Ben en Tom Birchall winnen spannende Sidecar TT Race 1 op Isle of Man

3089
Ben en Tom Birchall ter hoogte van Tower Bends | © Isle of Man TT Races

Ben en Tom Birchall hebben maandagmiddag de eerste Sidecar race gewonnen van de 2022 Isle of Man TT. De twee broers waren over twee ronden het snelst voor de gebroeders Ryan en Callum Crowe, het duo Peter Founds en Jevan Walmsley werd derde waarbij de verschillen minimaal waren.

Maandagmiddag om 14:30 uur lokale tijd, 15:30 uur Nederlandse tijd ging de eerste Sidecar TT race van start op het Isle of Man. Deze stond eigenlijk afgelopen zaterdag al op het programma en werd toen ook gestart, echter werd in de eerste ronde al de rode vlag gezwaaid vanwege een ernstig incident ter hoogte van Ago’s Leap. Later bleek dat het om het Franse duo César Chanel en Olivier Lavorel ging, laatstgenoemde kwam daarbij om het leven.

De race werd daardoor bij op het programma van maandag gezet en met één ronde gereduceerd, waardoor het om een race van twee ronden ging. De planning was dat de race om 13:10 uur lokale tijd van start zou gaan maar vanwege een incident tijdens de Supersport race begon deze uiteindelijk pas om 14:30 uur.

Het waren de broertjes Ben en Tom Birchall die zoals gebruikelijk als eerste de baan op gingen met het startnummer 1. Al gauw werd het duidelijk dat ze de strijd aangingen met twee andere broers, namelijk Ryan en Callum Crowe. Ook Peter Founds en Jevan Walmsley waren snel onderweg, daarachter waren de verschillen al groter richting 17-voudig Isle of Man TT winnaar Dave Molyneux en bakkenist Daryl Gibson.

Bij het eerste meetpunt ter hoogte van Glen Helen hadden de gebroeders Birchall al een voorsprong van iets meer dan twee seconden richting de gebroeders Crowe. Peter Founds en Jevan Walmsley stonden iets meer dan een seconde daarachter op de derde plaats terwijl Dave Molyneux en Daryl Gibson al zo’n tien seconden hadden verloren op de Birchalls.

Gedurende de eerste ronde wisten Ben en Tom Birchall hun voorsprong in iedere sector te vergroten en bedroeg deze aan het eind van de eerste ronde ruim zeven seconden richting Ryan en Callum Crowe. Daarachter waren Peter Founds en Jevan Walmsley niet ver verwijderd van de tweede plaats met slechts anderhalve seconde achterstand.

De Birchalls moesten hard werken want ter hoogte van Glen Helen in de tweede ronde was hun voorsprong teruggebracht naar slechts vier seconden. Echter wisten ze dat bij het tweede meetpunt in Ballaugh alweer te vergroten naar zeven seconden maar op dit moment waren het Peter Founds en Jevan Walmsley die de gebroeders Crowe hadden terugverwezen naar de derde plaats.

De Birchalls reden een fantastische tweede ronde want ze waren bezig met het verbreken van hun eigen bestaande ronderecord uit 2018. Bij het derde meetpunt in Ramsey was hun voorsprong naar Ryan en Callum Crowe alweer gegroeid naar zo’n achttien seconden waardoor ze op weg waren naar hun … overwinning. De strijd voor de derde plaats was uiterst fascinerend tussen de gebroeders Crowe en Founds / Walmsley, bij Ramsey was hun onderlinge verschil slechts een seconde.

Ben en Tom Birchall reden een fenomenale laatste ronde en kwamen daarmee met een marge van zo’n veertien seconden als winnaar over de streep. Met een gemiddelde van 119.22 mph was het net niet genoeg om hun eigen ronderecord van 2018 (119.25 mph) te verbreken maar zoals gezegd hadden ze wederom een overtuigende overwinning behaald op de zestig kilometer lange ‘Snaefell Mountain Course’. Het is hun achtste overwinning op rij waarmee ze sinds Sidecar TT Race 2 in 2016 ongeslagen zijn. Het is de elfde overwinning van Ben Birchall, Tom staat nu op negen TT zeges.

In pas hun tweede Isle of Man TT werden Ryan en Callum Crowe zeer indrukwekkend tweede en wisten ze Peter Founds en Jevan Walmsley met een verschil van slechts 0,112 seconde voor te blijven.

Het was duidelijk dat de top drie een klasse beter was dan de rest want op de vierde plaats deden Dave Molyneux en Daryl Gibson bijna anderhalve minuut langer over de race over tweede ronde. Gary Bryan en Phillip Hyde werden vijfde voor Conrad Harrison en Andrew Winkle, verder eindigden Gary Gibson / Tom Christie, Gordon Shand / Frank Claeys, Bruce Moore / Ashley Moore en Andy King / Andrew Sigsworth in de top tien.

De tweede Sidecar TT race wordt vrijdagochtend voorafgaand aan de Senior TT verreden.