: De Vries had de juiste zorg ontvangen van het medical team, en ging het proberen. De Vries startte voorzichtig en kreeg naar mate de race vorderde het juiste gevoel weer terug. Hij sloot de wedstrijd af op P5, op slechts 0,1s van Gouw die een sterke wedstrijd reed en zijn matige kwalificatie wist om te zetten naar een mooie P4. Ligtermoed die een voorsprong van 22 punten moest verdedigen nam geen enkel risico en reed de wedstrijd uit op P9. Van Crugten werd 7e, hiermee liep hij 2 punten in. Ligtermoed kon met een zeer comfortabele voorsprong van 20 punten beginnen aan de laatste en 4e race van het weekend. Zonder dat De Vries en Gouw daar zelf van op de hoogte waren was het inmiddels in het Rookie kampioenschap erg spannend geworden. Gouw was daarin nu koploper met 156 punten, gevolgd door de nummer 2 op 154 punten. De Vries leek een klein wonder nodig te hebben in de laatste race en stond 3e met 144 punten.

Race 4: Na de start was het De Vries die de leiding pakte en deze niet meer zou afstaan, met een voorsprong van bijna 3 seconde en de snelste ronde liet de kleine Lunteriaan zien dit jaar veel geleerd te hebben. Ligtermoed lag na de start 4e, zijn opdracht was simpel, de race rustig uit te rijden en vooral niet in de problemen te komen. Helaas gebeurde het enige wat niet mocht gebeuren. Bij een inhaalactie op Thije werd hij op zijn clipon geraakt met een zekere en harde crash tot gevolg. Hij kon zijn race op een ronde achterstand vervolgen en zou als 17e finishen. Hiermee lag de uitkomst van de titel niet meer in eigen handen. Van Crugten, de enige die Thije nog van de titel af zou kunnen houden, had een overwinning nodig om zich Nederlands kampioen te mogen noemen. Van Crugten die op P7 lag was in gevecht om P4, welke hij uiteindelijk ook wist veilig te stellen. Gouw sloot de laatste race van het seizoen af op de 6e plek en verloor hiermee net het gevecht om de rookie titel aan de winnende De Vries.

Dagklassement 03-10-2021                                                 

 • P2 Luuk de Vries 36 punten
 • P6 Dean Gouw 23 punten
 • P7 Jurrien van Crugten 22 punten
 • P12 Thije Ligtermoed 7 punten

Hiermee komt een eind aan een zeer succesvol seizoen voor de 4 Academy rijder, met zowel de 1e als 2e prijs in het Algemeen- als Rookie kampioenschap.

 • P1 Thije Ligtermoed – 250 punten Nederlands kampioen
 • P2 Jurrien van Crugten – 243 punten
 • P4 Luuk de Vries –  169 punten Rookie kampioen
 • P5 Dean Gouw – 166 punten

Bo Bendsneyder:  “Op voorhand hoop je natuurlijk op zo’n prachtig seizoen met plek 1 & 2 in beide kampioenschappen, we hebben dit jaar hard gewerkt met z’n allen. Ik kan ze helpen met tips en uitleg, soms kan ik ook met ze de baan op en in de praktijk e.e.a. laten zien. Maar het meeste leren ze door veel en hard met elkaar te trainen op het circuit maar ook zeker door de vele MTB kilometers die we met elkaar gemaakt hebben. Ik weet zeker dat alle 4 de jongens dit jaar een hoop in hun rugzak hebben gedaan, dat in hun toekomstige motorsport loopbaan zeker van pas zal komen. Nu genieten van deze mooie prestaties en straks weer beginnen met de plannen voor 2022”.

Thije Ligtermoed #17 : “Nederlands kampioen!! Na in 2019 en 2020 al dichtbij te zijn geweest, was dit jaar mijn laatste kans. Vooraf wist ik dat het lastig zou gaan worden, en dat is wel gebleken, het niveau is extreem hoog en breed. Tot en met afgelopen zaterdag heb ik me goed af kunnen sluiten voor het kampioenschap en iedere race voluit voor de winst gestreden. De zaterdag was een goede dag, al kan ik me wel voor me kop slaan dat ik met een mooie voorsprong de leiding in race 2 weggaf door te vallen. De zondag was heel lastig omdat ik niet vrij kon rijden, gelukkig had ik voldoende voorsprong weten op te bouwen”.

Jurrien van Crugten #36 : “Nadat ik een faire strijd heb gevoerd, ben ik er enorm trots op dat ik 2de ben geworden in het Nederlands kampioenschap van de Molenaar NSF100 Cup. Graag wil ik mijn sponsoren en alle andere mensen die mij hebben gesteund en aangemoedigd bedanken. Ik ga me nu voorbereiden op het volgende avontuur, waar ik heel veel zin in heb”.

Luuk de Vries #24: “Ik kan het eigenlijk nog niet geloven dat ik Rookie kampioen ben geworden. Vooraf had ik al erg veel zin in deze lay-out, ik wist dat ik hier snel was. We kregen 3 wedstrijden in de regen, iets wat ik niet vervelend vind. Mijn val in de zondag kwalificatie was wel een harde, en ik daar had ik best last van. Gelukkig ging het rijden goed, vooral in de tweede race op zondag. Het was een bijzonder weekend met twee 2de plaatsen in het dagklassement, een manche overwinning en als kers op de taart het Rookie kampioenschap. Volgende jaar zal ik weer op de NSF stappen om te kijken of het nog een stapje beter kan”.

Dean Gouw #21:  “Het was een erg spannend weekend. Blij met mijn resultaat voor de zaterdag en mijn eerste dagoverwinning in het Molenaar NSF100 kampioenschap. De zondag was het voor mij een teleurstelling, maar al met al sluit ik dit seizoen met een goed gevoel af op de 5de plaats in het kampioenschap. Volgende jaar ga ik voor mijn tweede jaar op de NSF en mijzelf proberen te verbeteren”.

De BB64 Academy is een young riders initiative, waarbij het doel is jonge Nederlandse coureurs via de Northern Talent Cup in de Red Bull Rookies af te leveren. Dit kunnen we niet zonder onze trouwe partners MSG Software, Putoline, Van Der Pol PremiumSignmakers, Delta Braking, Macna, HJC Helmets, Forma Booths en YSS Suspension. Bent u net als ons enthousiast en wilt u uw (bedrijfs) naam verbinden aan de BB64 Academy, dan komen we graag met u in contact.Teamberichten
Bovenstaand bericht is een door het genoemde team of coureur ingezonden teambericht. Hiervoor hebben we als Racesport.nl redactie afspraken met het betreffende team of coureur. De geplaatste teksten zijn 1 op 1 overgenomen van het door het team of de coureur ingezonden teambericht. Als Racesport.nl redactie zijn we dan ook niet verantwoordelijk voor zowel de inhoud alsmede ook de tekst.

Ook jouw teambericht op de snelste Nederlandstalige motorsport website en met afstand het best bezochte wegrace medium van Nederland en België? Voor meer informatie en de voorwaarden neem contact met ons op via [email protected]Racesport.nl Supporter
Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter