GAMMA R125 Cup: Sterk optreden Van der Voort in Assen

260
start-race
Start race 1 GAMMA R125 Cup | foto© Motografie

Dat een nieuwkomer de eerste race van het seizoen op zijn naam schrijft is iets dat nog niet eerder voor is gekomen in de GAMMA Yamaha R125 Cup. Rookie Melvin van der Voort liet er echter geen gras over groeien bij de opening van het seizoen op de TT Junior Track in Assen. Hij domineerde beide races. Een Rookie om rekening mee te houden dit seizoen.

Onder zwaar bewolkte omstandigheden gingen de trainingen op zaterdag 14 april van start. De baancondities waren nagenoeg gelijk aan die tijdens de voorjaarstrainingen, welke eerder op de TT Junior Track werden verreden. Het beloofde spannende races te worden met een vol veld van 21 man aan de start. Enige dame Amber Onderberg moest verstek laten gaan vanwege een knieblessure. Maar liefst 12 coureurs zijn nieuwkomers en strijden voor hun eigen Rookie-klassement. Omdat rijderscoach Joey Litjens bij de R3 Cup races in het Franse Croix aanwezig was, nam Leon Bovee zijn plaats in. Na een rustig opgebouwde vrije training spoorde hij de coureurs aan er goed voor te gaan zitten bij de kwalificaties. Rookie Melvin van der Voort liet er geen gras over groeien en zette in zijn tweede ronde met 57 seconden blank een zeer scherpe tijd op de klokken. Een seconde sneller dan vice-kampioen Selwin Hamden. Niemand zou nog aan de tijd van Van der Voort komen. Hamden noteerde de tweede tijd, nipt voor Rookies Galip Satici en Eddie de Boer.

Van der Voort had een drukke dag: in de pauze mocht hij met zijn Yamaha R125 Bo Bendsneyder helpen het nieuwe TT Education Center te openen, een fraaie nieuwe accommodatie op de Junior Track.

Race 1
Een fikse wheelie dwarsboomde de plannen van Van der Voort om direct weg te rijden. Hij moest zijn uiterste best doen om de R125 op de baan te houden en zag Satici de koppositie innemen. Van der Voort wist zich snel terug te vechten en in de derde ronde nam hij de leiding over van Satici. Een eventuele aanval bleef uit nadat Hamden in de beginfase uitviel en Satici in de eindfase een schuivertje maakte. Van der Voort reed nog ruim een halve seconde van zijn kwalificatietijd af en zag het gat naar de achtervolgers verder groeien. Alleen de Boer kon qua rondetijden nog enigszins in de buurt komen. Hij moest van ver komen nadat hij net na de start in het gedrang terecht was gekomen. Van der Voort kwam uiteindelijk als eerste onder de zwart-wit geblokte vlag door met maar liefst 13 seconden voorsprong. De Boer wist na zijn inhaalrace in de laatste ronde nog net de sterk rijdende Damian Witte van een tweede plaats af te houden. Achter Witte werd Kevin de Haan knap vierde voor opnieuw een Rookie, Sven Doornenbal.

Race 2
Van der Voort was er dit keer op gebrand om bij de start het voorwiel aan de grond te houden. Daarbij liet hij de motor net iets te snel rollen en moest daardoor een tijdstraf van 10 seconden incasseren. Wel had hij kopstart en liep opnieuw direct weg van zijn achtervolgers. Op de finishstreep zou zijn voorsprong op tweede man Hamden net geen tien seconden bedragen en van der Voort moest daarom genoegen nemen met de tweede plaats. Satici kwam niet goed weg bij de start en begon zijn opmars vanaf een negende plaats. Hij wist in de voorlaatste ronde nog net de sterk rijdende Levi Badie van een derde plaats af te houden. Witte eindigde daarachter op een vierde plaats, nipt voor de Boer.

De dagzege was overduidelijk voor van der Voort. Door het wegvallen van Hamden en Satici in de eerste race was het de Boer die de tweede plaats in de eindstand opeiste en Witte die de laatste trede van het podium mocht beklimmen.

Rijderscoach Leon Bovee verbaasde het niet dat van der Voort zo sterk voor de dag kwam.

‘Ik heb hem vorig seizoen, toen hij NSF100 Cup reed, zien trainen met een R125. Hij was toen voor mij al te zwaar voor de kleine NSF, de R125 past hem beter. Het geeft hem meer vertrouwen en hij rijdt er mooi soepel mee. Het is niet zozeer dat de rest niet hard gaat maar hij is echt heel sterk en zal dit seizoen de man to beat zijn. De anderen zullen nog een flinke stap moeten zetten om het hem lastig te kunnen maken.’

Van der Voort zelf was blij verrast.

‘Dat ik zo sterk zou presteren had ik niet verwacht. Bij de start van de eerste race trok in een behoorlijke wheelie en kwam ik even buiten de baan. Ik ging daardoor als zevende de eerste bocht in en dacht dat ik het niet meer goed zou kunnen maken. Maar ik haalde meteen al vier man in. Toen Selwin en Galip wegvielen hoefde ik de race alleen nog maar uit te rijden. De tweede race heb ik geprobeerd om meteen uit te lopen en dat ging goed. De R125 ligt me goed en samen met het trainen met mijn Supermoto en de goede coaching die ik hier krijg zien we nu het resultaat.’

Ook de Boer was blij verrast met zijn tweede plaats in het dagklassement.

‘Zeker nadat ik direct na de start van de eerste race in het gedrang kwam. Ik moest van een tiende plaats terugkomen en een gat van 5 sec dichtrijden. De tweede race had ik een redelijke start en had ik een goed gevecht met het achtervolgende groepje, wat om het podium streed. De laatste ronde wilde ik nog een aanval inzetten voor de vijfde plaats. Jammer dat het niet gelukt is maar ik ben natuurlijk erg blij met mijn tweede plaats in het dagklassement!’

Een heel bijzondere Rookie is Mateusz Oslak. De zestienjarige Pool vliegt voor iedere wedstrijd naar Nederland.

‘Wij hebben geen jeugdopleidingstraject zoals hier in Nederland. De optimale begeleiding en coaching van de GAMMA Yamaha R125 Cup en de verdere begeleiding naar zwaardere klassen zoals de R3 Cup is precies wat ik zocht. Ik wil graag leren. Tijdens de motorbeurs in Utrecht kwam de cup ter sprake en hebben we informatie ingewonnen. We hebben besloten ervoor te gaan en ik reis nu voor iedere race vanaf mijn woonplaats Bielsko-Biala naar de Nederlandse circuits. Ik vlieg op Eindhoven Airport dus de volgende wedstrijd is voor mij een stukje minder reizen, aangezien de kartbaan naast de luchthaven ligt.’

De volgende wedstrijd wordt verreden op kartcircuit De Landsard in Eindhoven op zaterdag 12 mei.