De kwalificatiedag van de British Grand Prix in Silverstone werd zaterdagmiddag gekenmerkt door gevaarlijke situaties, een aantal stevige crashes, veel vertragingen en flinke discussies na afloop. Het probleem, de zware regenval maakt het rijden nagenoeg onmogelijk en onverantwoord op het nieuw geasfalteerde Britse circuit.

Zaterdagmiddag tijdens de vierde vrije training van de MotoGP klasse zorgde een stevige regenbui voor veel commotie. Maar liefst zes MotoGP coureurs smakten tegen het asfalt vanwege aquaplaning. Bij het aanremmen van de Stower Corner bleek er dusdanig veel water op de baan te staan waardoor remmen onmogelijk werd. Alex Rins was de eerste coureur die ermee geconfronteerd werd, de Suzuki coureur kon niets anders doen dan bij een snelheid van boven de 200km per uur van zijn machine te springen om zo erger te voorkomen. Achter de Suzuki coureur kwamen vervolgens Tito Rabat, Franco Morbidelli, Loris Baz en Aleix Espargaró ook ten val waarbij Rabat vol geraakt werd door de machine van Morbidelli. Kwamen de overige vijf coureurs er zonder kleerscheuren vanaf, Rabat brak bij het voorval zijn been op maar liefst drie plaatsen. De Avintia Racing coureur werd na een eerste medische behandeling per helikopter overgebracht naar het ziekenhuis. Ondanks dat er nog weinig meer nieuws bekend is over de exacte verwondingen van de Spanjaard lijkt zijn seizoen zo goed als zeker voorbij.

Na een flinke vertraging, de helikopter die Rabat vervoerde naar het ziekenhuis moest eerst terugkeren op het circuit vanwege het geldende veiligheid protocol, was het gelukkig weer zo goed als droog, kon het programma hervat worden en de MotoGP en Moto2 kwalificatie afgewerkt worden op een nog deels natte baan.

Na afloop van de kwalificaties ontstond er vervolgens een flinke discussie tussen de coureurs, teams en wedstrijdleiding. Diverse coureurs gaven hierbij aan dat het absoluut onverantwoord is om onder vergelijkbare omstandigheden zondag een race te verrijden. Aangezien de verwachting is dat er zondag nog meer regen zal gaan vallen en de regenbuien heviger zullen zijn is er aan het begin van de avond besloten om het wedstrijdschema voor zondag op voorhand aan te passen. De weersvoorspellingen zijn namelijk dat de hevige regenval even na het middaguur het circuit zal bereiken. Hierdoor zal de MotoGP klasse als eerste hun wedstrijd verrijden, de start hiervoor zal zijn om 11:30 uur lokale tijd. (12:30 uur NL tijd).

Mochten de weergoden voor zondag helemaal roet in het eten gooien dan bestaat er de kans dat er zondag één of meerdere wedstrijden afgelast worden. Zaterdagavond werd er in Silverstone ook al gesproken over een eventuele verplaatsing van de races naar de maandag. Of het echter zover zal komen valt nog te betwijfelen.

 

Handige links GoPro British Grand Prix:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

 


Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App