Ernst Dubbink Eveno Racing: Ruben moet opgeven, Kas verrast

383
kas-beekmans
Kas Beekman - Albacete | foto© Nico Schneider

Afgelopen weekend werd de een na laatste wedstrijd verreden in het Spaanse CEV-kampioenschap. Naast onze vaste rijder Ruben Bijman, reed ook Kas Beekmans voor de eerste keer op onze Moto3 machine. Op donderdag en vrijdag werd er getraind, op zaterdag werden de kwalificaties verreden en op zondag was er één wedstrijd.

Ruben maakte vanaf de eerste training telkens progressie en leerde het circuit snel kennen. Tussen de trainingen door werden kleine afstellingen geprobeerd en aangepast zodat Ruben een steeds beter gevoel kreeg. Ruben reed twee goede kwalificaties en mocht daardoor vanaf de 25e plaats starten in een veld van 44 rijders.

De wedstrijd werd zondag onder natte omstandigheden gereden. Ruben startte goed en was fanatiek aan het rijden, toen plots de motor een mankement kreeg. Ruben kon hierdoor niet meekomen met de rest en moest in de vierde ronde zijn wedstrijd staken. Helaas kon Ruben dus niet opnieuw punten pakken zoals hem in de vorige wedstrijd wel was gelukt.

Kas zat dit weekend voor het eerst op een Moto3 machine. Echter heeft hij zeker veel race ervaring. Vorig jaar werd hij nog kampioen in de Molenaar NSF 100 cup. In deze cup wordt op kleine technische circuits geracet met 100cc Honda motoren. Dit seizoen kwam Kas niet uit in een kampioenschap, maar heeft wel veel getraind op de grote circuits met een Moriwaki 250cc. In deze Moriwaki frames is een 250cc Honda enduromotor gemonteerd. Deze hebben minder vermogen dan de 250cc Honda Moto3 machines waarmee Ernst Dubbink Eveno Racing rijdt. Ook is het frame heel anders opgebouwd, waardoor de racelijnen heel anders zijn. Kas moest dus erg wennen aan de nieuwe rijstijl die nodig is voor de Honda Moto3 machine.

Ondanks dat zag het er vanaf de eerste vliegende ronde goed uit en begon Kas progressie te boeken. Ronde na ronde werden de tijden beter en begon Kas de motor te leren kennen. Het doel voor dit weekend was om op z’n minst te kwalificeren voor de wedstrijd. Dit is te behalen door bij de snelste 40 rijders te horen en binnen 10% van de snelste rijder te rijden.

Cas reed met een 1,39.765 naar een 36e tijd en lag 2.721 seconde achter de polezitter. Dat houdt in dat hij binnen de 10% regel zit en dus mag starten in de wedstrijd.

Op zondag kon Kas vanaf de 36e plaats beginnen aan de natte wedstrijd. Kas wist posities te winnen en een goede race te rijden. Uiteindelijk wist Kas als 28e te finishen.

Ernst Dubbink: “We verlaten Albacete met een dubbel gevoel. Het is zonde dat Ruben geen punten kon pakken in Albacete. Het is jammer dat de motor er mee op hield, we hadden graag gezien wat hij deze race had kunnen doen. We zijn trots op Ruben, hij heeft in de trainingen en kwalificaties laten zien hier sterk te kunnen zijn. Ook op Kas zijn we trots. Hij had nog nooit op een Moto3 gezeten en door de regen race werd hij gelijk voor de leeuwen gegooid. Dat je dan in een zwaar kampioenschap als het Spaanse CEV ook nog acht posities kunt pakken in je eerste wedstrijd, laat je zien dat er veel meer in zit.”

De laatste race van dit seizoen wordt verreden op het circuit van Valencia op 25 november. Ruben en Kas zullen dan beiden weer aan de start verschijnen.