Finishpraat: Gefeliciteerd Robin Spijkers!

2171
Een uitzinnige Robin Spijkers onthaald Marco Bezzecchi na zijn zege in parc fermé | foto© Mooney VR46 Racing Team

De wekelijkse rubriek Finishpraat speelt in op actualiteit, combineert verleden met heden en haalt oude herinneringen op; kortom een verhaal voor de echte motorsportfan. De zege van Marco Bezzecchi in Argentinië had door zijn monteur Robin Spijkers ook een klein Nederlands tintje.

Robin Spijkers had de eer om afgelopen zondag Marco Bezzecchi na zijn geweldige zege te ontvangen in parc fermé. Op de hoofdfoto van dit artikel is dat prachtig te zien. Spijkers is bezig aan zijn vijfde seizoen als monteur in de MotoGP en in heeft in die periode al veel bijzondere momenten meegemaakt. In 2019 ging zijn wens in vervulling door aan de slag te gaan in de MotoGP. Spijkers was al jaren actief als monteur in de Grand Prix wereld, maar kreeg via Johan Stigefelt en Wilco Zeelenberg de kans om via de Moto3 klasse door te stromen toen Petronas SRT een Yamaha- satellietteam in de MotoGP begon. Spijkers werd gestald bij rookie Fabio Quartararo. De Fransman stond in zijn jonge jaren te boek als een megatalent. Door zijn over het algemene tegenvallende resultaten in de Grand Prix werd er op voorhand niet heel veel van Quartararo in de MotoP verwacht. Het zou compleet anders gaan. Vanaf de eerste race in Qatar liet Quartararo een geweldige indruk achter. Ook in 2020 was Spijkers monteur van Quartararo in de MotoGP. In het coronaseizoen begon de Fransman ijzersterk met twee zeges in Jerez, tevens de eerste overwinningen van Spijkers in de MotoGP. In totaal won Quartararo drie races, maar kon op dat moment nog niet met de indruk van titelkandidaat omgaan en zakte ver terug in het klassement. Ook dat moet voor Spijkers bijzonder zijn om van dichtbij mee te maken.

In 2021 verhuisde Quartararo van Petronas Yamaha SRT naar het fabrieksteam. Spijkers kreeg er zijn idool Valentino Rossi voor terug. De Drent die tegenwoordig in Engeland woont mocht de monteur van negenvoudig wereldkampioen in zijn laatste Grand Prix seizoen. Super bijzonder natuurlijk! Na Rossi’s laatste race in Valencia was Spijkers diegene die de beroemde Italiaan op zijn schouders mocht nemen. Beelden die iedere motorsportfan zich nog kan herinneren. Ik sprak Robin kort na dat moment. “Ik had de nacht ervoor bijna niet kunnen slapen van de spanning, want tijdens deze laatste race van Vale mocht er natuurlijk niks misgaan.” Dat Spijkers gewaardeerd werd door Rossi en zijn crew was te zien aan het feit dat hij gevraagd werd om monteur te worden van het nieuwe Mooney VR46 Racing Team in de MotoGP. Een prachtig compliment, aangezien er voornamelijk Italianen in het team van Valentino Rossi werken.

Marco Bezzecchi
Robin Spijkers links viert het feest met Marco Bezzecchi en het Mooney VR46 Racing Team in Argentinië | foto© Mooney VR46 Racing Team

Sinds vorig jaar is Spijkers de monteur van Marco Bezzecchi. En opnieuw heeft hij het getroffen. Bezzecchi liet vorig jaar als rookie al geweldige dingen zien, zoals een tweede plaats tijdens de thuisrace van Spijkers in Assen. Tevens is Bezzecchi aan het uitgroeien tot een publiekslieveling. Afgelopen weekend in Argentinië was Bezzecchi de man van het weekend. Na een tweede plaats in de MotoGP Sprint was Bezzecchi op een natte baan niet te kloppen en pakte hij zijn eerste MotoGP zege. Tevens een nieuwe mijlpaal voor Rossi, aangezien het ook de eerste overwinning van zijn MotoGP team was. Een team dat pas net begonnen is aan zijn tweede seizoen in de koningsklasse. Bezzecchi, Spijkers en de hele crew waren uitzinnig. En terecht! Het betekende Spijkers zijn vierde zege in de MotoGP. Ik heb het gevoel dat het daar dit jaar niet bij gaat blijven. Nogmaals gefeliciteerd Robin!

Tot volgende week,
Asse Klein