Coronavirus: Noord-Italië grotendeels op slot, onzekerheid Americas GP stijgt

8
valentino-rossi
Valentino Rossi | foto© Nico Schneider

Bijna heel Noord Italië is op slot gezet door de Italiaanse overheid vanwege de dreiging van het coronavirus. Ook de kustprovincies Venetië, Rimini en Pesaro e Urbino worden als risicogebied gezien. Hier staan onder andere de hoofdkwartieren van Aprilia en VR46 Racing, alsmede ook het Misano World Circuit Marco Simoncelli. 

De omvang van het coronavirus blijft groeien en dat begint ook de MotoGP (en WorldSBK) paddock steeds meer te raken. Zaterdagavond heeft de Italiaanse premier bekendgemaakt dat in een groot deel van het land er niemand meer in of uit mag. In de afgelopen 24 uur waren er ruim 1100 nieuwe coronagevallen bijgekomen in Italië waarbij de teller van het aantal besmettingen inmiddels op meer dan 5800 staat, alleen in China en Zuid-Korea is de omvang van de situatie groter.

In de vijftien provincies waar dit reisverbod nu geldt, mag alleen met nadrukkelijke toestemming in een uitzonderlijke situatie in- en uit gegaan worden. Een uitzonderlijke reden zou zijn voor familiaire omstandigheden of een werksituatie die absoluut niet kan wachten. Laatstgenoemde is uiteraard een interessante, in feite is een MotoGP race voor de coureurs (en teams) gewoon werk en is een MotoGP evenement iets wat niet zomaar uitgesteld kan worden. Hoe dit daadwerkelijk in zijn werk zal gaan is natuurlijk nog een groot vraagstuk.

In ieder geval zijn er nu vijftien provincies die volledig op slot gezet zijn. Het epicentrum lijkt de provincie Lombardije te zijn, waar de meeste besmettingen zijn geregistreerd. Het Monster Energy Yamaha MotoGP team is hier gevestigd, echter staan alle spullen (net als die van alle andere MotoGP teams) nog in Qatar te wachten op waar het heen gestuurd moet worden. Wel zijn veel werknemers van het Yamaha fabrieksteam Italianen dus dat kan een groot probleem vormen.

Daarnaast is nu ook de regio Venetië één van de gebieden geworden die op slot gaat. Aprilia is gevestigd in Noale, een stad in Venetië, dus voor hen geldt in principe hetzelfde als voor het fabrieksteam van Yamaha. De fabrikant, die met een volledig nieuwe RS-GP klaar stonden voor de start van het seizoen, had al een test gepland vanwege het uitstellen van de Thaise Grand Prix. Of die nog door kan gaan is uiteraard ook maar de vraag. Bologna, waar Ducati gevestigd is, maakt vooralsnog geen deel uit van de gebieden die op slot gaan. Hoe lang dit nog zal duren is eveneens de vraag.

Tot slot is verklaard dat de provincies Rimini, Pesaro en Urbino ook volledig op slot zijn en dat niemand er in of uit mag. Het Misano World Circuit Marco Simoncelli staat in de provincie Rimini en de woonplaats van Valentino Rossi, Tavulia, is onderdeel van de provincie Pesaro e Urbino. Niet alleen woont Rossi in Tavulia maar ook zijn VR46 Motorranch en het hoofdkantoor van zijn VR46 apparel bedrijf staan in Tavulia. De negenvoudig wereldkampioen was afgelopen week aan het trainen op de ranch samen met onder andere Pecco Bagnaia en Franco Morbidelli waardoor de drie Italianen momenteel dus ‘vastzitten’ in Italië.

Deze situatie in Italië met de provincies die op slot zitten geldt tot minstens begin april. De Amerikaanse Grand Prix op het Circuit of the Americas staat gepland in het weekend van 3, 4 en 5 april en wanneer een groot deel van de paddock niet in de Verenigde Staten kan komen zal ook deze Grand Prix niet doorgaan. Gisteren werd al bekend dat het wereldberoemde evenement South by Southwest (SXSW) afgelast is vanwege dezelfde redenen. De daaropvolgende Grand Prix op de kalender is in Argentinië op Termas de Rio Hondo in het weekend van 17, 18 en 19 april.

Wordt vervolgd …

 Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App