Deniz Öncü winnaar kletsnatte Australische Moto3 race, Collin Veijer opnieuw vierde

5819
deniz-oncu
Deniz Oncu | foto© Russell Colvin

Deniz Oncu heeft zondag op het Phillip Island Grand Prix Circuit de zestiende Moto3 race van het seizoen op zijn naam geschreven. De Red Bull KTM Ajo Moto3 coureur was het snelst tijdens een kletsnatte en koude race voor Ayumu Sasaki, Joel Kelso en Collin Veijer die voor de derde keer dit seizoen als vierde de finish wist te passeren.

Evenement: MotoGP™ Guru by Gryfyn Australian Motorcycle Grand Prix
Circuit: Phillip Island
Categorie: Moto3
Tijd: 01:00 – 01:40 uur
Sessie: Race
Condities: Regen, 13ºC

De Moto3 coureurs kregen de eer om op een kletsnatte baan en aanzienlijke koelere omstandigheden hun race te rijden. Nog voordat de race was begonnen zagen we een crash van Daniel Holgado in de sighting lap. De Red Bull KTM Tech 3 coureur wist zijn behoorlijk beschadigde machine echter op te pakken, terug te rijden naar de grid waar de monteurs erin slaagden de machine op tijd gereed te krijgen voor de race.

Ondanks dat de omstandigheden op de limit waren ging de race gewoon van start en het was Ayumu Sasaki die het snelst weg was en de leiding nam voor Joel Kelso en Collin Veijer maar bij de eerste doorkomst was het Adrian Fernandez aan de leiding voor Sasaki, Veijer, Deniz Oncu en Kelso.

In de tweede ronde zagen we David Alonso onderuit schuiven terwijl Fernandez, Sasaki, Veijer, Kelso en Mario Aji vooraan het veld wisten te handhaven.

Terwijl Fernandez iets afstand wist te nemen van de rest van het veld ontstond er een eerste groep van vijf rijders met daarin naast Fernandez, Oncu, Kelso, Sasaki en Veijer die duidelijk afstand wist te nemen van Aji en een grote groep achtervolgers terwijl Diogo Moreira na Alonso de tweede coureur was die de pits opzocht.

In de achtste ronde schoven Filipo Farioli en Ivan Ortola beiden onderuit waarmee er ook voor dit tweetal een vroegtijdig einde kwam aan hun Australische race. Een ronde later volgde David Munoz. De Spanjaard was bezig aan een opmars na zijn twee longlap penalty’s maar een crash maakte een einde aan zijn opmars.

Halverwege de race zagen we nog steeds het vijftal aan de leiding terwijl Aji even daarachter de volgende coureur was die onderuit schoof. Op ruim twintig seconden van de leiders voerde Tayio Furusato vervolgens de volgroep aan van een viertal rijders die streden voor de zesde plaats in de race.

David Salvador werd in de dertiende ronde de zevende coureur die onder deze natte omstandigheden kennis maakte met het Australische asfalt en een einde zag komen aan zijn race.

Veijer moest met nog zeven ronden te gaan de eerste vier coureurs laten gaan maar niet veel later zagen we de aan de leiding rijdende Fernandez ten val komen. Sasaki kwam hierdoor aan de leiding te rijden met in zijn kielzog Oncu en Kelso terwijl Veijer even daarachter nu eenzaam op de vierde plaats rijdend doorkwam.

Met nog drie ronden te gaan waren het Sasaki en Oncu die er met hun tweeën een spannend duel van maakten voor de leiding. Na Veijer had ook Kelso de voorsten mannen moeten laten gaan.

Het was duidelijk dat zowel Veijer als ook Kelso in de slotfase geen risico’s meer wensten te nemen en ervoor kozen om hun machines veilig over de finish te willen brengen, of misschien wel hoopten dat de twee frontrunners in hun strijd voor de overwinning een fout zouden maken.

Fouten maakte het tweetal vooraan niet meer maar het was wel Oncu die in het tweede deel van de laatste ronde een geslaagde aanval deed, Sasaki passeerde en zo naar de overwinning reed voor Sasaki, Kelso en Veijer die hiermee voor de derde keer dit seizoen als vierde de finish passeerde. Fernandez wist na zijn crash de schade nog te beperken en als vijfde de finish te passeren.

In de slotfase van de race waren er ook nog crashes voor Syarifuddin Azman, Xavi Artigas en Vincente Perez.