Finishpraat: De laatste Grand Prix zege van Valentino Rossi

4949
Valentino Rossi TT Assen 2017
Valentino Rossi - TT Assen 2017 | foto© Henk Teerink

De wekelijkse rubriek Finishpraat speelt in op actualiteit, combineert verleden met heden en haalt oude herinneringen op; kortom een verhaal voor de echte motorsportfan. Deze Finishpraat gaat over de tien Grand Prix zeges van Valentino Rossi tijdens de TT Assen.

Vorige week schreef ik dat we na de jaarwisseling ook kunnen uitkijken naar een nieuwe MotoGP seizoen. Uiteraard hoort daar ook een nieuwe TT Assen bij. Van 28 t/m 30 juni wordt dit geweldige evenement voor 93e keer op het TT Circuit Assen georganiseerd. Volgend jaar (2025) is een bijzonder jaar, want dan bestaat de TT Assen 100 jaar! Zes keer (vijf keer vanwege de Tweede Wereldoorlog en één keer vanwege Corona) kon er geen TT Assen verreden worden.

De grote publiekslieveling ooit – Valentino Rossi – is er voor het derde jaar als actief coureur niet meer bij zijn. Toch zullen er ook in 2024 nog steeds veel gele 46 shirtjes, petjes en vlaggen rondom het circuit te zien zijn. Maar langzamerhand staan er ook nieuwe publiekslievelingen op. Zoals Marco Bezzecchi. Maar hoogstwaarschijnlijk zal geen enkele rijder ooit de populariteit van Rossi evenaren. Ook was Rossi altijd mega sterk in Assen. 10 van zijn in totaal 115 Grand Prix zeges wist de nummer 46 in Assen te behalen. Rossi beschouwde Assen als één van deze favoriete circuits. Tijdens de TT Assen behaalde hij ook meerdere bijzondere zeges waaronder zijn allerlaatste Grand Prix overwinning. In deze Finishpraat blikken we terug op Rossi zijn geweldige optredens in Nederland.

Zijn eerste Grand Prix optreden tijdens de TT Assen was in 1996, maar toen kwam Rossi al snel ten val in de 125cc race. Een jaar later domineerde de jonge Italiaan in de 125cc-kopgroep en pakte zijn eerste zege in Drenthe. Een jaar later won Rossi opnieuw, maar deze keer in 250cc. Het was zijn allereerste zege in deze klasse. Vervolgens won Rossi drie jaar niet in Assen, maar in 2002 – het eerste jaar van de MotoGP – was het opnieuw raak. In 2003 werd Rossi op een kletsnatte baan derde, maar in 2004 en 2005 won hij wel weer de MotoGP race. Nadat Rossi in 2006 geblesseerd aan de start stond en nog achtste werd, reed hij een jaar later een indrukwekkende inhaalrace. Vanaf een elfde startplek wist de Italiaan ronde na ronde rijders te passeren. In de slotfase wist hij ook Casey Stoner te achterhalen en te passeren. In mijn ogen is dit Rossi’s meest indrukwekkende zege tijdens de TT Assen.

In 2008 kwam Rossi in de openingsronde ten val, maar in 2009 won hij opnieuw. Zijn 100e Grand Prix zege, die (terecht) groots vierde met een gigantisch doek met foto’s van al zijn zeges aan het einde van de Veenslang. In 2010 was de Italiaan afwezig vanwege een blessure en daarna wist hij in zijn Ducati-periode niet te winnen. In 2013 zat Rossi weer op een Yamaha en won gelijk in Assen. Het betekende op dat moment zijn eerste zege sinds eind 2010. In 2015 won Rossi voor de negende keer in Drenthe. Dit was zonder enige twijfel zijn meest besproken overwinning in Assen. In de laatste ronde was er contact met Marc Marquez in de Geert Timmer bocht. Rossi moest door de grindbak, maar won wel. In de persconferentie na afloop begon het gekibbel tussen de twee grote kampioenen wat zou leiden tot de grootste ‘clash’ in de MotoGP geschiedenis later dat jaar in Maleisië. In 2016 had Rossi opnieuw kunnen winnen, maar ging – op kletsnatte baan –  in leidende positie onderuit. Maar een jaar later won hij wel. Het zou Rossi zijn tiende zege in Assen en zijn 115e (en laatste) Grand Prix zege betekenen.

Valentino Rossi - TT Assen 2017
Valentino Rossi viert zijn tiende zege in Assen | foto© Henk Teerink

De omstandigheden waren opnieuw tricky en in deze condities was Rossi altijd geniaal. Praktisch constant waren er regendruppels. Rossi wist samen met landgenoot Danilo Petrucci zich uit de kopgroep los te rijden van Andrea Dovizioso en Marc Marquez. In de slotfase werden de omstandigheden lastiger en lastiger. Het ging tussen de twee Italianen. Voor Petrucci was een tweede plek – achter zijn held Rossi – al een geweldig resultaat. Het leek erop dat Petrucci in de laatste ronden geen onnodige risisco’s nam. De 38-jarige Rossi zag zijn kans op een zege en pakte die met beide handen aan. Het gejuich van het publiek toen Rossi zijn tiende zege in Assen pakte zal ik niet snel vergeten. De uitloopronde van de Yamaha-coureur was legendarisch. Het was een en al ‘geel’ van de Ramshoek naar de Geert Timmer bocht, zie ook de geweldige foto van Henk Teerink bij dit artikel. Deze laatste zege van Rossi was 20 jaar nadat hij zijn eerste zege in Assen had behaald. Ongekende statistieken! Niet voor niets wordt Rossi “The Goat” (Greatest of All Time) genoemd.

MotoGP podium TT Assen 2017
Valentino Rossi met Danilo Petrucci en Marc Marquez op het TT-podium in 2017 | foto© Henk Teerink

Tot volgende week,
Asse KleinVolg Racesport.nl ook via de onderstaande social mediakanalen

Facebook | Instragram |  Twitter | Threads | YouTube          Vrijwillige bijdrage     

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende.