BeNeCup Spa Francorchamps: Nederlanders verrassen

1954
spa-francorchamps
Spa-Francorchamps | foto© Frederic Halleux - Supermotard Belgium Pics

In hete, zomerse omstandigheden vond afgelopen weekend de 4e BeNeCup Supermoto wedstrijd van het seizoen plaats op het in de Ardennen gelegen Spa Francorchamps. Een weekend waar wederom S1GP WK toppers aan de start stonden van de S1, en Luuk Pruijn en Rox van Bragt wisten te verrassen door twee Nederlandse podiumplaatsen veilig te stellen.

Het raceweekend in Spa Francorchamps zou gekenmerkt worden door temperaturen boven de 30 graden. Met een ruime internationale opkomst in alle klassen, zou spektakel gegarandeerd worden. De zaterdag werden de kwalificaties verreden in prachtige weersomstandigheden, terwijl deze halverwege de zondag zouden veranderen in grote donkere wolken met veel regen en onweer.

S1: Hevige strijd om het podium
De eerste wedstrijd werd verreden in het gezelschap van enkele S1GP rijders. Kevin Viellevoye wist met de start aan de crash van Romain Kaivers te ontkomen en waarna hij zijn voorsprong uitbouwde tot 7,7 seconden. De strijd om de overige podiumplaatsen werd uitgevochten tussen Sebastien Bouillon die tweede werd, gevolgd door Francois Corman. Romain Kaivers wist na zijn val een spectaculaire inhaalrace te rijden en wist zich nog even te bemoeien met de laatste podiumplek. De snelste Nederlander was Wouter Straver op een 7e plaats, gevolgd door Jeffrey Ganseman (P14) en Leon in ‘t Veld (P15).

De tweede race werd verreden na een flinke regenbui waarbij het veld dicht bij elkaar wist te blijven. De eerste zeven coureurs reden dezelfde rondetijden, waarbij Wouter Straver op slechts 2,1 seconden van de winnaar knap derde wist te worden. De wedstrijd werd gewonnen door Nicolas Vandommele en tweede werd Kevin Viellevoye. Jeffrey Ganseman werd 12e, Leon in ‘t Veld 16e.

Uiteindelijk wist Kevin Viellevoye de winst in het dagklassement te pakken, gevolgd door Nicolas Vandommele en Sebastien Bouillon. In het Nederlands Kampioenschap gaat Wouter Straver aan de leiding, voor Joshua Das en Youri Janssen.

S2: Groot deelnemersveld, Pruijn verrast
84 ingeschreven coureurs zouden in de kwalificatiereeksen op zaterdag uit moeten vechten wie zich zou kwalificeren voor de snelste groep, de S2 Open. Luuk Pruijn, Bert Frijns, Dani Luberti en nieuwkomer Rowdy van Harsel wisten zich in hun heats te kwalificeren voor de hoofdrace.

Race 1 werd verreden onder hete omstandigheden. Luuk Pruijn wist zijn vijfde startpositie veilig te stellen na een spannende wedstrijd. Bryan vanden Driessche, IDM gastrijder Paul Ullrich en Jordan Baltus (broer van de bekende moto2 coureur Barry Baltus) wisten de eerste 3 plaatsen op te eisen. De eerstvolgende Nederlandse coureurs vonden we terug op P15 in de naam van Bert Frijns, gevolgd door Rowdy van Harsel die een knappe 17e plaats wist te behalen in het sterke deelnemersveld. Dani Luberti maakte de top 20 compleet.

Race 2 zou in de stromende regen verreden worden, in tegenstelling tot de rest van het weekend. Luuk Pruijn wist indruk te maken door de kopstart te pakken en direct los te rijden van de rest van het veld. In 7 ronden tijd wist hij zijn voorsprong uit te bouwen tot 7 seconden, waarna hij de wedstrijd wist te consolideren om uiteindelijk met 8,5 seconden voorsprong op de nummer 2, Jordan Baltus, de wedstrijd wist te winnen. Bryan vanden Driessche maakte de top 3 compleet. Dani Luberti wist een 17e plaats te behalen, waarna Bert Frijns op P23 over de streep kwam. Rowdy van Harsel ging niet van start.

In het dagklassement werd Bryan vanden Driessche eerste, gevolgd door Jordan Baltus en Luuk Pruijn op de derde plaats, voor hem het eerste BeNeCup S2 podium van het seizoen. In het Nederlands Kampioenschap gaat Luuk Pruijn aan de leiding voor Bert Frijns en Rowdy van Harssel.

S2 Challanger A:
De coureurs die zich niet wisten te kwalificeren voor de S2 Open, vochten om de beste posities in de S2 Challenger A en S2 Challanger B, die tevens hun eigen klassement hebben.

In de S2 Challenger A wist Julian Zomer in de eerste race een 16e plaats te behalen, gevolgd door Willem Dijkstra op een 18e positie. In de tweede wedstrijd waren de rollen omgekeerd, en finishte Willem Dijkstra op een 19e positie, en Julian Zomer op een 24 plaats. In het dagklassement maakten beide heren de top 20 compleet, met Willem Dijkstra op een 19e positie en Julian Zomer op een 20e plaats.

S2 Challanger B:
In de S2 Challanger B vistte Martijn Vinck net naast de top 3 op een 4e plaats, gevolgd door Sander Schellekens op een 12e positie. In race 2 wist Vinck wederom de 4e plaats veilig te stellen, en wist Sander Schellekens zijn voorgaande positie te verbeteren met een 11e plek. In het dagklassement eindigde Martijn Vinck op de 4e plaats en Sander Schellekens op de 12e plaats.

S3: Van Bragt domineert
In de S3 klasse (125cc 2t en 250cc 4t) wist Rox van Bragt in een spannende strijd de 1e plaats veilig te stellen, gevolgd door Tom Wallet en Chriss Franc. Evenals in de 1e race, was  Rox van Bragt ook oppermachtig in race twee, waarmee hij op de hoogste trede van het ereschavot plaats mocht nemen , gevolgd door Chriss Franc en Tom Wallet.

Dames
Voor wie denkt dat er alleen mannelijke coureurs deelnemen aan de BeNeCup supermoto, heeft het toch mis. Aan het eind van de dag werd er tevens een dames klassement opgesteld, waarbij Laura Dubois eerste werd, Laura Princen tweede en Chiara D’addario het podium compleet maakte op de derde plaats.

Na een korte zomerstop keert het BeNeCup Supermoto Kampioenschap op 26 & 27 augustus terug naar het stratencircuit van Chimay. Daar gaat de strijd verder voor zowel de BeNeCup als het Nederlands Kampioenschap.

Alle Nederlanders met een Supermoto Euro-B of Inters startlicentie mogen deelnemen. Heb je deze nog niet, vraag deze dan aan via knmv.nl/supermoto

Facebook | Instagram |  Twitter | Threads | YouTube

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer: