Boonen wint zijn tweede race op het TT circuit van Assen

276

Vrijdagochtend is het team weer afgereisd naar het TT circuit van Assen. Ditmaal voor de derde wedstrijd van de Supercup 1000 van dit seizoen. Hoewel de overwinning van de vorige wedstrijd nog vers in het geheugen zat had het team toch weer een hele kluif aan de motor van Jaco Boonen om weer op zoek te gaan naar de juiste afstelling.

Het rijden ging de afgelopen wedstrijd steeds beter maar toch voelde het voor Jaco nog niet helemaal goed. Gelukkig was er vrijdag genoeg tijd om op zoek te gaan naar de juiste afstelling en dat toch nog onder het genot van de warme zon. De voorspellingen voor zaterdag waren verre van gunstig maar dat mocht de pret niet drukken…!Vrijdag in de middag ging Jaco de baan op voor zijn eerste sessie. Dit ging niet echt lekker en Jaco kwam al gauw weer binnen. Na het bekijken van de data is er besloten om de achterkant van de motor iets te verhogen. De tweede sessie ging een stuk beter en Jaco voelde steeds meer vertrouwen. Gelukkig zat het team nu in de goede richting. Na de tweede sessie is de motor nog iets verhoogd en natuurlijk zijn de veringen ook afgesteld naar behoren. Ook is er voor de laatste sessie nog een nieuwe voorband van Pirelli omgelegd om meer stabiliteit aan de voorkant te creëren. De laatste sessie ging daarom erg lekker maar door het verhogen van de motorfiets verlies je iets meer grip aan de achterkant. Jaco vond dit nog wel erg wennen en ook voor dit probleem zal gekeken worden naar een passende oplossing.

Zaterdagochtend kon het team rustig opstarten. Aan het begin van de ochtend werd al gauw duidelijk dat het een lastige dag zou worden qua weersomstandigheden. Eerst scheen de zon, toen begon het uit het niets te hagelen en er stond ook nog eens een flinke wind. De eerste kwalificatie ging om kwart over tien van start, op dat moment droog maar er hing wel een dreigende grijze lucht. Direct de eerste ronde wist Jaco een snelle tijd neer te zetten en zich al te plaatsen op de tweede positie. Gelukkig maar want na deze ronde begon het te regenen. Iedereen kwam naar binnen, zo ook Jaco. De tweede kwalificatie was gelukkig droog en Jaco kon hier de snelste tijd van 1.43.428 binnen slepen. Helaas was deze tijd niet snel genoeg voor de 1.43.415 van Cliff Kloots die hij tijdens de eerste kwalificatie had gereden. Jaco mocht dus die middag vanaf een tweede positie vertrekken. Met de tijden zo dichtbij elkaar beloofde dit een zeer spannende wedstrijd te worden.

Na een matige start van Jaco ging hij als derde door de eerste bocht. Even verderop in de Ossebroeken-bocht had Jaco een verkeerde lijn te pakken maar bij het aanremmen van de Strubben-bocht kon hij dit gelijk weer goed maken en wist zo de aansluiting bij de kopgroep te behouden. Voor Jaco ontstond er in de tweede ronde al een gevecht en wist Cliff Kloots de eerste positie weer over te nemen van Rinze Luimstra. In de derde ronde zag Jaco ook zijn kans en ging Luimstra voorbij. Ondanks de koude weersomstandigheden lag het tempo bij de voorste heren erg hoog. Jaco wou echter geen onnodige risico’s nemen en bleef daarom achter Cliff rijden. Cliff reed erg verdedigend en Jaco moest zijn kans afwachten. In de achtste ronde probeerde Jaco tevergeefs een inhaalactie om de leidende positie over te nemen van Cliff. Helaas redde hij de bocht net niet waardoor zelfs Rinze Luimstra weer voorbij kwam aan Jaco. Nu stond hij ineens weer op de derde positie. Voor de Ruskenhoek-bocht zag Jaco wederom een kans en wist beide mannen tegelijk in te halen en nam zo de leidende positie in de wedstrijd over. Al meteen wist Jaco een klein gaatje te slaan en met nog één ronde te gaan bouwde hij die voorsprong verder uit en wist met een voorsprong van 2,4 seconden de overwinning op zijn naam te schrijven. Ook zijn voorsprong in het kampioenschap is weer iets vergroot en zo staat hij voorlopig veilig op de eerste positie.

Iedereen weer ontzettend bedankt voor de steun en aanmoedigingen van afgelopen weekend. De eerst volgende wedstrijd staat op zaterdag 11 juni gepland. Ook dan is iedereen weer van harte welkom. Kijk voor meer informatie en foto’s op www.jaco-racing.nl.