BMW pakt pole in Superbike en Superstock klassen voor Bol d’Or 2023

3899
Markus Reiterberger op het lange 'Mistral Straight' met zijn BMW M 1000 RR | © BMW Motorrad Motorsport

Het BMW Motorrad World Endurance Team heeft vrijdagmiddag pole position behaald voor de jaarlijkse Bol d’Or. De Duitse motorenfabrikant was met Markus Reiterberger het snelst voor Yoshimura Sert Motul en F.C.C. TSR Honda France, daarnaast stond er ook een BMW M 1000 RR op pole position in de Superstock categorie.

Het BMW Motorrad World Endurance Team staat voor het tweede achtereenvolgende seizoen op pole position voor de beslissende ronde van het FIM Endurance World Championship 2023. Markus Reiterberger verpulverde het Bol d’Or-kwalificatieronderecord van zijn teamgenoot Illya Mykhalchyk van vorig seizoen.

De Duitser Reiterberger reed zijn met Dunlop banden uitgeruste BMW M 1000 RR naar de eerste plaats op Circuit Paul Ricard in een tijd van 1’51,596 waarmee hij het vorige record van 1’52,267s, die de Oekraïner Mykhalchyk twaalfde maanden geleden neerzette voor zijn pole position, heeft verbroken.

De startvolgorde voor de EWC-races wordt bepaald door de gemiddelde tijd van de snelste twee rijders van een team uit de eerste kwalificatie, die donderdagmiddag plaatsvond, en de tweede kwalificatie, die vanochtend werd verreden. BMW Motorrad World Endurance Team eindigde bovenaan de algemene ranglijst, vóór Yoshimura SERT Motul en F.C.C. TSR Honda France.

De vijf punten die het team van Werner Daemen scoorde voor het veroveren van de pole brengen het team op een totaal van 105 in de voorlopige tussenstand, 36 punten achter leider en titelverdediger F.C.C. TSR Honda France. Het Yamalube YART Yamaha EWC Official Team blijft tweede maar heeft nu 14 punten minder dan F.C.C. TSR Honda France nadat het slechts de vierde plaats in het gecombineerde klassement wist te bemachtigen.

Markus Reiterberger: “Het is mooiom hier te zijn op dit prachtige circuit. Gisteren zijn we gestart op de zachte raceband en mijn rondetijd was al erg goed, ik kon deze rondetijd alleen rijden. Vandaag probeerde ik de slipstream te vinden en dat hielp me om nog een paar tienden te winnen. Ik wil het team bedanken want onze motor is ongelooflijk snel. Ons plan was om de pole position te pakken en de race te winnen, dit is wat we moeten doen om kans te maken op de titel. We zijn klaar voor de race.”

In de Dunlop Superstock Trophy, die meetelt voor de FIM Endurance World Cup, was er meer BMW-succes met Tecmas-MRP-BMW Racing Team dat als winnaar uit de bus kwam voor kampioenschapsleider National Motos Honda en Wójcik Racing Team nadat de tijden van Loïc Arbel en Kenny Foray waren meegerekend om de polesitter van de categorie te bepalen.

“We moeten winnen om de titel te pakken,” zei de Fransman Foray. “Het is een 24-uursrace en het is echt lang, maar het doel is om de race te winnen.”

Met Jan Bühn uitgesloten van deelname aan de Bol d’Or nadat hij op dinsdag tijdens de tests een hand en voet had verwond, moet Tecmas-MRP-BMW Racing Team zijn rijdersbezetting voor de 24-uursrace nog afronden, een taak die bemoeilijkt werd toen reservecoureur Nelson Major crashte en de #9 BMW zwaar beschadigde tijdens de tweede kwalificatie.

In de titelstrijd om de FIM Endurance World Cup zakt National Motos Honda naar de tweede plaats, vier punten achter Chromeburner-RAC41-Honda dat buiten de top-vijf eindigde. Honda No Limits, dat zich als vijfde gekwalificeerd heeft, zakt naar de derde plaats op vijf punten van de leiders.

