Dunlop behaalt 22e TT-overwinning met overtuigende zege in eerste Supersport race

4162
Michael Dunlop met de 'Spirit of Ecstasy' trofee na het winnen van de eerste Supersport TT race | © Isle of Man TT Races

Michael Dunlop heeft zaterdagmiddag de eerste race van de 2023 Isle of Man TT gewonnen. In de eerste Supersport race reed de 34-jarige Noord-Ier vrijwel de hele race aan de leiding en wist hij uiteindelijk met een voorsprong van twaalf seconden te winnen voor Peter Hickman en Dean Harrison.

Zaterdagmiddag om 14:45 uur lokale tijd, 15:45 uur Nederlandse tijd ging de eerste race van de 2023 Isle of Man TT van start. Het was de eerste Supersport race die werd verreden over vier ronden op de ruim zestig kilometer lange Snaefell Mountain Course.

Dit tijdstip was echter veel later dan aanvankelijk gepland. De reden daarvan was dat er ‘s ochtends een zwaar ongeluk was gebeurd op de Mountain. Op dit gedeelte – waar er geen snelheidslimiet geldt – had iemand de controle over zijn Porsche verloren en was deze persoon het ravijn in gereden waardoor het een aantal uren duurde voordat dit allemaal weer was opgelost.

Uiteindelijk gingen de wegen om 12:45 uur lokale tijd dicht en konden de coureurs die dat wilden om 13:15 uur een warm-up ronde rijden voorafgaand aan de eerste race van deze Isle of Man TT. Michael Dunlop en Peter Hickman, wellicht de grote favorieten voor deze Supersport race, deden dat niet en besloten hun energie te sparen voor de vier ronden die ze anderhalf uur later zouden moeten afleggen.

Om 14:45 uur lokale tijd, 15:45 uur Nederlandse tijd ging de race eindelijk van start en vertrok de eerste coureur richting Bray Hill.

Bij het eerste meetpunt ter hoogte van Glen Helen was Dean Harrison het snelst maar Michael Dunlop was slechts een halve seconde langzamer dan de Engelsman. Peter Hickman was op zijn beurt een seconde langzamer dan Dunlop met daarachter Davey Todd, James Hillier en Jamie Coward.

Bij het tweede meetpunt in Ballaugh had Dunlop zijn halve seconde achterstand omgebogen naar een voorsprong van anderhalve seconde richting Harrison terwijl Hickman op dat moment al ruim drie seconden moest prijsgeven op de Noord-Ier.

Dunlop bouwde zijn voorsprong steeds verder uit en aan het eind van de openingsronde had hij al ruim vijf seconden marge richting Harrison en bijna tien seconden richting Hickman. Coward was opgeschoven naar de vierde positie voor Todd en Hillier.

In de tweede ronde zette Dunlop door en was het duidelijk dat hij vandaag degene was die er met de prijzen vandoor zou gaan. Met een ronde van 129,136 mph gemiddeld reed hij de snelste Supersport ronde van deze week en bedroeg zijn voorsprong ruim dertien seconden aan het eind van de tweede ronde. De marge naar Hickman al bijna 22 seconden.

Echter kwamen alle coureurs aan het eind van de tweede ronde naar binnen om te tanken. De pitstop van Harrison was het snelst waardoor hij weer een aantal seconden inliep op Dunlop. Ter hoogte van Glen Helen in de derde ronde was de marge tussen Dunlop en Harrison elf seconden met Hickman op de derde plaats die 21 seconden achterstand had richting Dunlop.

Deze ietwat langzamere pitstop van Dunlop en zijn team vormden echter geen enkele bedreiging voor de overwinning want in de derde ronde wist de Noord-Ier zijn voorsprong weer uit te bouwen naar ruim zeventien seconden ten opzichte van Harrison. Daarmee leek de race beslist te zijn maar er moest nog één ronde voltooid worden en in ruim zestig kilometer kan er natuurlijk nog van alles gebeuren.

Dunlop bleef foutloos en liet het tempo iets zakken waarmee hij uiteindelijk met een voorsprong van twaalf seconden als winnaar over de finish kwam. Nadat hij in 2022 beide Supersport races wist te winnen is dit dus zijn derde Supersport zege op rij, dat brengt zijn totaal op 22 TT-overwinningen waardoor hij er nog maar één verwijderd is van de 23 van John McGuinness. Ook komt het record van oom Joey Dunlop (26 overwinningen) nu steeds dichterbij.

Achter Dunlop werd in de laatste ronde nog een zeer spannende strijd gevoerd om de tweede plaats. Bij het ingaan van de laatste ronde had Harrison die in handen met een marge van bijna vijf seconden richting Hickman maar laatstgenoemde was erop gebrand om zijn landgenoot te verslaan. Sector na sector verkleinde Hickman zijn achterstand naar Harrison en ter hoogte van de Bungalow was het nog slechts 0,189 seconde.

Het werd een spannende laatste ronde waarbij Hickman dankzij geweldig stuurwerk uiteindelijk tweede werd met slechts 0,394 seconde marge naar Harrison. Achter deze drie coureurs die tot dusver tijdens deze TT veruit het snelst waren werd Jamie Coward vierde en maakte Davey Todd de top vijf compleet.

Forest Dunn, rijdend voor het Nederlandse Never be Clever Racing, werd in deze race dertigste. Rhys Hardisty, ook rijdend op de Yamaha YZF-R6 van het team uit Kampen, strandde in de derde ronde terwijl hij op een keurige negentiende plaats reed.