Vrijdagavond zijn voor de derde dag op rij de kwalificatiesessies afgelast voor de Isle of Man TT dit jaar. Het eiland wordt al de hele week geteisterd door slecht weer waardoor er tot dusver slechts twee trainingen verreden zijn en de eerste racedag is verplaatst naar zondag.

Voor de coureurs, teams, organisatie, bewoners maar met name de fans die van overal ter wereld zijn afgereisd om de Isle of Man TT te bezoeken is het tot dusver een zeer teleurstellende en frustrerende week. Het begon afgelopen zaterdag al toen de eerste trainingen werden afgelast omdat er zeer lage mist hing op de ‘Mountain’ waardoor het volgens ‘Clerk of the Course’ Gary Thompson niet veilig genoeg was om te gaan rijden op het zestig kilometer lange stratencircuit.

Lees: Eerste trainingen Isle of Man TT afgelast

De dag erna waren de omstandigheden echter veel beter en kon er een uitgebreid trainingsprogramma worden verreden waarbij enkele coureurs maar liefst zes ronden konden rijden.

De volgende dag, maandag, sloeg alles om en waren de weersomstandigheden weer zeer slecht. Hevige regenbuien en opnieuw dichte mist zorgden voor opnieuw afgelasting van een avondprogramma vol met trainingen.

Dinsdagavond liet de zon zich weer zien en waren de omstandigheden zeer gunstig waardoor er weer gereden kon worden op het uitdagende circuit. Vooral voor de nieuwkomers was het belangrijk om de nodige ervaring op te bouwen en ook konden de ervaren coureurs hun eerste meters maken met de 1000cc Superbike en Superstock machines.

Lees: Harrison het snelst tijdens tot dusver lastig verlopen Isle of Man TT

Woensdag ging het weer volledig mis en waren de voortdurende regenbuien en lage bewolking teruggekeerd. Dit zeer teleurstellende weer bleef aanhouden tot vrijdagavond waardoor alle geplande kwalificatiesessies werden afgelast. De organisatie heeft inmiddels al verschillende noodplannen opgesteld waarbij onder meer de eerste racedag, die zaterdag plaats zou vinden, is uitgesteld naar zondag.

De bedoeling is dat morgen (zaterdag) de hele dag tijd is voor kwalificatiesessies in alle klassen zodat de coureurs voorbereid van start kunnen gaan aan de eerste Superbike race en eerste Sidecar race op zondag.

In onderstaande video bracht ‘Clerk of the Course’ Gary Thompson de weersomstandigheden in beeld en was het meer dan duidelijk waarom hij besloot de trainingen af te gelasten.

Het feit is echter dat de weersverwachtingen voor de komende dagen nog steeds niet erg hoopvol zijn en dat meer regen zeker niet onmogelijk is. Het kan dus zijn dat er nog meer verschuivingen plaatsvinden in het tijdschema en dat de maandag gebruikt wordt als kwalificatiedag en dat dinsdag pas de eerste races worden verreden. Op dit moment kunnen we niet meer doen dan afwachten wat de weergoden gaan doen en zullen wij uiteraard uitgebreid verslag brengen van wat er uiteindelijk gaat gebeuren op het eiland.

Het Britse ITV4 zendt iedere avond om 21:00 uur Nederlandse tijd een samenvatting uit van de op die dag afgespeelde gebeurtenissen, het lokale Manx Radio (deze twee weken omgedoopt tot Isle of Man TT Radio) houdt gedurende de dag de gebeurtenissen rond het eiland bij en live commentaar bij de races die hopelijk zullen worden verreden is te beluisteren via deze player.