Ondertussen werd het zeer competitieve karakter van de EWC onderstreept met zes verschillende fabrikanten vertegenwoordigd in de gecombineerde kwalificatievolgorde. ERC Endurance Ducati werd vijfde en Team Kawasaki Webike Trickstar zevende achter KM99 met Yamaha-motor. De top drie in de Dunlop Superstock Trophy bestond uit drie verschillende merken. National Motos Honda en het Yamaha-uitgeruste Wójcik Racing Team voltooiden het voorlopige podium achter Tecmas-MRP-BMW Racing Team.

Elders was Honda Viltaïs Racing – de winnaar van de Bol d’Or in 2022 – achtste in het algemeen klassement, gevolgd door TATI Team Beringer Racing en Team Moto-Ain.

Hoe de tweede kwalificatie verliep
Net als op donderdag was Markus Reiterberger opnieuw onverslaanbaar in de Blue Rider-groep. De Duitser noteerde de beste tijd van 1’51,596  voor het BWM Motorrad World Endurance Team. Gregg Black reed de tweede tijd voor Yoshimura SERT Motul in een tijd van 1’51,636 seconden terwijl Niccolo Canepà van het Yamalube YART Yamaha EWC Official Team de derde tijd noteerde, 0,616 seconden sneller dan Reiterberger.

Lucas Mahias werd vierde voor KM99 gevolgd door Randy de Puniet van Team Kawasaki Webike Trickstar en TATI Team Beringer Racing-coureur Randy Krummenacher, die dit weekend zijn Bol d’Or-debuut maakt. Kenny Foray van Tecmas-MRP-BMW Racing Team was het snelst onder de deelnemers aan de Dunlop Superstock Trophy, gevolgd door Kamil Krezemień (Wójcik Racing Team) en Enzo de la Vega (Team 18 Sapeurs Pompiers CMS Motostore).

De Yellow Rider-sessie was nog geen vier minuten bezig toen deze werd stilgelegd na een crash van Axel Maurin in bocht 4. De Team 18 Sapeurs Pompiers CMS Motostore-racer bleef ongedeerd, maar de sessie werd uitgesteld om FIM-officials in staat te stellen het baanoppervlak te controleren op olie. Zodra de actie werd hervat zette Illya Mykhalchyk de sterke vorm van het BMW Motorrad World Endurance Team voort door de ranglijst aan te voeren in een tijd van 1’51,721.

Mike Di Meglio was de tweede snelste op 0,3 seconde achter Mykhalchyk maar ging onderuit in zijn laatste ronde van zijn pogingen om zijn tijd voor F.C.C. TSR Honda France te verbeteren, gelukkig het zonder blessures. Sylvain Guintoli, die de snelste gele rijder was in de eerste kwalificatie, was de derde snelste voor Yoshimura SERT Motul met Marvin Fritz (Yamalube YART Yam).

Beste rondetijden:
Eerste kwalificatie Blauwe rijder: Markus Reiterberger, 1’51,890
Eerste kwalificatie Gele rijder: Sylvain Guintoli, 1’51,695
Eerste kwalificatie rode rijder: Alan Techer, 1’51,707
Eerste kwalificatie Groene rijder: Loris Baz, 1’52.705

Tweede kwalificatie Blauwe rijder: Markus Reiterberger, 1’51,596
Tweede kwalificatie Gele rijder: Illya Mykhalchyk, 1’51,721
Tweede kwalificatie rode rijder: Karel Hanika, 1’51,882
Tweede kwalificatie Groene rijder: Cocoro Atsumi, 1’53,675

De 24-uur durende Bol d’Or op het Circuit Paul Ricard gaat zaterdagmiddag om 15:00 uur van start.
Handige links FIM EWC Bol d’Or 2023:

Tijdschema en volledige uitslagen 
Live Timing
Waar te volgen op TVOp maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende. 

                         Vrijwillige bijdrage                     

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’ of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’