Collin Veijer (P7): “Balen van de penalty, maar P10 is nog steeds niet slecht”

3813
collin-veijer
Collin Veijer - Motegi | foto© Intact GP

Collin Veijer kan terugkijken op twee geslaagde eerste dagen van de Motul Grand Prix of Japan. De 18-jarige Nederlander kwalificeerde zich zaterdag op het voor hem nieuwe circuit in Motegi als zevende. Een penalty zorgt er echter voor dat Veijer zondag vanaf de tiende plaats op de grid aan zijn veertiende race als Grand Prix coureur moet beginnen.

Collin Veijer begon vrijdag voorzichtig en bekeken aan het Grand Prix weekend in Japan. De Liqui Moly Husqvarna Intact GP coureur nam in de eerste training de tijd om de voor hem nieuwe baan onder de knie te krijgen. Vrijdagmiddag begon Veijer samen met zijn ervaren teamgenoot Ayumu Sasaki aan de tweede training, dit om nog een aantal punten beter onder de knie te krijgen. Dit pakte goed uit, er werden een aantal flinke stappen gemaakt. Uiteindelijk bleek het aan het einde van de dag net niet voldoende om zich bij de snelste veertien coureurs te scharen, een klassering die recht geeft op rechtstreekse plaatsing voor Q2. Natuurlijk krijgen de Moto3 coureurs op zaterdagochtend nog een kans tijdens de derde training, zij het niet dat nagenoeg alle Japanse weersvoorspellers wisten te melden dat het zaterdag nagenoeg de gehele dag zou gaan regenen in Motegi.

Niets bleek minder vraag, de verwachte regen bleef zaterdag uit en de derde training kon dan ook gewoon op een droge baan verreden worden. Veijer greep zijn kans, plaatste zich in deze sessie alsnog bij de snelste veertien waarmee plaatsing voor Q2 een feit was. Ondanks dit kwam er na diezelfde sessie wel een ander vervelend bericht, namelijk een penalty vanwege gevaarlijk rijgedrag (linkerhand niet aan het stuur maar boven op het stuur op het rechte stuk). Lees ook:

Met de wetenschap dat Veijer na zijn kwalificatie drie plaatsen teruggezet zou worden begon hij voortvarend aan Q2. Tijdens deze sessie noteerde de Staphorster de zevende rondetijd wat dus resulteerde in een tiende startplaats voor de zondagochtend om 05:00 uur Nederlandse tijd te verrijden Moto3 race van de Motul Grand Prix of Japan.

Collin Veijer (P7): ” De eerste training vrijdagochtend was vooral bedoeld om het voor mij nieuwe circuit te leren kennen. Ik reed mijn ronden veelal alleen om ook zelf een gevoel op te bouwen. We eindigden als tweeëntwintigste, maar daar lag ik zelf echter geen moment wakker van. Vrijdagmiddag zijn we er goed voor gaan zitten en wisten we meteen een aantal flinke stappen te maken. Het enige waar ik een beetje van baalde was dat het net niet genoeg was om me rechtstreeks te plaatsen voor Q2. Toen het vanochtend droog was – waar niemand eigenlijk op rekende omdat de voorspelling waren dat het zou gaan regenen vandaag – kregen we in training 3 nog een kans om ons rechtstreeks te plaatsen voor Q2, en dat lukte al was het nipt en net met de hakken over de sloot. Ondanks dat ik best tevreden was over het verloop van deze derde sessie had ik weer vanmorgen precies hetzelfde momentje in de laatste bocht, waar ik gelukkig opnieuw goed op wist te reageren. Ik weet nu wat het probleem was, waar ik blij mee ben want dit soort dingen moet je niet te vaak hebben en voor je het weet gaat het wel mis.
In de kwalificatie ging ik vervolgens samen met Ayumu [Sasaki] naar buiten omdat hij me vroeg hem een sleepje te geven, ik heb geprobeerd hem dan ook zoveel als mogelijk te helpen. Daarna reed ik achter hem en kon ik een goede rondetijd neerzetten. Uiteindelijk slaagden we er samen in om goed werk te leveren tijdens de kwalificatie en ik denk dat P10 op de grid voor morgen niet slecht is ondanks de penalty. Maar goed, ik ben nog steeds niet erg blij met deze straf, ik begrijp het gewoon niet waar dit nu ineens vandaan komt. Maar ik zal het snel achter me laten en vanaf nu uitkijken naar de race van morgen, want P10 is nog steeds geen slechte uitgangspositie. We zullen zien wat we zondag hier in Japan kunnen doen.”

De afgelopen dagen krijgen we veel vragen over het voorval van Collin met zijn teamgenoot Sasaki een week geleden in de laatste ronde van de Moto3 race in India. Vragen als wiens schuld het was, of het tweetal elkaar nu naar het leven staat of hoe men dit binnen het team op heeft gelost of oplost voor de komende races. In een interview met Ziggo Sport sprak Rob van Gameren met Veijer over het voorval en kunnen jullie het uit zijn eigen mond horen. Met dank aan Ziggo Sport.Handige links Motul Grand Prix of Japan:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag  • Marc Marquez
  • Marco Bezzecchi & Johann Zarco
  • Marco Bezzecchi
  • Jorge Martin
  • Jorge Martin
  • Sprint
  • Pre event persconferentie
  • Jorge Martin
  • Marco Bezzecchi
  • Francesco Bagnaia
Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende. 


                         Vrijwillige bijdrage                     

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’ of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’