Enea Bastianini (P3): “Een onverwacht podium, geweldig om dit in Misano te behalen”

1568
Enea Bastianini - Misano World Circuit Marco Simoncelli | foto© Esponsorama Racing

Enea Bastianini kwam zondagmiddag als derde over de finish in de MotoGP race op het Misano World Circuit Marco Simoncelli. Een zeer indrukwekkende prestatie van de rookie die op een Ducati uit 2019 rijdt.

Dat Pecco Bagnaia en Fabio Quartararó zouden strijden voor de overwinning was voorafgaand aan de MotoGP race op het Misano World Circuit Marco Simoncelli wel duidelijk. Dat MotoGP rookie Enea Bastianini op het podium zou finishen was echter niet zo voor de hand liggend. De Italiaan is bezig met een indrukwekkend debuutseizoen in de koningsklasse maar moet het bij het Esponsorama Avintia Racing team doen met materiaal van Ducati uit 2019.

Het was daardoor des te indrukwekkender dat de Moto2 kampioen van 2020 als derde wist te finishen achter Bagnaia en Quartararó. De Italiaan startte vanaf de twaalfde plaats en maakte in de beginfase van de race al gauw plaatsen goed. Al aan het eind van de eerste ronde reed op hij de negende plaats waarna hij Alex Rins en Pol Espargaró gauw wist af te schudden.

In de vierde ronde ging Bastianini voorbij aan Alex Rins waarna hij Aleix Espargaró in de vijfde ronde achter zich liet. In de zesde ronde passeerde hij achtvoudig wereldkampioen Marc Márquez waardoor hij opschoof naar de vierde plaats. Jack Miller kon het hoge tempo van teamgenoot Bagnaia niet volgen waardoor hij gepasseerd werd door Quartararó, niet veel later ging ook Bastianini voorbij aan de Australiër waarmee hij de derde plaats overnam.

Op dat moment reed de Esponsorama Avintia coureur de snelste rondetijden van iedereen en leek hij zelfs even zijn achterstand richting de twee coureurs voor hem dicht te kunnen rijden. Uiteindelijk kwam hij als derde over de finish, een zeer knappe prestatie voor de Italiaan op materiaal van twee seizoenen geleden.

Enea Bastianini: “Het was een onverwacht podium voor mij. Mijn snelheid gedurende dit weekend was wel goed maar vandaag in de race was het iets speciaals. Het was heel bijzonder voor mij om grote namen in te halen zoals Alex Rins, Jack Miller en Marc Márquez. Toen ik Jack had ingehaald en op mijn pitbord zag dat ik op de derde plaats reed vond ik dat voldoende, ik reed iets voorzichtiger. Het is fantastisch om op het podium te staan met mijn machine uit 2019, we hebben nog steeds veel potentieel.

Halverwege de race was ik heel snel. Dat ik vanaf de twaalfde plaats moest starten maakte het niet makkelijker. Als ik een betere startplaats had kon ik misschien meestrijden voor het podium maar ik ben heel blij met deze derde plaats.

Het was een onverwacht resultaat, maar sinds vanochtend dacht ik dat het mogelijk was omdat ik zag dat ik gemakkelijk goede rondetijden kon neerzetten. We konden een goede set-up vinden op de motor en ik genoot van het rijden. In het midden van de race voelde ik me echt goed en toen ik Miller inhaalde, bleef ik mijn tempo bepalen. Ik wist dat ik Quartararo en Bagnaia voor me had en ik wilde proberen om hen aan te vallen, maar ik zat al zo’n beetje aan de limiet. Ik ben erg blij met deze derde plaats en het was geweldig om dit podium in Misano te behalen.”

De volgende Grand Prix vindt in het weekend van 1 t/m 3 oktober plaats op het Circuit of the Americas in de Verenigde Staten. De laatste keer dat de MotoGP paddock daar was was in april 2019, het wordt na Qatar de eerste overzeese race sinds het begin van de coronapandemie.

Handige links Gran Premio Octo di San Marino e della Riviera di Rimini:

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?