Bol d’Or: Yoshimura SERT Motul wint race, YART Yamaha Official EWC Team wereldkampioen

1780
yoshimura-sert-motul
Yoshimura SERT Motul | foto© FIM EWC

Yoshimura SERT Motul is zondagmiddag na 24 uur racen als winnaar afgevlagd tijdens de 86 editie van de Bol d’Or. Het YART Yamaha Official EWC Team had aan een vierde plaats voldoende om de 2023 FIM EWC titel voor zich op te eisen.

Het Yamalube YART Yamaha EWC Official Team heeft de 2023 FIM Endurance World Championship titel binnen. Het team had zondagmiddag voldoende aan de vierde plaats in de door Yoshimura SERT Motul gewonnen 86e editie van de Bol d’Or.Het in Oostenrijk gevestigde YART was dit weekend voorafgaand aan de start van de 86e editie van de Bol d’Or één van de zes teams in EWC-titelstrijd.

Met titelverdediger F.C.C. TSR Honda France die zich om 03.30 uur terug moest trekken na een technisch mankement en het BMW Motorrad World Endurance Team dat zich genoodzaakt zag om de strijd voor de leiding te laten varen door twee ongeplande pitstops, had YART aan een top negen finish nodig om de titel veilig te stellen.

Het YART-trio (Niccolò Canepa, Marvin Fritz en Karel Hanika) reed foutloos in een speciale kleurstelling ter ere van de 25e verjaardag van de Yamaha R1 en eindigde uiteindelijk op de vierde plaats, dit nadat ze gedurende de race meermaals aan de leiding hadden gereden.

Na een seizoen met meer dieptepunten dan hoogtepunten, was Yoshimura SERT Motul vastbesloten om dit weekend het 2023 seizoen af te sluiten met een overwinning in een race waarin Sylvain Guintoli voor de laatste keer in actie zou komen op een Suzuki. Ondanks dat Gregg Black en Étienne Masson de laatste negen uur als duo reden nadat Guintoli ziek was geworden, zegevierde Yoshimura SERT Motul met een duidelijke voorsprong en dit ondanks dat Black één van de acht rijders was die vanochtend ten val kwam over een oliespoor welke voor een lange safety car periode zorgde.

Honda Viltaïs Racing kon zijn Bol d’Or-overwinningen van 2022 niet herhalen, maar behaalde wel de tweede plaats. Florian Alt, Steven Odenaal en nieuwkomer Leandro Mercado maakten indruk op de Honda welke voorzien was van Pirelli banden. Het BMW Motorrad World Endurance Team (Jérémy Guarnoni, Illya Mykhalchyk en Markus Reiterberger) maakte het podium compleet, het was hun de derde top drie-klassering van het seizoen.

Team Kawasaki Webike Trickstar werd vijfde achter het Yamalube YART Yamaha EWC Official Team toen TATI Team Beringer Racing eerder vanochtend uitviel.

Na 12 maanden geleden de felbegeerde EWC-kroon te hebben veroverd op Circuit Paul Ricard, kwam F.C.C. TSR Honda France kort voor 03:00 uur in de problemen toen Mike Di Meglio de nummer 1 Honda terug moest duwen nadat deze was gestopt bij de ingang van de pitstraat. Ondanks alle inspanningen moest het team om 03.26 uur opgeven vanwege een technisch probleem. Samen met teamgenoten Josh Hook en Alan Techer hield Di Meglio de hoop op de titel, een titel die nog mogelijk was indien de andere favorieten ook vroegtijdig uit zouden vallen. Maar zoals inmiddels bekend bleek deze hoop om 15:00 uur geen waarheid te zijn geworden.

Superstock
In de Dunlop Superstock Trophy was er vreugde bij Chromeburner-RAC41-Honda, maar daartegenover was men bij National Motos Honda de wanhoop nabij. Laatstgenoemde leek tot een half uur voor de finish op weg naar de zege in de race en het daarmee tevens veiligstellen van de titel. Een technisch probleem zorgde er echter voor dat men met de finish in zicht alles in duigen zag vallen.

Terwijl de Zwitserse broers Sébastien en Valentin Suchet en de Fransman Guillaume Raymond hun droom in duigen zagen vallen ging Team 33 Louit April Moto met de overwinning aan de haal terwijl Chromeburner-RAC41-Honda (met in de gelederen de Nederlander Wayne Tessels) aan de tweede plaats voldoende had om de Superstock-titel in de wacht te slepen.

Team 18 Sapeurs Pompiers CMS Motostore werd derde voor Pitlane Endurance – JP3, BMRT 3D Maxxess Nevers, Wójcik Racing Team en 3ART Best of Bike (met de Nederlander Ricardo Brink als één van de coureurs).

Het Nederlandse Motorstore Racing eindigde deze vierde en afsluitende FIM EWC race (hun derde) van het seizoen als eenendertigste algemeen.
Handige links FIM EWC Bol d’Or 2023:

Tijdschema en volledige uitslagen 
Live Timing
Waar te volgen op TVVolg Racesport.nl ook via de onderstaande social mediakanalen

Facebook | Instagram |  Twitter | Threads | YouTube          Vrijwillige bijdrage     

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende. Volg Racesport.nl ook via de onderstaande social mediakanalen

Facebook | Instragram |  Twitter | Threads | YouTube                            Vrijwillige bijdrage                     

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’