EK Mini Road Racing: Loris Veneman en Kiyano Veijer Europees kampioen

370
Kiyano Veijer - 2019 Europees kampioen Junior-B | foto© Mariska Grob

Naast de Gamma Racing Days vond er afgelopen weekend nog een prestigieus motorsport evenement plaats in Assen. Op de TT junior Track werd namelijk het EK Mini Road Racing verreden. Nederlands succes was er voor Loris Veneman (NSF100 Cup) en Kiyano Veijer (Junior B), zij wisten beiden namelijk de Europese titel in de wacht te slepen.

Regen en zon wisselden elkaar afgelopen weekend af tijdens het EK Mini Road Racing. Voor de vele naar Assen afgereisde jonge en talentvolle wegrace coureurs geen gemakkelijke omstandigheden aangezien men goed moesten nadenken over het soort banden waarop ze van start gingen.

NSF100
Loris Veneman is het hele seizoen al sterk in het Molenaar NSF100 Championship. Op de TT Circuit Junior Track liet hij gedurende het weekend zien hoe goed hij is. In de trainingen veroverde hij de pole, waarna hij race 1 met overmacht wist te winnen. Ruim tien seconden achter hem eindigde Jur Wattel als tweede, gevolgd door Rio Olofsen.

In race 2 was de jonge coureur uit het Overijsselse Dalfsen opnieuw de snelste. Dit keer was het Rio Olofsen die als tweede de finish passeerde, voor Wattel. In het gecombineerde klassement eindigde Veneman ongeslagen als eerste voor Olofsen en Wattel. Daarmee was het complete NSF100-podium zondag aan het einde van de middag oranje gekleurd.

Junior B
In de Junior B klasse stond er een internationaal gezelschap aan de start. De Nederlandse talenten Kiyano Veijer, Jurrien van Crugten en Erik Bruns moesten het opnemen tegen snelle Italianen, Zwitsers en Tsjechen. Veijer kwalificeerde zich knap als tweede, achter Emanuele Campagna. Van Crugten mocht als achtste starten en Bruns als tiende.

De eerste race gaven Veijer en Van Crugten direct hun visitekaartje af. Veijer won met ruim zes seconden voorsprong op nummer twee Johnny Garness. Daarachter finishte Van Crugten als derde. In race 2 greep Veijer net naast de winst, die naar de Italiaan Campagna ging.

De tweede plaats van de jonge Staphorster was ruim voldoende voor de Europese titel. Van Crugten moest zich tevredenstellen met plek zeven en eindigde in het algemeen klassement als zesde. Bruns passeerde twee keer als tiende de finish en eindigde daarmee ook als tiende in het kampioenschap.

Overige categorieën
Christian Borrelli (Junior A), Giulio Pugliese (MiniGP), Maxime Schmid (Ohvale 110), Riccardo Trolese (Ohvale 160), Daniel da Lio (Ohvale 190), Emanuele Campagna (Junior C) en Lenoxx Phommara (Open 50) werden in hun klasse tot winnaars uitgeroepen.

Link naar de volledige uitslagen: EK Mini Road Racing Assen