Bol d’Or: Rode vlag na twee uur en drie kwartier wedstrijd

438
redflag
Red flag 2019 editie Bol d'Or | foto© FIM EWC

De 83e Bol d’Or is na bijna twee uur en drie kwartier middels een rode vlag voorlopig stilgelegd. De reden hiervoor is de heftige regenval op en rond het Paul Ricard circuit in het zuiden van Frankrijk. Het FCC TSR Honda team ging bij het uitgaan van de rode vlag aan de leiding.

Grote problemen dus tijdens dit eerste EWC evenement van het 2019-2020 seizoen. Bij de start van de race regende het al heftig wat de coureurs tot grote voorzichtigheid dwong. Wonder boven wonder ging het in de eerste drie kwartier van de race goed en bleven crashes uit.Dat veranderde op de drie kwartier toen de eerste crash ook gelijk leidde tot olie in de eerste bocht en een ruim drie kwartier durende safetycar situatie. In die eerste drie kwartier maakte vooral Gino Rea van het Wojcik Racing Team veel indruk door brutaal de leiding te nemen in de race voor Niccolò Canepa (YART) en Freddy Foray (FCC TSR Honda).

Na afloop van die safetycar situatie veranderde er het één en ander waarbij afwisselend Gregg Black (Suzuki Endurance Racing Team) en Freddy Foray aan de leiding reden. Net na de 1’5 uur racen kwam de safetycar opnieuw in de baan vanwege de toegenomen regen. Aquaplanning met ruim 300 km per uur op de zogenaamde Mistral is niet iets waar coureurs vrolijk van worden. Daarnaast werd de kou, zeker achter de safetycar, ook een probleem waardoor de wedstrijdleiding uiteindelijk besloot de rode vlag te zwaaien.

Op dat moment was de leiding in handen van FCC TSR Honda gevolgd door SERT, YART en Webike SRC Kawasaki die allen nog in dezelfde ronde reden. Wojcik Racing Team, Tecmas BMW en het BMW Motorrad Racing Team van Werner Daemen volgden op de plaatsen vijf, zes en zeven op één ronde van het leidende kwartet.

Het MotoAin team bezette op dat moment de achtste plaats en leidde daarmee in het Superstock klassement. Ricardo Brink zat op het moment van de rode vlag op de motor van het VRT IGOL PIERRET EXPERIENCE team en zij reden op een hele nette twaalfde plaats (10e EWC). Het Belgische Mototech EWC Team bezette de 20e plaats (15e EWC).

Direct daarachter reed Pepijn Bijsterbosch op de GERT56 BMW. Onze landgenoot kwam als tweede rijder op de motor en had het in het begin van de stint moeilijk. Naarmate de tijd vorderde kwam Pepijn beter in zijn ritme en kon hij het nodige opschuiven in het veld. Het team reed bij het uitgaan van de rode vlag op de 21e plaats overall en dat betekende op dat moment de zesde plaats in de Superstock klasse.

Bobby Bos deed het in dit eerste deel uitstekend. Nekvasil ging voor het Hertrampf Ducati team van start en hij wist al het nodige te klimmen. Vervolgens kwam Bos op de machine en werd de opmars voortgezet. Het team koos ervoor om Bos een tweede stint te laten rijden en bij het uitgaan van de rode vlag is het team opgeklommen naar de 23e plaats waarmee zij 16e in de EWC klasse zijn.

Ook Wayne Tessels heeft zijn eerste meters gereden maar de meeste daarvan waren achter de safetycar. Tessels kwam op de motor net voordat die safetycar voor de tweede keer naar buiten kwam. Tessels reed op dat moment op de 27e plaats overall (9e Stock).

Het Bolliger Kawasaki team is helaas behoorlijk ver teruggevallen. Sebastien Suchet ging van start en reed helaas net te lang door waardoor de benzine opraakte en er een stuk geduwd moest worden. Nigel nam vervolgens de motor over maar begon ver in het achterveld aan zijn stint. Het team stond bij de rode vlag als 32e overall geklasseerd.

Het GIRLS Racing Team met Jolanda van Westrenen in de gelederen is inmiddels ook flink opgeklommen. De dames gingen op de 39e plaats overall de rode vlag in. Jolanda was op dat moment nog niet in actie gekomen.

 

Om 18.00 uur is er een meeting begonnen met de teambazen om de ontstane situatie te bespreken. Op dit moment is nog niet bekend omtrent het hoe en wat bij deze 83e Bol d’Or. Vanuit Frankrijk wordt door de Nederlandse rijders aangegeven dat de wedstrijd sowieso tot 21.00 uur stil zal liggen.

 

Handige links 2019 editie Bol d’Or:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV 
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App