Dunlop behaalt 24e Isle of Man TT zege met overtuigende overwinning in eerste Supertwin race

2537
Michael Dunlop bij het uitkomen van de Gooseneck | © Adam McMahon

Michael Dunlop heeft dinsdagavond de eerste Supertwin race gewonnen van de 2023 Isle of Man TT. De Noord-Ier reed van begin tot eind aan de leiding en behaalde daarmee zijn 24e TT-overwinning voor Mike Browne en Jamie Coward.

Dinsdagavond om 18:30 uur lokale tijd, 19:30 uur Nederlandse tijd ging de eerste Supertwin race van start van de 2023 Isle of Man TT. Vanwege dichte mist op de Mountain in de ochtend en het begin van de middag liep het tijdschema de nodige vertraging op. Echter verdween de bewolking gauw en stond de zon halverwege de middag alweer fel aan de hemel.

Peter Hickman had de hele kwalificatieweek problemen met zijn Yamaha YZF-R7 en wist niet één volledige ronde te rijden. Daardoor had hij zich dus niet gekwalificeerd in de Supertwin klasse want het is verplicht om minimaal twee ronden te rijden per klasse. Echter heeft de organisatie altijd het recht om dispensatie te verlenen, omdat Hickman één van de toprijders is hebben ze dat gedaan.

Nadat hij al meteen in zijn eerste kwalificatieronde op maandagmiddag zijn eigen ronderecord verbrak, er op vrijdag nog eens verder onder dook en vervolgens de Supersport en Superbike races wist te winnen was Michael Dunlop de grote favoriet voor deze Supertwin race. Die favorietenrol maakte hij waar door meteen de leiding te nemen en een voorsprong op te bouwen.

Bij het eerste meetpunt in Glen Helen had Dunlop al een voorsprong van 4,5 seconden richting Jamie Coward en 5,5 seconden richting Mike Browne. Peter Hickman had de vierde positie in handen voor Josh Brookes en de Italiaan Stefano Bonetti. Bij het tweede meetpunt in Ballaugh was dit al negen seconden en in Ramsey al dertien seconden.

Aan het eind van de eerste ronde bedroeg de marge tussen Dunlop en Coward veertien seconden maar iedereen kwam binnen voor de pitstop. Dunlop had hier een momentje met Paul Jordan en hij kon zijn landgenoot nog maar net ontwijken, gelukkig liep het voor beide coureurs goed af en konden ze hun team bereiken om de pitstop uit te voeren.

In de tweede ronde bouwde Dunlop zijn voorsprong verder uit en leek hij op weg naar zijn derde zege van deze week in vier races. Coward had in de eerste drie sectoren nog de tweede positie in handen maar ter hoogte van de Bungalow was het Mike Browne die deze overnam. Hickman was op dat moment vierde op ruim 23 seconden van Browne, slechts twee seconden achter hem had Brookes de vijfde positie in handen.

Voor Paul Jordan kwam er een einde aan de race in de tweede ronde omdat zijn Kawasaki de geest had gegeven ter hoogte van Graham’s Memorial.

Aan het einde van de tweede ronde had Dunlop 22 seconden in handen voor Browne die op zijn beurt twee seconden marge had richting Coward. Hickman was vierde met Brookes daar 3,7 seconden achter.

In de laatste ronde was het voor Dunlop dus vooral zaak om de race uit te rijden maar achter hem werd een sensationele strijd gevoerd voor de tweede plaats. Bij het eerste meetpunt in Glen Helen had Browne de tweede plaats in handen met 1,2 seconden voor Coward maar bij het tweede in Ballaugh was het slechts 0,011 seconde in het voordeel van Coward. In Ramsey had Browne het weer omgebogen naar 1,2 seconde voorsprong en ter hoogte van de Bungalow bedroeg het 1,3 seconde.

Dunlop bleef foutloos en kwam uiteindelijk met een voorsprong van ruim 26 seconden als winnaar over de streep. Het was zijn derde overwinning van de week en zijn derde zege in de Supertwin categorie. Hiermee kwam de 34-jarige Dunlop op een totaal van 24 TT-overwinningen te staan waardoor hij nu de nummer twee is achter zijn oom Joey Dunlop (26 overwinningen).

In een spannende slotfase was het Mike Browne die uiteindelijk tweede werd met Jamie Coward daarachter op de derde plaats. Voor Browne was het zijn eerste TT-podium, voor Coward zijn tweede. Hickman reed de race uit op zijn Yamaha YZF-R7 en werd vierde voor Josh Brookes en Pierre Yves Bian.

Uitslag Supertwin TT Race 1:

1. Michael Dunlop – Paton
  2. Mike Browne – Paton
  3. Jamie Coward – Kawasaki
  4. Peter Hickman – Yamaha
  5. Josh Brookes

De volgende races van deze Isle of Man TT worden op woensdag verreden. Om 12:45 uur lokale tijd, 13:45 uur Nederlandse tijd gaat de tweede Supersport TT race over vier ronden van start. Om 15:15 uur lokale tijd, 16:15 uur Nederlandse tijd wordt de tweede Sidecar TT race over drie ronden verreden.